Reklama

Reklama

Ropáci

(studentský film)
  • USA Oil Gobblers

Obsahy(1)

Jana Svěráka známe především jako režiséra dlouhometrážních filmů. Hraný dokument Ropáci natočil Svěrák v roce 1988 jako absolventský snímek na katedře dokumentárního filmu pražské FAMU. Sugestivní vyprávění pojednává o fiktivní vědecké výpravě za neznámým živočichem, ropákem, jehož existence odporuje veškerým zásadám normálního života ve zdravé přírodě. Závažný ekologický problém je zde podán zcela naruby; příběh je přitom líčen tak věrohodně, že mystifikace je takřka dokonalá. Pro tyto mimořádné kvality byl film vyznamenán kromě jiných cen i studentským Oscarem. Další ceny: Zlatý drak + Cena OIRT Krakov 1988, Cena za nejlepší režii – Parma 1989, Hlavní cena festivalu Odense 1991. (Česká televize)

(více)

Recenze (281)

LadyEsik 

všechny recenze uživatele

Tento snímek je od Jana Svěráka. Já osobně jsem hodně pasáží přeskákala, ale musím uznat, že samotný nápad je dobrý a skoro parodicky apelující na to, jak se chováme k životnímu prostředí. Klidně se podívejte, je tam trošku animace, který je dobře provedená. Celkově je to jistě dobrý ,,dokument”, ale mě to až tak nebavilo. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Bezvýhradných pět hvězdiček. Zasloužený studentský Oscar. Já naprosto chápu světový ohlas a i to, že se našli v cizině lidé, kteří Janovi skočili na špek a ropáky mu uvěřili. Našinec věděl přesně, našinec má smysl pro humo, vyrostl na jinačích srandičkách, ale venku to musela být tehdy solidní show. :) ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Aneb jak z něčeho tak podivného může vzniknout něco tak zajímavého... Jan Svěrák je už léta jeden z nejlepších českých režisérů což dokázal už u svého debutu. Svěrák za málo peněz zvládl natočit dobrý kraťas který má výborné tempo, výborně vymyšlený druh ropáků, výborně si hraje s češtinou (což je zvykem u Svěrákova otce Zdeňka Svěráka) a především má sympatický humor. Na 20 minut dost dobrá práce ve které šlape dokumentární nádech i hudba. Otázka jak by to fungovalo v celovečerním formátu PS: Postava Nedbala je komediální zlato. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Co napsat o studentském počinu, který dostal Oscara? V úvahu by se mělo brát, že se jedná o studentský film. Jenže já jsem jich moc neviděl, proto nemohu srovnávat. Takže spíš velice hodnotím odvahu, jaké téma tento filmeček otevírá. Nemyslím si, že se jedná o ekologickou agitku. Spíš si myslím, že se jedná o kritiku komunisty zdevastovaného životního prostředí. A oni to nepochopili. PS: Při pročítání si komentářů ostatních jsem mnohokrát narazil na zmínku o „tom dědkovi“. A musím uznat, že ho si nejde fakt nevšimnout. Ten tomu dal fakt grády. Velice civilně a velice nevědomě. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že jsem ten film viděl jako malý a že jsem pevně věřil, že něco takového existuje a dokonce jsem o tom možná psal i do písemky z přírodopisu na téma obojživelníci. Rozhodně zajímavý počin Jana Svěráka. Sice trošku amatérský ale o to více přirozený. Sci-fi jako řemen. Takový nízkorozpočtový District 9. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (13)

  • Od roku 1992 je postavička Ropáka cenou združenia "Deti zeme" za anti-ekológiu. (Raccoon.city)
  • Ropák je dielom výtvarníčky Barbary Šalamounové a štúdia Jiřího Trnky. (Raccoon.city)
  • Když byl Jan Svěrák pozván do USA k převzetí studentského Oscara, byl v prezenční vojenské službě. Už to byl velký problém, který v součinnosti řešili různá ministerstva, zda jej do kapitalistické ciziny pustit. A když přišlo překvapivé ano, přišel rozkaz dostavit s k veliteli pro věci politické.Tam byl proškolen z oblasti špionáže, že nesmí sdělovat nikomu tajné informace o armádě. Když režisér odpověděl, že ale žádné nemá, dostal tedy rozkaz, aby jim řekl co ví, ale po návratu do vlasti musí všechno nahlásit. (sator)

Související novinky

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

Reklama

Reklama