Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (398)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pozrieť si film po dvadsiatich rokoch od nakrútenia je už skôr snaha o dokompletovanie filmografie mladého Svěráka. Nepodarilo sa mi pochopiť dôvod, pre ktorý bol tento film nakrútený. Ale bez problémov chápem, prečo film bol taký lacný. Auto, kamera, filmový materiál, traja herci, dobré počasie to všetko tam bolo. Ale chýbal nápad, idea, niečo, čím by film zaujal. Lebo bez nápadu sa ani dobrý film nepodarí. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Název filmu odpovídá skutečnosti - tohle je opravdu jízda s velkým J. Naprosto pohodový a skvělý film, kdy se na mě přenesla atmosféra "to neřeš, prostě jeď dál… je jedno kam, je jedno s kým, prostě jeď a užívej si to". Svěrák zde potvrdil, že byl talentem odjakživa a mladá Aňa… Prostě a jednoduše, kdo nevěří, že Češi zvládli natočit jeden z nejúžasnějších road movie filmů, tak ať se podívá na tohle. Jeden z nejpříjemnějších snímků, co jsem kdy viděl (nejen z Česka, ale všeobecně!), jehož konec vás dostane. Jasných 100 % s tím, že tuhle Jízdu si rád zopakuju. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář : Jan Svěrák a Martin Dostál. Kamera : F. A. Brabec. Hudba : Radek Pastrňák. Hrají : Anna Geislerová (Aňa), Radek Pastrňák (Radek) nebo Filip Renč (Honzík) CHYBA VE FILMU - SPZ na Opelu Filipa Renče AEL 27-02 je přichycena v plastovém držáku. Když je ale potom záběr na zdemolovaný Opel v závěru filmu, je na něm tatáž SPZ přichycena už ale samotná bez držáku. Přece nebudou ničit nové auto. CITÁT - Vole, holky nezapomínaj........... ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Protože není nic úžasnějšího než léto a prchavý okamžiky, kdy pociťujete sílu svobody, štěstí a opravdickýho života bytí tak moc, že kdybyste pustili volant a zabili se, je vám to fuk. Ještě, že ty chvilky bývají opravdu vzácný a vy si tak na konci, pokud to celý přežijete, můžete říct: "to byla jízda"... ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Je to pohodička, když zlaté české ručičky vytvoří z hromady šrotu posouvání schopný kabriolet, upevní na něj francouzské značky a pak už nezbývá než s pečlivě nacvičeným cizokrajným "Bonjour" vyrazit brázdit jihočeské (asfalt postrádající) vozovky třetí třídy. Franta s Radkem si svojí jízdu umí užít, jednomu dokonce vítr čechrá vlasy a když se volné sedadlo zaplní zvědavou Annou, tak je jasné, že hranice života a smrti se může při jejich nekonečném blbnutí nepříjemně protnout. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (43)

  • Poznávací značka Opelu Filipa Renče je přichycena v plastovém držáku. V záběru na zdemolované auto v závěru filmu již však značka přichycena držákem není. (Terva)
  • Poznávací značka 995 JZD 75 byla původně přidělena v roce 1992 v départementu Paříž. Ve Francii se tabulky se značkou nemusejí odevzdávat úřadům a s ojetými vozidly se tak dostávají všude po Evropě. Jsou dodnes oblíbené pro stejný účel, jaký je ukázaný ve filmu, tedy učinit méně nenápadným vozidlo, které není řádně přihlášeno do provozu. (Martin_L)
  • Aňa Geislerová (Aňa) později vzpomínala na výjimečnost natáčení: "Nic podobného jsem potom už nikdy nezažila. Bylo to opravdu živé, nezkrocené. Možná je to tím, že se to trefilo do období, které člověk zrovna prožívá, do životní fáze, v jaké jsme tehdy všichni byli. Je zvláštní, že z natáčení Jízdy si pamatuji spíš historky mimopracovní, které zčásti vyprávět nemůžu a zčásti nechci, třeba jak jsme bydleli v ubytovně nedaleko zámku Červená Lhota a nebyli spokojeni s tím, jak se tam o nás starali, takže jsme si úplně poslední den dopřáli takovou malou gerilu. Když už měli všichni sbaleno a seděli v autech, tak jsme po budově rozmístili dýmovnice, kouře a petardy a všechno to podpálili a ujeli. Byly to sice jen filmové efekty, ale i tak to byla taková naše malá revoluce." (NIRO)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama