Reklama

Reklama

Z města cesta

Trailer

Obsahy(1)

Režisér Tomáš Vorel se vydává po stopách soukromých útěků hlavních hrdinů – představitelů filmu Cesta z města... Autorský dokument Tomáše Vorla sleduje v jednotlivých kapitolách pět protagonistů, které pojí jejich společná láska k přírodě. V první kapitole sledujeme trampa Kima, který přespává v lesích a putuje po českých vesnicích. V druhé části herec Petr Čtvrtníček představuje svou vášeň ohledně člunů, parníků a houseboatů. Herečka Eva Holubová v kapitole třetí rozjímá nad životem na vesnici, kde se na své chalupě cítí vůbec nejlépe. Nejpozoruhodnější čtvrtá kapitola mapuje osudy kočího Hrušky, který slibnou církevní kariéru zahodil kvůli svým opileckým a nemravným eskapádám. Vykonává tak práci kočího a ačkoliv je mezi obyvateli oblíbený, pro zaměstnavatele zůstává stále nespolehlivým alkoholikem. Snímek se pak uzavírá pátou kapitolou, jejímž protagonistou je Bolek Polívka, užívající si život na farmě. Všechny epizodní příběhy pak propojuje právě tramp Kim, který se objevuje napříč všemi kapitolami, jako věčný tulák a milovník kočovného života. Tvůrce klade divákovi otázky ohledně podstaty bytí, přírody a osobní svobody, prostřednictvím osudů lidí, kteří opustili městský život pro ten venkovský. Ačkoliv, někteří ne tak úplně… Tomáš Vorel zachytil autentickým způsobem vesnické prostředí, které mu je velmi blízké a slouží jako jeho hlavní zdroj inspirace. Snímek vznikl krátce po hraném filmu Cesta z města, k jehož názvu samotný dokument odkazuje. Hlavní protagonisté jsou režisérovi přátelé a dlouhodobí spolupracovníci, kteří si zahráli i ve zmíněném hraném díle. Jedná se také o první celovečerní film, u kterého se Tomáš Vorel mimo režie ujmul také kamery, za kterou se od té doby staví při každém dalším natáčení. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

