Reklama

Reklama

Ropáci

(studentský film)
  • USA Oil Gobblers

Obsahy(1)

Jana Svěráka známe především jako režiséra dlouhometrážních filmů. Hraný dokument Ropáci natočil Svěrák v roce 1988 jako absolventský snímek na katedře dokumentárního filmu pražské FAMU. Sugestivní vyprávění pojednává o fiktivní vědecké výpravě za neznámým živočichem, ropákem, jehož existence odporuje veškerým zásadám normálního života ve zdravé přírodě. Závažný ekologický problém je zde podán zcela naruby; příběh je přitom líčen tak věrohodně, že mystifikace je takřka dokonalá. Pro tyto mimořádné kvality byl film vyznamenán kromě jiných cen i studentským Oscarem. Další ceny: Zlatý drak + Cena OIRT Krakov 1988, Cena za nejlepší režii – Parma 1989, Hlavní cena festivalu Odense 1991. (Česká televize)

(více)

Recenze (281)

topi 

všechny recenze uživatele

Největší lakýrničina, která u nás kdy vnikla a ještě k tomu za komoušů. Výborně zpracované a někdy až hororové. Normálně bych tomu fakt věřil, že tyhle potvory na Mostecku žijí. Nejlepší byly ty prupovídky a komentáře toho dědka, který celou výpravu vyprovázel. Tenhle absolventský film Jana Svěráka je geniální mystifikace. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Aneb jak z něčeho tak podivného může vzniknout něco tak zajímavého... Jan Svěrák je už léta jeden z nejlepších českých režisérů což dokázal už u svého debutu. Svěrák za málo peněz zvládl natočit dobrý kraťas který má výborné tempo, výborně vymyšlený druh ropáků, výborně si hraje s češtinou (což je zvykem u Svěrákova otce Zdeňka Svěráka) a především má sympatický humor. Na 20 minut dost dobrá práce ve které šlape dokumentární nádech i hudba. Otázka jak by to fungovalo v celovečerním formátu PS: Postava Nedbala je komediální zlato. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Bezvýhradných pět hvězdiček. Zasloužený studentský Oscar. Já naprosto chápu světový ohlas a i to, že se našli v cizině lidé, kteří Janovi skočili na špek a ropáky mu uvěřili. Našinec věděl přesně, našinec má smysl pro humo, vyrostl na jinačích srandičkách, ale venku to musela být tehdy solidní show. :) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne dobra mystifikace a jeden z nejlepsich amaterskejch filmu, ale ze by to bylo zas nak genialni to mi neprislo. Ale ten zaver stal za to. Sverak dostal dobrej napad a udelal z toho dobrej a originalni film. Samozrejme, ze se to neda hodnotit jako klasickej film (kamera rozklepana, herci neherci, hudba amaterska, triky spatny), ale o to tady nejde. Toho Studentskyho Oscara si Sverak zaslouzil. Emil Nedbal rulezz. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Co napsat o studentském počinu, který dostal Oscara? V úvahu by se mělo brát, že se jedná o studentský film. Jenže já jsem jich moc neviděl, proto nemohu srovnávat. Takže spíš velice hodnotím odvahu, jaké téma tento filmeček otevírá. Nemyslím si, že se jedná o ekologickou agitku. Spíš si myslím, že se jedná o kritiku komunisty zdevastovaného životního prostředí. A oni to nepochopili. PS: Při pročítání si komentářů ostatních jsem mnohokrát narazil na zmínku o „tom dědkovi“. A musím uznat, že ho si nejde fakt nevšimnout. Ten tomu dal fakt grády. Velice civilně a velice nevědomě. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (13)

  • Prvý Ropáci, ktorých Barbara Šalamounová navrhla, vyzerali skôr ako Marťania. Jan Svěrák ale chcel, aby pôsobili autenticky, a preto sa museli prerobiť. (Raccoon.city)
  • Inšpiráciou k natočeniu snímku bola pre režiséra cesta so spolužiakom do Mostu. (Raccoon.city)
  • Celým jménem se živočich jmenuje Ropák bahnomilný, latinsky Petroleus mostenzis. (sator)

Související novinky

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

Reklama

Reklama