Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Laskavá komedie o muži, který se domníval, že už nemůže být hůře a netušil, že právě prožívá nejkrásnější chvíle svého života. Františkovi už prošedivěly vousy. Kolja ještě nedosáhl školního věku a setkali se díky tragikomické životní situaci. Ti dva zůstali nakonec sami.Starý mládenec a kluk, kteří si navzájem nerozumějí a to ve všech směrech. Čeká je dlouhá a složitá cesta za úsměvem a láskou... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (743)

golfista 

všechny recenze uživatele

Zážitek z kina, kde po skončení filmu diváci naprosto spontánně vstali a začali tleskat se nezažívá každý den. Možná to bylo všechno vykalkulované směrem k Oscarům, ale když film jako celek tak krásně funguje, tak to určitě není chyba :-) Každý režisér přece ve skrytu duše doufá, že by zrovna ten film, který natáčí mohl zafungovat jak na diváky, tak na "odborníky", aby byl nominován. Škoda jen, že na DVD verzi chybí povídání hrobníkům o koncertu v NY. Ve vystřižených scénách to není ono. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Cizojazyčný film, Český Lev 6: Nejlepší film, Režie, Herečka HR - Libuše Šafránková, Herec VR - Andrei Chalimon, Střih, Scénář + 6 nominací : Herec HR - Zdeněk Svěrák, Herec VR - Ondřej Vetchý, Herečka VR - Stella Zázvorková, Kamera, Hudba, Zvuk ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Hezky natočená sázka na jistotu. Protiklad malý roztomilý chlapeček vs. nerudný starý mládenec nemůže selhat. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi pečlivě namíchaná směs tragiky, úsměvu i problémů s minulým režimem. Nestárnoucí film, který se velmi záhy zařadil mezi největší klasiku a Oscara si zasloužil jako nikdo jiný. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

První film, u kterého jsem nelitoval, že nás na něj vytáhlo MŠMT aneb nádhera i jako "školní představení"... Náš krasny:) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film budu laskavý jako byl film laskavý na mě, Především chci pogratulovat všem kteří se na filmu podíleli a díky jejich práci získal Oskárka. Příběh samorostlého hudebníka Louky a malinkatého opuštěného Koljy nepostradá vtip, tragiku a lidskost. Výkony herců jsou bezchybné, stejně tak jako práce Jana Svěráka, který si vybral malého Andreje, který dokazal , že výběr nemohl být lepší. Tento film je tak hezký, že mě ho nemohla ani pokazit "pooscarová" diskuze kritiků novinářů a nevím jaký ještě chamradi, kteří hledali na filmu každičkou chybu, ano až i tahle lůza někdy něco ve světě dokáže ve svém oboru, pak zde smažu slova jako lůza a chamraď. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

