Zvláštní bytosti
Psychologický
Československo, 1990, 84 min
Fero FeničHudba:
Jiří BulisHrají:
Stanislav Zindulka, Jiří Bábek, František Čužna, Antonín Zacpal, Miloš Černoušek, Jiří Tomek, Václav Babka, Jiří Menzel, Jaroslava Pokorná, Bohumil Vávra, Oldřich Vlach, Anna Kreuzmannová, Jaromír Nohavica, Martin Faltýn, Cyril Drozda, Adolf Filip, Jiří Pleskot, Josef Větrovec, Milan Mejla Hlavsa, Pavel Pastyřík, Renata BeccerováObsah
Trojice protagonistů - vysoký funkcionář, sekretářka, pohraničník - procházejí v podivné noci jakýmsi očistcem. Z kruté noci účtování vychází za světlem právě jen mladý voják, zanechávaje za sebou zvláštní bytosti. Vždyť on sám byl přece také obětí... (oficiální text distributora) -
Obdobně jako v debutu Džusový román se Fero Fenič i ve svém druhém celovečerním hraném snímku Zvláštní bytosti postavil stávajícímu politickému režimu čelem. Hrdinou tohoto symbolického podobenství o konci totalitní moci je vysoce postavený stranický funkcionář Pešan, který v doprovodu své sekretářky-milenky Olgy a pohraničníka-řidiče Ondřeje cestuje na pohřeb své ctěné tety. Události, které se odehrají během jediného dne a noci, natrvalo změní jejich životy. Pešan, pronásledován halucinacemi v tušení blížícího se konce kariéry, navštěvuje rodné městečko, kde je konfrontován s dávnými přáteli i nepřáteli a zatrpklými příbuznými. Ti oplakávají zemřelého, kterým, jak se nakonec ukáže, není jeho teta, nýbrž Pešanův v minulosti zavržený syn.
Zvláštní bytosti stihl podobný osud jako například Vorlův Kouř. Fero Fenič společně s Evženem Plítkem napsali scénář již na podzim roku 1988 a ještě v první polovině roku 1989 ho natočil, ale dokončil jej až v revoluční listopadový den. Do distribuce byl snímek uveden až na jaře roku 1990. Řada symbolických odkazů a jinotajů tak v době uvedení nechtěně působila jako přežitek, čímž film logicky trpěl. Jistou vadou na kráse bylo i předabování ústředních polských hereckých představitelů Jana Tesarze a Ewy Žukowské českými herci Antonínem Molčíkem a Janou Březinovou.
Kromě ústředního tématu spočívala provokativnost Feničova snímku i ve spolupráci s bývalými režimem pronásledovanými a zákazy stíhanými hudebníky. Ačkoli je pod hudbou k filmu podepsán uznávaný skladatel Jiří Bulis, proslulý především spoluprací s brněnským Divadlem na provázku, zazní ve Zvláštních bytostech i hudba Michaela Kocába, Jaromíra Nohavici, jenž se s kytarou objeví krátce v jedné scéně, či skupiny Půlnoc, kterou na přelomu 80. a 90. let po rozpadu Plastic People of the Universe vedl Mejla Hlavsa. Kromě jejich kultovní písně Magické noci, s níž ve filmu osobně vystupují v zaplivané hospodě, ve snímku rovněž zazní zpěv Marty Kubišové.
