Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V malém městě, v době totality, jsme v úvodu svědky dramatického okamžiku, opíjení okresního tajemníka, aby díky jeho přízni Městečko získalo novou buňku na občerstvení. Tajemník v hluboké opilosti oznámí, že dostal chuť na ženu. V rámci obecních zájmů vznikne dramatický okamžik, jak mu vyhovět? Podaří se. Se začátkem demokracie začíná v Městečku nový život. Už proto, že vítězem voleb se stane Nezávislá erotická iniciativa. Hospodský si pronajímá hospodu do privátu, vznikají první soukromé obchody, první velké plány na to jak zbohatnout. Městečko postihnou i restituce majetku, přinášející štěstí a bohatství na jedné straně a závist s nenávistí na straně druhé. Podnikání přináší některým začínajícím živnostníkům nepříjemná překvapení z nemilosrdného kapitalismu. Někteří se rychle orientují rovnou na zlodějinu. Iluze o velkém světě bohatých se u některých postupně ztrácí v beznadějných pokusech vydělat aspoň na živobytí. Ani majetek získaný restitucí nepřináší vždy štěstí. Přicházejí první krachy. Podnikatelské i osobní. A také se zase na radnici souloží. Ale na rozdíl od totality, je to opravdu milování

Film Městečko je mozaikou příběhů a epizod z malého města z období přelomu totality a nové demokracie. Plejáda drobných hrdinů, kteří úspěšně či méně úspěšně zápasí se změnou společenského systému a i svými osobními poměry - vychází z autobiografických zážitků režiséra, obměněných či doplněných různou mírou umělecké licence. Autor scénáře a režisér filmu Jan Kraus se pokusil o pohled na nedávno převratnou dobu z pohledu komediálně hořké nadsázky. "Absurdita často ukazuje realitu výstižněji. A realita sama je zase často absurdní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

Lima 

všechny recenze uživatele

Ani nevíte, jak rád bych vysoce ohodnotil záměr pranýřovat raná léta českého kapitalismu, kdy zde vládl neskutečný bordel, kradlo se ve velkým a naplno se projevila čecháčkovská vychcanost. Vždyť takové téma svádí k natočení výborné komedie. Jenže to by musel točit někdo jiný, než pan Kraus. Celý film vypadá, jako by si divadelní ochotníci půjčili kameru a natočili si film pro své vlastní potěšení. Celé to působí strašně amatérským dojmem, nápady ve scénách jsou nedotažené, vtipné momenty jen tak nakousnuté a nedořčené. Žádná radikální satira, jak bych u Krause čekal, se vůbec nekoná , což bylo pro mně velkým překvapením. Je to bezzubé, nudné, filmařsky strašně špatné. Ale jenom proto, že je mi Jan Kraus sympatický svým společenským postojem, nedám jeho dílku odpad! Ale příště pane Krausi raději už netočte a zaměřte se na to, co vám jde mnohem lépe. Totiž na herectví a žurnalistiku. Vaše sloupky čtu rád. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jan Kraus chtěl do sta minut naprat vše, co se mu nelíbí a vše, co chtěl sdělit. Nemám nic proti formě, spíše obsahu. Prostě se to nepovedlo, ale jako celek by se to zatracovat nemělo. Komické mi to moc nepřišlo, spíš jen tak na "ušklíbnutí." ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jan Kraus není Miloš Forman,ale on jím jistě ani být nechce, tento film beru jako velmi povedené sdělení, nepovedeným způsobem. Jan Kraus jako člověk má ,ale u mě 5*. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Myslím, že to odsoudivé hodnocení Krausova Městečka je jedna velká mýlka a možná i uražená ješitnost českého diváka. Já v něm vidím pokus nejenom reflektovat složitou dobu porevolučního hurákapitalismu (stejně jako třeba v Dědictví Věry Chytilové), ale především postihnout složitou českou povahu a snahu vyjádřit se jaksi k otázce české identity. Je to vlastně pokračování stejné genetické řady fenoménu Papouškova triptychu o rodině Homolkovic, jen ne tak prvoplánovitě okázalé, ale spíše symbolické a metaforické, ale ještě navíc nejenom v osobnostní, ale i v politické rovině. Oproti Papouškovo snímkům (založeným na sociologickém rozboru pozorování vztahů v sociologické skupině - rodině) je Městečko spíše jakýmsi politologickým komentářem - pozorování lidí na maloměstě, kterak se starají o svou polis a o správu věcí veřejných (proto chápu nadšení amerických recenzentů z tohoto filmu, jejich paradigma bývá také většinou politologické, tedy blízké optice tohoto snímku). A my, obyvatelé městeček v Česku, v něm nedopadáme zrovna nejlépe... Podobné filmy: Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Mistři, Hoří, má panenko, Ecce homo Homolka, Hogo fogo Homolka ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Početná skupina lidí Janu Krausovi nemůže přijít na jméno, i když nechápu, CO PŘESNĚ jim vlastně vadí. Já do té skupiny nepatřím, to uvádím jen abych odvrátil případné podezření. Naopak, Kraus má moje sympatie pro sarkastický humor a odpor k všeobjímající "laskavosti", která se nám v poslední době ve filmu a v televizi uhnízdila. No vidíte a přesto nehodnotím Městečko zrovna pozitivně. Ne tedy proto, že je nelaskavé, ale proto, že je tak laciné. Jednotlivé situace ve filmu jsou asi tak stejně nápadité jako lidové tlachy v hospodách nebo ten buranský pořad kokrhající Zuzany Bubílkové. Když to zjednoduším - řekne-li někdo "Václav Klaus je vůl", bude to nesporně pravdivý výrok, ale ne satira. Satira není ani Krausův film, jehož poselství se dá pohodlně shrnout do věty "Češi jsou zloději". Formanův film Hoří, má panenko! to tvrdil taky, ale zajímal se i proč a za jakých okolností. Kromě toho to byla k zešílení vtipná komedie. Na Městečko si druhý den už ani nevzpomenete. 30% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Kdo nepamatuje, ten asi neuvěří. Takhle nějak se skutečně rozjížděla první verze domácího knedlíkového kapitalismu a já jsem poměrně vděčný za nedorazivší germány, zrestituované traktory či pravěk veřejné erotiky. Dostat od snímku více vtipu na úkor evidentně úmyslných trapných scén, tak bych ještě hvězdu přihodil. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Z tohohle filmu jsem ale hodně... hodně rozpačitý. Bylo tam sice mnoho věcí a postřehů k zamyšlení docela surově podaných divákovi, ovšem rejža" Kraus mi připadal, jako by chtěl vypilovat Formana poloviny 60.let, ale takhle? Možná, že až se na to po nějaké době podívám znovu... možná nebudu negativně nakloněn a třeba "dorostu" a pochopím režisérův záměr... a možná o tom moc přemýšlím... zatím je to ale za hodně slabé dvě**. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pan Kraus nám chtěl připomenout, co se tady krátce po revoluci dělo. Bohužel se nerozhodl, jestli to má být sociologická studie (moc mělké) či formanovsky laděná komedie (málo komické). Výsledek je pouze sledem scén, z nichž některé jakoby s těmi ostatními ani nijak nesouvisely. Nazývat to filmem je nesmysl a co na tom viděli pánové z Variety asi nikdy nepochopím. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

ve světě posraných nestydů,děvkařských františků,vypatlaných šéfů,trapných plavek,dementních líbání jako bůch,sračkovitých anglických jahod vůbec celé té plejádě stupidní české filmografie,je MĚSTEČKO malým filmovým zázrakem,jen škoda,že český divák,jest lehce otupen.neber te si to tak pane kraus,nechť nevedí co činí a chápou velice pomalu:-) ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Městečko rozhodně není žádný režijní skvost, nepotěší zbytečné nedůslednosti v reáliích, například logo ČD na motoráku před rokem 1989 nebo špatně přelepené logo firmy Connex Bohemia na busu někdy v průběhu roku 1990, ale v celku rozhodně není Městečko úplně nezajímavý počin. Kraus má poměrně dobře vyvinutý smysl pro satirické šlehy, zemitý absurdní humor a ani jeho studie českého maloměšťáctví rozhodně nejsou nevěrohodné... Celkový dojem: 65% Zajímavé komentáře: Radek99, Tosim, Oskar ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Ján Kraus ako persóna mi je fest sympatický a jeho humor mám veľmi rád. Mestečko ma v podstate sklamalo, no keby sa neúmerne dlhý čas skrátil na povedzme hodinku a ponechali sa len tie najlepšie scény, idem s bodovaním vyššie...Takto bohužiaľ tie naozaj humorné a sarkastické scénky devalvuje až príliš veľké množstvo zbytočnej vaty... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Městečko aneb Sláva vítězům, čest poraženým, patří k režijním celovečerním debutům Jana Krause – svérázného komentátora, rýpala, občasného herce a manžela jedné slavné české herečky. Debut však poněkud rozpačitý. I když na karlovarském festivalu byl vybrán za českou sekci Variety Critics‘ Choice, český výběr kritiků jej ztrhal. Problém totiž tkví v tom, jak se na Městečko díváte: pokud jako na ironický pohled na naše chyby, slabosti, malost, hloupost, předposranost (s prominutím) od konce 80. let doposud, pak jde o vynikající satirický šleh. Jako film však poněkud propadá – chybí silnější jednotící linka, ať v nějaké ústřední postavě nebo dějové linii, chybí jakási ucelenost obrazu. Tříšť a mozaika jednotlivých příběhů, jen chronologicky poskládaných a bez jakékoliv jiné další návaznosti, působí při sledování rušivě, kdykoliv se dá od projekce odejít a zas vrátit, aniž byste dějovou linii ztratili, když chybí. ()