"And the Oscar goes to ... Kolya! " O téhle větě se jistě Janu a Zdeňku Svěrákovým zdálo už během psaní scénáře a vlastního natáčení. Přípravy na film byly veliké, zákulisní informace hovořily o skutečné bombě a výsledná podoba filmu nadchla milióny diváků nejen u nás. Hlubokce lidský příběh, který je sice v globálním vyznění smutný, ale je servírovaný půvabně milou a laskavě humornou formou, si nepochybně svého Oscara zaslouží. A my můžeme jen doufat, že se Janu Svěrákovi a jeho otci podaří ještě nějaký podobný "zásah", třeba i s žánrově poněkud odlišným filmem, který ale zase dokáže vzbudit v divácích z celého světa pozitivní emoce, tak jako to dokázal Kolja, jehož mnozí z nás zařadili mezi české národní klenoty. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $5,770,254Tržby Celosvetovo $13,700,000║ Príjemný film. /75%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kolja je dobrý film z toho důvodu, že nese všechny znaky klasického Svěrákova scénáristického stylu – zejména lehké a brilantním vtipem sršící dialogy. Dobrým filmem je i proto, že všichni herci bez rozdílu předvádějí skvělé výkony, panem scénaristou samým počínaje (člověk mu toho obšourníka kupodivu věří, sucharovi učitelskému :o)), roztomile tlusťoučkým chlapečkem Chalimonovem končem. Ne tak dobrý je ten film zejména proto, že se v něm začíná projevovat sklon Jana Svěráka k prvoplánovosti a frontálnímu útoku na diváka. Ví, co funguje a to bezostyšně používá, přičemž však udržuje snesitelnou míru. Bohužel narozdíl od Obecné školy je Kolja spíše jistým plánem, jak získat Oscara, než silným a svojským filmem. Chybí mu ona přirozená zemitost (co vy na to, pane Kovář, dobrý, ne? :o)) a sugestivní evokace atmosféry, kterou se vyznačují velké autorské počiny. Nad vodou kalkulu ho drží právě humor, ale nakonec i fakt, že ten příběh (chtě nechtě) člověka vždycky zasáhne. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Vykalkulovanost? Ne - jen člověk, který respektuje řemeslo a přesně dávkuje sentiment (co je na něm špatného?), dojetí a humor. Přesným dávkováním myslím, že nikdy nepřekročil hranici přeslazenosti. Skvělý Svěrák, Vetchý, Šafránková a co se týče malého Chalimona tak spíše skvělá práce Svěráka režiséra. Navíc jsem jako Čech hrdý na úspěch českého filmu ve světě (Oscar, Zlatý glóbus, hlavní cena v Tokiu), který byl pak zúročen i při českých cenách - Český lev za film, režii, střih, scénář a pro Šafránkovou a Chalimona, nominováni byli Svěrák, Vetchý, Zázvorková, hudba (té jsem to dost přál), zvuk a kamera. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Kolja v sobě ukrývá téměř všechny skutečně důležité životní hodnoty, což jako divák oceňuji čím dál více hlavně s přibývajícím věkem. Navíc je to skutečně vynikající film spojující v sobě jak silný příběh (univerzálně srozumitelný), tak skutečně brilantně napsaný a vycizelovaný scénář (Zdeněk Svěrák je nejlepší český žijící scénárista a jeho řemeslný um je hodně znát především v mistrných dialozích), nádhernou kameru pana Smutného, velmi vhodně volený a fungující hudební podkres Ondřeje Soukupa, díky němuž nejedna scéna často graduje, přesný střih a vypiplané střihové přechody Aloise Fišárka (třeba střih motivovaný dravcem sedícím na sloupu u cesty), který udává ve filmu tempo a určuje dynamiku (např. téměř magická scéna, v níž dostane Kolja teplotu, detaily střihané v rychlém sledu za sebou) a jako všepropojující element bravurní režisérské vedení Jana Svěráka, ze kterého nenápadně vyrostla jedna z velkých osobností československého filmu. Když se to vezme kolem a kolem, on vlastně celý filmový štáb je téměř tím nejlepším, čím dobová česká kinematografie disponovala a disponuje, samozřejmě včetně hereckého obsazení - Svěráci mají svůj stálý okruh herců, který vhodně doplnili roztomile dětským Andrejem Chalimonem (vůbec práce s dětskými herci je Janova velká přednost) a dalšími rusky mluvícími herci (tady bych měl spíše přechýlit), ale třeba i v porevolučním českém filmu (záměrně?) odstavenou Reginou Rázlovou, jejíž minirole sociální pracovnice Zubaté jasně dokazuje, jak skvělou byla herečkou (byť s rozporuplným ideovým názorem). O Koljovi prakticky nelze napsat cokoliv negativního, je to komplexní film hotového režisérské osobnosti, který neoddiskutovatelně obohatil zlatý fond československé kinematografie, což se mnoha snímkům po roce 1989 nepovedlo. Díky rodinnému tandemu Svěráků má český film po čase zase světové, no dobře, tedy evropské parametry... PS: Otázka do pléna - když je podle některých komentujících tak nesnesitelně lehkým kalkulem napsat scénář, natočit podle něj film a získat s ním Oskara, proč Svěráci těch Oskarů nemají více a proč se ho povedlo získat za ty předlouhé roky jen a právě jim? ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