Souběžně s natáčením Feničova filmu vznikal krátký dokument Olgy Sommerové nazvaný Jak se natáčely Zvláštní bytosti, který bude v rámci režisérovy retrospektivy na Letní filmové škole rovněž uveden. - Jana Bébarová (Letní filmová škola)
sportovec
Pokusem o symbolické pojetí devastace původních ideálů komunistického hnutí připomíná Feničův film hodně Abuladzeho POKÁNÍ. Ale když dva dělají totéž, nemusí to být vždy totéž. Film má nesporně mnoho kladů, vesměs však zaniklých v překonaných předlistopadových sociokulturních i uměleckých kontextech (alespoň zčásti se ve filmu objevují Plastici, poprvé po dvaceti letech zazněl hlas Marty Kubišové, přehlédnout nešlo Jarka Nohavicu), určitě výbornou Brabcovu kameru (noční scény, závěrečný západ slunce), velmi dobře vybrané herecké typy, současně ale i řadu viditelných slabin. Tou nejvýraznější je stupňující se nesoulad obsahu a symbolické roviny. Až nepochopitelně zaniká linie mladé lásky a nepřirozeně působí také autorská snaha stůj co stůj nedobrovolného řidiče na opušťáku (to samo o sobě je notně přitažené za vlasy) vřadit do establišmentu včetně násilné smrti chodce, který má být synem hlavního hrdiny filmu, nomenklaturního rádobydělnického ředitele normalizační éry. Přesto Fenič natočil nevšední film a postaral se tak o hmatatelný důkaz toho, že rozkládajícící se režim nezávisle na sílící opozici akceptoval kroky a projekty, které zasahovaly daleko za - a přes - jeho rámec. I to je poselství, které si zaslouží naši pozornost.(5.7.2010)
Smok
Fero Fenič je intelektuál a točí filmy cez ružové filtre. Asi preto mu nerozumiem. Ale ako vidím podľa hodnotení, nie som v tom sám.(9.3.2009)
Fingon
Šílenství. Schíza. Růžový filtr. Felace. Nohavica. Neuvěřitelně zvláštní film se skvělou kamerou Jaroslava Brabce.(21.7.2008)
WANDRWALL
Fero Fenič občas zkusil i hraný film. A tak jen občas vyhodil peníze z okna. Mám-li brát charakteristiku hlavního hrdiny vážně, tak na mě dýchne prázdnota, ve všem co hodnotí, jaké jsou jeho monology. A přece bez ohledu na režim je takových lidí dost, ale nežijí snad jen mudrováním.(1.4.2011)
Crocuta
Uvědomíme-li si, že snímek vznikal ještě v podmínkách skomírajícího předlistopadového režimu, jedná se na svou dobu o odvážný počin jak co do formy tak obsahu.(9.7.2007)
Fleur6
Hej, zvláštne bytosti. Akurát, že ja v nich nevidím žiadny skrytý potenciál, pri premietaní na LFŠ 2009 ma chvíľami uspávali.(2.8.2009)
HenryS.
Taková psychedelická road-movie na pohřeb socialismu v Československu. V tom filmu je všechno. únor, srpen, holubáří kroužek, střelecký kroužek, fízly rozprášenej koncert... Škoda těch dialogů, že jsou odříkávány tak pateticky a divadelně. Feničovy filmy na mě začínají působit podobně jako Rochovy..(27.12.2009)
amirgal
Skvělý počin československé kinematografie a já souhlasím s HenrymS. (viz jeho komentář k Pokání Tengize Abuladzeho), že si jsou oba filmy svým vyzněním velmi blízké.(5.8.2011)
Sinn
Zajímavé, nevšední, odvážné, ale mě to příliš neoslovilo. Skvělý nápad, ale zpracování nic moc..(22.1.2011)
Vampireman
LFŠ 2009. Vidím to jako alegorii na cestu do pekel. Formou road-movie sledujeme osudy tří lidí, charakteristických pro dobu komunismu u nás. V průběhu své cesty se hrdinové střetávají s nepěknými událostmi a osobami, které mají nastoupit na uvolněná místa ve společnosti. Skrze neklidnou kameru místy s růžovým filtrem sledujeme zhnusení a zklamání u funkcionáře i sekretářky, kteří nakonec nejsou vykoupeni a pokračují do záhuby.(29.7.2009)
kusper
37. LFŠ Neopakovatelně protirežimní film.(1.8.2011)
MissJ
Příjemné překvapení. Takových filmů mělo vznikat víc. Opomíjený film, jehož význam v současnosti roste (zajímavé téma i forma zpracování), aspoň pro mě. Jen mi chvilku trvalo, než jsem si zvykla na expresivní způsob vyjadřování většiny herců.(21.7.2010)
Master19
Zvláštní. Beru to jako jakési vychrlení nápadů reflektující okamžiky vpravdě zlomové doby. Vypovídající hodnota je hodně vysoká, problémem je, že se málokomu chce na tuto dobu vzpomínat, takže film nepříjemně škrábající pod žebra radši každý přehlédne...(3.5.2009)
noctambule
První část byla ještě koukatelná, druhou jsem sledovala jen z povinnosti. Druhá hvězda jen a jen za přítomnost Jaromíra Nohavici a Jiřího Menzela.(7.12.2010)
Perfo
...za umělecký dojem(12.4.2011)
Fifer
Proč tento film není stejně kultovní jako Kouř? Asi je tu míň úchylných písniček. Za sebe musím říct, že mě film nadchnul. A tak jako v případě Kouře či filmů divadla Sklep, kdo nemá rád absurdní humor, ať se na to raději nekouká. Zasloužilo by to 4 hvězdy, ale štve mě jak to tu všichni odsuzují. 57procent si tenhle film opravdu nezaslouží.(24.1.2011)
| V kinech ČR od: | 01.06.1990 |
|---|---|