Beast 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč se proti tomuto filmu objevila taková nevraživost. Film pěkně a vtipně ukazuje porevoluční čechy. To, že nemá téměř děj mi vůbec nevadilo. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Film Městečko je mozaikou příběhů a epizod z malého města z období přelomu totality a nové demokracie. Režie i scénář : Jan Kraus. Kamera : Diviš Marek. Hudba : David Kraus. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že to bude daleko horší. Dokonce se to dá v pohodě dokoukat, i když kolem mne bylo podezřele hodně zívajících, na hodinky zírajících a s mobilem si hrajících diváků. Pár momentů je docela zábavných a celkově z toho čiší snaha o "novodobého Formana". Jenom se z toho materiálu nějak nepovedlo sestavit film... ()

ivishka odpad!

všechny recenze uživatele

První a doufejme, že zároveň poslední režijní(a scénáristický)počin Jana Krause. Přehlídka mlaskajících rudých tlam plnících si chřtány slaninou a vodkou. Všudypřítomní pochodující soudruzi s aktovkami v rukách a nic neříkající trapné podplácení tehdejší doby - opilecké "Já chci ženskou!" samo mluví za celou inteligenci filmu...Zajímalo by mě k čemu takové malé p**eli byla navíc jakási buňka na občerstvení, ale to se asi nedozvím. Vůbec nechápu co je to za hloupý nápad pojmenovat politickou stranu - Nezávislá erotická strana a na nástěnky dát fotky polonahých slečen a poté duchny přivést skoro k infarktu v podobě nahotinek v hospodě. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Vůbec mi nevadí pokus natočit "cynicky zlou" komedii o malosti lidský existence a vyvážit takový ty "laskavý hřebejskovský komedie vod srdíčka", který tvrděj, že český lid je v jádru dobrý a i ty komunisti, udavači nebo kolaboranti jsou vlastně príma lidi. Naopak... Kraus se zuby nehty snaží jít na dřeň opačného spektra. Takže zásadní (a bohužel také jediné) sdělení tohoto filmu je, že "lidi jsou hnusný svině plný zloby a nenávisti". Mňo...myšlenka, která by určitě mohla fungovat, ale to by se matroše musel chopit někdo schopnější. Jinak lze Městečko nazvat podivnou misantropickou spatlaninou, která postrádá příběh nebo alespoň základní dějovou linii. Je to jakási obří koule zmatlaná z nečitelnejch útržků, která se neřiditelně valí z kopce. Sem tam se v tý motanici objeví i vtipný momenty a podařený chvilky, ale ty rozhodně nemůžou zachránit ten nehorázně nezvládnutej celek. Když se k tomu ještě přičtou herecký výkony z říše zlejch snů (jedně Brancuzský, Hraběta a Jaroslava Pokorná mě trošku potěšili), debilní kamera a ještě debilnější střih, vychází mi film, kterej neměl nikdy vzniknout. A hluboká myšlenka dne na závěr: Kdyby se to celý od základu úplně přepsalo, natočil to jinej režisér, jinej kameraman, sestříhal to jinej střihač a hráli v tom jiný herci...tak to by nemusel bejt vůbec špatnej film :) ()

Reklama

Reklama