poctivá kalkulace: (ztracený malý chlapeček plus ztracený starý mládenec ) krát laskavý humor krát dunivý hlas dějin= film pro všechny včetně americké Akademie. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak teda nevim, urcite film patri mezi to lepsi, co se v cechach natocilo, ale ze bych byl z toho nak odvazanej to ne. Podobnej pribeh jsem uz videl mockrat, ale je fakt, ze je film hodne mile zpracovanej, tohle Sverakum fakt de, ale trosku mi prislo, ze film uz nataceli s tim, aby zapusobil na akademiky. Herci jsou hodne dobry, ale u lidi, co tu hrali, jsem na podobny vykony zvyklej, takze me nejvic prekvapil Andrej Chalimon, kterej je fakt paradni. Ale kdyz je na scene sam, tak to neutahne, musi tam mit Sveraka. Na to, ze film ma 110 minut a moc se tu toho nedeje, jsem se vubec nenudil, coz je dobre, ale zas na druhou stranu, nevidim duvod, proc filmu davat maximalni hodnoceni, zas tak vyjimecnej mi neprisel. Proste hodne dobry 4*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Kolja, něboj se a hlavně nikam něuběgaj. Normálně ostáň v metro i my tě najdem. Zdrávstvuj. Konec hlášení v ruském jazyce." Neodolatelné... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Humor pana Svěráka staršího a režie pana Svěráka mladšího mi vždy sednou. Nádherná tragikomedie plná krásných situací: šátrání šmytcem na stehně při pohřbu ...naš krasnyj ... čemodan... čmariki čmariki ... žyli byli do telefonu a naslouchající žárlivý manžel ... přijde Zubatá ... A o čem jste se bavili? - Ale vcelku o hovnu, soudruhu ... kalhotky jako opona pohřbu při představení loutkového divadla... Neteče voda! - Voda těčot! ... Konec hlášení v ruském jazyce... setkání na stanici Moskevská ... scény s panáčky na semaforu a Koljou za ruku... řeka Vydra ... u výslechu: zahrajete si tak maximálně na pohřbech... STBáci zvonící klíči na Letné... Vynikající je celý scénář, který vyváženě dávkuje city i napětí. Skvělé výkony Šafránkové, Vetchého, Chalimona i Svěráka. Výborná Soukupova hudba. Zasloužený Oscar i Zlatý Glóbus za nejlepší cizojazyčný film. Ukázka (z metra): http://www.youtube.com/watch?v=vbUKy06mbQ8 ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Nádherný filmový zážitek. Ano, uznávám je to přesně ten typ příběhu, který vysloveně volá po úspěchu a ocenění, ale když se to umí natočit, nemohu říct ani popel! A to se přesně pánům Svěrákům povedlo. Jsem velkým fanouškem filmů Zdeňka Svěráka, ten jeho decentní humor je přenádherný a takový umí vytvořit jen on. Jeho syn zdědil po tatínkovi dosti talentu a považuji ho za nejlepšího současného režiséra. Ačkoliv jsem film viděl až dlouhých 12 let po jeho vydání, tak myslím, že neztratil nic ze svého kouzla. Nedivím se, že snímek byl oceněn Oscarem a jsem hrdý, že český film se dočkal i svého porevolučního Oscara a dokázal všem, že i v dnešní době se u nás vyskytne kvalitní film a ne jen samé paskvily. Kdo neviděl, tak mi nezbývá než tenhle krásný, dojemný a smutný příběh všem doporučit...... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jsem hrdá na tenhle český film, na laskavý Svěrákův humor, na herce, kteří tak dobře hráli, na geniální výběr Andreje Chalimona, na pěkný příběh a na zaslouženého Oscara. ()

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Ceny české filmové kritiky – výsledky

Ceny české filmové kritiky – výsledky

02.02.2020

Nejlepším filmem roku 2019 byl českými kritiky zvolen road movie Staříci. Hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška o pomstě a spravedlnosti získal kromě nejvyššího ocenění na 10. Cenách české… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama