Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dávná pověst o muži s píšťalou nemá začátku ani konce. Krysař po staletí putuje od města k městu a jeho tvář má nesčetně podob. V tajemných ulicích starobylé Prahy ožil jeho příběh jen na jediný den a možná jen proto, aby se stal filmem. Objevil se na přelomu jednoho roku jako přízrak a stejně tak i zmizel. Hned při prvních krocích městem spatřil Agnes, Kristiána a budoucí svědky jejich manželského slibu, jak v otevřeném červeném kabrioletu objíždí kostely a prosí o svatební obřad. Dívka s věnečkem ve vlasech, nosí pod srdcem nový život. Ale všude jsou odmítáni. Muž s fujarou a v dlouhém plášti, nadaný podivuhodnou schopností přinést lidem očistu, až dosud lásku nepoznal. Pro něj i pro Agnes je jejich setkání jako blesk z čistého nebe. Marně Kristián volá jméno své milé, marně jim ďábel nastražuje léčky. V té zběsilé silvestrovské noci se zrodilo pouto, které je ale třeba vykoupit. Každý tu něco ztrácí, každý se musí něčeho vzdát

Krysař, který nalezl inspiraci ve stejnojmenné předloze Viktora Dyka i v muzikálu Daniela Landy, je osobitou a originální filmařskou reflexí staré legendy. Na otázku, proč byl film točen vlastně "v přímém přenosu", v průběhu 24 hodin, F. A. Brabec - spoluscenárista, kameraman a režisér v jedné osobě - odpověděl. "Snažil jsem se najít klíč na zpracování Krysaře tak, aby zůstal silný emotivní příběh o lásce a zároveň abychom nevytvořili 'jen' klasickou 'dobovku'. Extrémní podmínky natáčení, kde musí všichni ze sebe dostat opravdu všechno, pomohly umocnit emotivní proniknutí pod kůži všech hrdinů. Faleš nebyla možná, nebyl na ní čas. Zahráli jsme si s přirozeným vyčerpáním, se zimou i s povinností něco dokončit.Věřím, že jsme v hraných scénách dosáhli větší autentičnosti a expresivnosti,.a že divák bude vtažen do děje se stejným nasazením jako celý filmový štáb." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (191)

Lima 

všechny recenze uživatele

Do kina bych s tím nelezl, pane Brabec, jako filmový přepis legendy mizerné, ovšem jako zachycení nálady silvestrovské noci a pokus o experiment celkem uspokojivé. Co jsem měl možnost od Brabce na vlastní uši slyšet, zamýšlel to právě tak - chtěl zachytit to genium loci silvestrovské Prahy, kdy lidé na ulicích propadají nezřízenému veselí, rozbíjejí flašky o zem a prudí s rachejtlemi. To mělo podle jeho slov v podstatě zosobňovat hřích, ukázat stádní chování člověka, který při masových akcích ztrácí zábrany. Ale právě tu zásadní část Brabec do filmu nedostal, kvůli selhání techniky, kdy se zasekl pás v kameře, první popůlnoční hodinu proto nenatočil. Potom je teda nasnadě otázka, proč NEHOTOVÝ FILM vlastně nasazoval do kin (??). Ale i tak mně to docela bavilo, protože mám rád odvážné filmové experimenty. Bavilo mně to svícení jedinou (!!!) lampou v trysku a hutná atmosféra nechybí, žádoucí zima a nevlídno z filmu přímo čiší. Pouze Jákl je tak herecky marnej, že byl jeho hlas dokonce předabován, ale to se asi nikde nedočtete (Brabec to přiznal po mém dotazu pří projekci na LFŠ:o) ) Resumé: na jedno zkouknutí docela zajímavé, ale jak říkám, návštěva kina by byl zbytečný luxus. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že film je natočen záměrně za jediným cílem, a to tím dostat se do Guinessovy knihy rekordů, což se mu nakonec podaří. Jen na tom všem nechápu to, proč to ještě cpou do kin, protože na tohle jít do kina, tak mi je toho kilča líto. Rozhodně to nezaujme každýho, a rozhodně se to nebude líbit každýmu, spíš to ocení fakt jen člověk, který se o tento typ filmů zajímá a těch zrovna příliš není. Netvrdím, že by to bylo fakt strašný, až na odpad ohodnotitelný, fascinuje mě, že tvůrci dokázali něco takového za jeden den vůbec natočit, a docela mě udivuje to, že do filmu dokázali vpravit jistou atmosféru, která se táhne celým filmem. Ale kvalita se na tom filmu opravdu hodnotit nedá, za kvalitou to ani mířený nebylo, a tak oceňuju hlavně to, že to natočili, a že se do toho vůbec pustili. Mezi "obyčejnými" českými filmy tohle bude dozajista unikát na který si plno lidí vzpomene, když bude proč, jinak nevidím důvod se k tomu znova vracet. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem moc, ale tolik škobrtání jednoho až zaskočí. Vytvořit během jednoho dne amatéřinu s nulovým příběhem a dokola omílanou Landovou hudbou a hrdě a velkolepě ji pojmenovat Krysař, to už chce odvahu. Nebo chorý mozek. Je mi líto těch tisíců studentů, kteří byli na reklamou mohutně podporovaný Brabcův ústřel nahnáni. Povinná literatura je zkrátka někdy mrcha. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Tento film je natočen jako experimentální a jako na takový se na něj musíme také dívat. Zásadní průser je používání téměř divadelního jazyka ve filmu. Jediný komu to prochází je Karel Dobrý, v ostatních rolích to působí prkenně a houf svatebčanů je vyloženě trapnej. 2) je tu naprostá nasmyslnost, a těžká srozumitelnost "děje". Nevím, co se teda vlastně stalo, když všichni uslyšeli Ďáblovo zvonění, a i scény na sebe nenavazujou nijak logicky. V jedné scéně Ágnes odjede autem, v další scéně beží po ulici, její druh ji najde, nabere ji do auta, někam djedou, on všem oznamuje, že se budo brát, načež Ágnes se sebere, odejde, on ji najde, jedou dál, někam přijedou, on zas vykřikuje, tralalá, Ágnes se sebere, odejde, on za ní běží jedou dál, atd... toto je podstatná část děje. Furt se opakuje, že budou svoji, bezdomovec s krysou furt opakuje, že město bude Ďáblovo a Krysař neustále opakuje, že musí do půlnoce stihnout vyčistit město od všech Krys a že bude muset foukat naplno. Pokud film v něčem vyniká, je to audiovizuální forma, tudíž forma opět vítěží nad obsahem. Záběry jsou zajímavé, práce se světlem (pouze jeden reflektor), byť silně divadelní, je zajímavá, a ačkoliv nemám příliš rád Daniela Landu, jako textaře a zpěváka, musím uznat, že ako skladatel je skvělý, a jeho hudba zachraňuje Krysaře od úplného odpadu. Neustále okounějící dav civilistů mě taky dost vytáčel a ani velké Neonové srdce na Pražském Hradě příliš nepomohlo. To jsou detaily, které mě opravdu znemožňovaly jakkoliv se do filmu vcítit. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Hrozná blbost vytvořená za 24 hodin což je na tom teda hodně vidět - nepropracované, amatérsky natočené. Jediné co je na filmu obstojné jsou písničky od Landy. ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Nebudu film (???) proklínat za nedodělanost danou časovým limitem, protože nevěřím, že by při pečlivější přípravě a delší době natáčení mohl být lepší. Dámy prominou, ale hovno scénář, hovno obsah se nedají zlepšit ani za dobu existence naší Galaxie, jediným řešením je z gruntu předělat (nejlépe vyhodit herce, režiséra a scénáristu v jedné osobě a svěřit to někomu schopnějšímu, třeba mojí babičce). Ale co, i ČR má svou 24. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Krysař je v prvé řadě filmem, jehož účelem byl zápis do knihy rekordů, v druhé řadě je pak experimentem, kdy je jakýsi divadelní přepis slavné hry vsunut do ulic silvestrovské Prahy. Jedná se také o spojení současnosti se slavným legendárním příběhem o Krysaři. Proč říkám divadelní přepis. Odpovídá tomu divadelní sbor, který naše hrdiny následuje, divadelní chování herců a hlavně dialogy hodící se spíše na divadelní prkna, než na filmové plátno. Přesto právě ta nefilmovost dělá z Brabcova filmu to čím je, teprve díky ní funguje stoprocentní spojení starého příběhu o boji zla s dobrem, o němž zvrácení obyvatelé nemají ani potuchy, se současným světem. Zajímavý je také experiment s jedním reflektorem - tento prvek je také znám ze starých divadel a cirkusů, kde reflektor svítí na baviče... - který nám dává kus světa a přesně určuje místo na které se máme zaměřit. Film také vyvolává jisté vzpomínky - i když to jistě nebyl účel -, například pohled na kultovní neonové srdce na Hradě. Rád bych též pochválil Landův hudební doprovod, který - pokud ovšem mistr nezačne zpívat - je velice dobře poslouchatelný a do filmu se opravdu hodí. Nemohu tento zmodernizovaný přepis klasické české knihy ohodnotit odpadem jen z toho důvodu, že je z něj cítit jistá poetičnost okamžiku a navíc si velice vážím tvůrců, kteří projevují alespoň malé pokusy odpoutat se od stereotypu české komediální kinematografie, v níž je pomalu jeden film nerozlišitelný od druhého. Pokud budou podobně experimentovat i jiní tvůrci, věřím že se stav českého filmu výrazně zlepší. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Výchozí nápad natočit celovečerní film za 24 hodin je fajn, ale nesmělo by přitom na filmu být tak nápadné, že se režisér chce za každou cenu do té Guinessovi knihy rekordů dostat. Film tak nechtěně působí často amatérsky, spíchnutý narychlo horkou jehlou - to se muselo stát bezpodmínečně. Ale obrovskou nevýhodou je, že do role Krysaře byl obsazen neherec-kaskadér Jákl. Krysař má být postava rozporuplná, hrozivá, s tajemstvím, osudová, temná...Jenže v podání Jákla je to nudnej chlápek s velkou holí, co prostě pořád jenom někam chodí. Je o to nevýraznější, že se kolem něj pohybují tři velmi dobře zahrané postavy, ze kterých nejvíce vyniká Ďábel Karla Dobrého. Navíc ani kamera se Brabcovi moc nepovedla. Prvních pár scén snímaných rychlým přiblížením mělo svůj smysl a bylo to dobré, no ale po pár minutách tento stále stejně používaný postup začal též nudit. Dvakrát škoda, věčný krysařský námět (už mnohokrát zpracovaný - a lépe) zůstává pořád vděčný a velmi dobrý. Brabec prostě na režii nemá, měl by se držet své původní profese a nefušovat jiným do řemesla. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Atmosféra Prahy je fajn. Aspoň tak ju vnímam aj ja z pohľadu občasného návštevníka, prichádzajúceho nasať energiu. To je jediné pozitívum guinessovského experimentu. Zvyšok tvorí chatrný dej o náprave hriechov, ku ktorej sa dá prísť rôznymi cestami. Tvoria ho smrteľne vážne tváre hlavných aktérov deja v bodovom osvetlení, lemované partičkou uvrešťaných karnevalových amatérov, podpriemerné herecké výkony, nezaujímavá hudba. Celkove mi to pripomenulo ďalšiu nevydarenú podivnosť Eliška má ráda divočinu. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Českým porevolučným filmom experimenty nejako nesedia. F.A.Brabec sa zrejme inširoval Věrou Chytilovou a natočil experimentálny film Krysař. Je to však experiment pre experiment a nie pre diváka. Adekvátnej podpory sa mu dostalo aj zo strany médií, že film sa natočil za 24 hodín. Omieľalo sa to všade a na každom kroku a tak mal vlastne vždy a všade vlastne bezplatnú reklamu.... A to bolo príliš lacné .... Sorka, ale z celého filmu ma zaujali len dva detailné zábery do tváre Krysařa a zopár hudobných mitívov Daniela Landu .... ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Tenhle paskvil něco vydělal? Bych se hodně divil, protože tohle mohou překousnout snad jen lidé mající rádi hudbu Dana Landy. A já se mezi ně naštěstí řadím, takže jen díky té hudbě nedávám odpad. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Co to jako mělo znamenat.Tohle měl bejt krysař?tohle mělo bejt zachycení silvestrovské Prahy?Tak to ani náhodou.Jediný co mi utkví v paměti jsou Landovy písně,které(jak jinak) nezklamali ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Brabec si asi řekl, že když se mu nepodařilo úplně zmrcasit Kytici, musí si to někde vynahradit. No, ale byl to experiment, takže: ZADÁNÍ: Natočit film o moderní době s využitím staré legendy. POMŮCKY: filmařské leccos, pár ucházejících herců, Praha POSTUP: Hlavně rychle, schnell, schnell! ZÁVĚR: Rychlost není vše. Nicméně jako jeden z produktů vzniklo skutečně něco jako film a ne úplně nezajímavý. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

"Krysař je ztrestal písní, že žili v hnilobě a plísní!" ... Tahle věta z výborné písně páně Landy v tomhle počinu sice nezazní, ale zdá se, že místní osazenstvo vrací úder hodnocení mrzkým, mrzčím, nejmrzčejším. Ne že by si ho tohle filmové nic nezasloužilo odpadů možná i víc, ale tady nejde jenom o film, ale o náladu noci, o jakýsi záznam čehosi neuchopitelného, a jako takový funguje Krysař dobře, přesto však absolutně nechápu, který uživatel narkotik rozhodl o kinodistrubuci. ___________ PS: skvělej plakát ()

-bad-mad-wolf- odpad!

všechny recenze uživatele

Film nebo divadlo? Experiment nebo samolibá umělecká mazanice? Co si mam vzít z ultimátně zbytečné kokotiny, ve které kameraman v časovém presu těká po všem kolem sebe, aby v kombinaci s jedním reflektorem naplnil hypotézu o experimentálním poetickém fláku? Aspoň, že jste nám už v úvodu velkoryse oznámili, že se točilo jediný den. Prakticky nekoukatelná záležitost. ()

Reklama

Reklama