Lima 

všechny recenze uživatele

Tulák Kim, Čtrvtníček, Holubová, kočí Hruška a Bolek Polívka - pět lidí a pět způsobů, jak žít mimo město. Dokument, který v kině těžko uvidíte a v televizi v říjnu až po 22.hodině. Tak pozdě jenom proto, že příběk kočího Hrušky je tak trochu kontroverzní - dočkáte se tu dvou čistě pornografických záběrů, při kterých se Vorel, jak sám přiznal, dost styděl, ale zdegenerovanýmu Hruškovi to nijak divný nepřišlo a skoro si to vydupal. Některé osudy jsou vtipné a zajímavé (Čtvrtníček, Kim), některé méně (Polívka), ale celkově jde o počin, který stojí za to vidět. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vorel a jeho tvorba jsou pro něhoho hůře stravitelní, to je prostě fakt. Zjistil jsem to u nejednoho jeho filmu, když jsme si s přáteli sdělovali dojmy po jejich dokoukání. Byli tací co nechápali a byli tací co byli nadšeni. Já se řadím do té druhé skupinky. Jeho filmy mám rád a jeho úhlu pohledu, který přenáší na plátno rozumím. Tenhle film je dokument se vším všudy a s Cestou z města jej spojuje jen ústřední melodie, slovní přesmyk názvu a režisér. A pak samozřejmě a hlavně myšlenka. Myšlenka o potřebě některých vypadnout z toho civilizačního bodelu někam ven. Do lesa, na řeku, na opuštěnou usedlost... Dříve jsem opravdu hodně jezdil na čundry a tak mi ústřední příběh s Kimem ihned zaujal. Nikdy mne na tom jet ven nebavily hospody, bavila mně ta příroda a ten les. V tom jediném se s jeho chováním rozcházím. Avšak u celé spousty jeho myšlenek jsem jen smutně pokyvoval hlavou. Ano, trampové, vandráci, čundráci, kotlíkáři atd... to je dnes opravdu ohrožený druh. Potkat v lese dobře zabaleného chlapíka s pěkně utaženou usárnou, nebo dokonce teletem se rovná zázraku. To spíše narazíte na nějaké outdoorové maníky v softšelkách s reflexními prvky jak v botách čtvrté generace s membránou NASA šlapou lesem, nebo dokonce narazíte na partičku amerických vojáků s ručníky kolem krku a M16 v rukách, kteří si v Brdech hrají na vietnamskou džungli... -- Tramp Kim jako poutník hledající ztracené pouto člověka s přírodou propojuje všech 5 výpovědí jednotlivých aktérů. Velmi se mi líbila velmi osobní výpověď Petra Čtvrtníčka, který i když sem tam dělal fóry, mluvil o své lásce k lodím a Vltavě velmi vážně a hezky. Zajímavá byla i ,,heřmánek'' Eva Holubová a její život na statku... Jako hlt ostré pálenky pak bylo vystoupení kočího Hrušky, bez kterého bych se snad v dokumentu i obešel. Chápu, že má rád les a dobíjí se v něm, ale to ostatní do filmu snad ani nepatřilo. Poslední ,,zpověď'' Polívky byla asi nejméně věrohodná a autentická. Moc jsem mu nevěřil a měl jsem dojem, že filozofování o zrození a louce plné kopretin má jen ze scénáře... Celkem by mne zajímalo, jaký dokument by o dotyčných natočil Vorel dnes. Kdo obstál ve své touze vrátit se někam zpátky, pryč od hluku a civilizace a kdo byl zkrátka jen tak krátkodobě poblouzněn. Kde je dnes tramp Kim? Čtvrtníček svůj parník má stále to se ví. Polívka o svůj ranč přišel. A co Holubová a kočí Hruška? - -Ačkoliv to celé působilo mírně nesourodě, základní myšlenku Vorel udržel. Líbí se mi jak přemýšlí i ten podivně poetický způsob jeho filmařiny. Máte-li rádi Vorla, tohle rozhodně nevynechejte! 4 kopretiny * * * * ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý dokument, ale jednotlivé části jsou dost nevyrovnané. Eva Holubová je úplně přirozená a její část je z celého filmu spolehlivě nejzajímavější. Na druhé straně, Bolka Polívku musím hodnotit v kategorii herecký výkon, což znamená, že něco je špatně. Zbytek je mezi těmito dvěma extrémy, ale pozitiva naštěstí převažují. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Podle mne docela zbytečný film s několika příběhovými liniemi, tedy spíše výpověďmi, jejichž zajímavost je kolísavá a nevyvážená, přičemž se žádná nevryje do paměti, aby si ji člověk pamatoval druhý den, nebo aby byla něčím fakt přínosná. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Taký nevyrovnaný dokument. Pekná myšlienka žijúca a dýchajúca z autorovej fascinácie mestom a dedinou. Ich vzájomnou symbiózou, nutnosťou kooperovať a tiež akejsi výpovednej hodnoty, ktorú každý prednáša divákovi po svojom. O postavách sa dozvedáme veľmi málo. Niektoré veci majú svoju hĺbku(otvorená homosexuálna scéna/alkoholické opojenie), ale voči poetike hraných filmov o lese, ceste a meste to postráda väčšiu prepojenosť. Väčšiu lyrickosť a tiež akési výraznejšie pravdy, ktoré nútia k zamysleniu. 5 hrdinovia mi prídu ako taký životný stroskotanci. Alkohol a neistota v priamej úmere k tomu ako by mal človek žiť. Nie zlé, ale rozhodne nezanechalo taký silný dojem ako iné Vorelove hrané filmy. Ale ako doplňujúci článok akéhosi filmového putovania za zmyslom ľudského života, Boha a toho čo je krásne v nás a okolo nás, to pomerne spĺňa svoj účel ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dokument o pěti lidech, kteří žijí na venkově, nebo se tam alespoň na nějakou dobu v roce uchylují. Dělají to z vlastního přesvědčení, dělají to proto, že něco objevili. Možná je to bůh, možná je to smysl života, možná ani jedno. Musím říct, že v určitém smyslu s nimi souzním, ale já jsem ten, kdo ten krok z města nejspíš nikdy neudělá. No dobře, bydlím teď na vesnici, ale město mám hned za zadkem. Líbí se mi, jak je dokument upřímný a jakou má výpověď, což rozhodně z tohohle filmu nedělá svatý grál, ale rozhodně zajímavou výpověď, trochu jiný pohled na svět, který někdy potřebujeme. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Počátek srpna 2010. Sraz lidí sdružených kolem stránek Vlastenci.cz. Nýdek ve Slezsku. Chata. Alkohol. Nálada. Televize. Tento dokument. Kočí Hruška. Vzpomínky. Za týden další sraz. (664., 5. VIII. 2010) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny dokument odkazujici na postavy z hraneho filmu Cesta z mesta. Polivka mi tam moc nesedel, jinak se ale jedna o velmi zajimavou zalezitost. Koci Hruska bez chyby, tramp Kim taky nabidl neobvykly pohled, Ctvrtnicek a jeho az romanticke hobby a civilni Holubova... Slusna prace, stejne jako krasna hudba Michala Vicha. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Celkem kvalitní a zábavný dokument. Nejvíc mě překvapil teplej opileckej kočí Hruška, kterej fakt existuje. A navíc tam docela obstojně exhiboval. Holubová zas není taková kráva, jak jsem si dycky myslel, ale úplně obyčejná baba. Všichni byli celkem v pohodě. Akorát ten tramp Kim mi připadal trochu ujetej, ale když se mu ten životní styl líbí, tak ať. Furt hořekoval nad tím, že trampové už nejsou a pak stejně nějaký našel. Jako bavilo mě to, ale víckrát to snad už asi ani vidět nemusím. A možná by to chtělo trochu zkrátit. Ale možná ani ne. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a osobitý filmový dokument, místy hodně melancholický, místy trochu přehraný a nevyvážený, ale celkově velmi příjemný. Určitě by však neuškodilo více stříhat (film má téměř 2 hodiny!) a trochu si vyjasnit výběr představených osob, protože jak je třeba Kim a Eva Holubová zajímavá, tak je Bolek Polívka a Petr Čtvrtníček celkem o ničem... ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Upřímná zpověď vybraných aktérů o svém úniku z města. Nejvíce se mi bezpochyby líbil městský únik tuláka Kima, Evy Holubové a kočího Hrušky. Ty mi připadali nejvíce otevřené a nejvíce upřímné, hlavně tedy Kim a Hruška se možná otevírali někdy až moc:-) Jinak Polívkovo úprk do přírody mi přišel zbytečný a vyloženě se mi část s Polívkou nelíbila. Pěkný. ()

NALBERTik 

všechny recenze uživatele

5 příběhů, 3 peckovní - Kim, Čtvrtníček(Jděte do prdele vy buzeranti - člověk musí být na lidi na vodě přísný), Holubová. 1 otřesný - vypatlaný alkoholik kočí Hruška 1 nudný - Polívka. Resumé je jasné, za 3* ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Dokument o nas, o tom jaci jsme kam spejeme a po cem touzime a jak take mozna jednou zkoncime.Pribeh trampa Kima mne osobne nejvice sednul.Mne celkova myslenka uteku z mesta ustoupila do pozadi a spise jsem v tom videl pribehy a osudy lidi o kterych se v dokumentu vypravi. ()

Reklama

Reklama