Reklama

Reklama

Ropáci

(studentský film)
  • USA Oil Gobblers

Obsahy(1)

Jana Svěráka známe především jako režiséra dlouhometrážních filmů. Hraný dokument Ropáci natočil Svěrák v roce 1988 jako absolventský snímek na katedře dokumentárního filmu pražské FAMU. Sugestivní vyprávění pojednává o fiktivní vědecké výpravě za neznámým živočichem, ropákem, jehož existence odporuje veškerým zásadám normálního života ve zdravé přírodě. Závažný ekologický problém je zde podán zcela naruby; příběh je přitom líčen tak věrohodně, že mystifikace je takřka dokonalá. Pro tyto mimořádné kvality byl film vyznamenán kromě jiných cen i studentským Oscarem. Další ceny: Zlatý drak + Cena OIRT Krakov 1988, Cena za nejlepší režii – Parma 1989, Hlavní cena festivalu Odense 1991. (Česká televize)

(více)

Recenze (281)

Lima 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalá fikce, která potěší nejenom ekologicky zaměřené jedince. Z vlastní zkušenosti vím, že někteří existenci Ropáka uvěřili. Víc takových filmů a Jane Svěráku, tentokrát sis toho studentského Oscara opravdu zasloužil.....Mimochodem rozumí někdo tomu, co tady napsal majk_n? ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Skvělý pseudodokument, sice jistým způsobem ujetý "film", ale má nápad, dobré zpracování, ironii a je to svým způsobem geniálnní dílo. Zasloužený studentský Oscar pro Jana Svěráka. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ropák není zvíře, které byste chtěli mít doma, ale dozvědět se o něm více informací formou takto zábavného dokumentu, to není od věci. 85% Zajímavé komentáře: Machrovic, solskjaer ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně geniální hříčka režiséra Jana Svěráka. Samotný takhle ujetý nápad se může zrodit snad jen v české hlavě a jeho filmová realizace svědčí nejen o obdivuhodném smyslu pro ironii, ale hlavně o báječném smyslu pro humor ze strany tvůrců, kteří se na tomto svérázném dílku nějakým způsobem podíleli. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ty ropáci koušou, to jsou vám takové zuby klimatický.“ Proste len ďalší dôkaz, že ak chcete robiť filmy, nepotrebujete rozpočet ale dobrý nápad a zopár ľudí okolo, na ktorých sa dá spoľahnúť. Svěrákov česko-slovenský krátkometrážny dvadsaťminútový počin z roku 1988 má vynikajúcu, miestami až hororovú, atmosféru, kvalitné technické „dokumentárne“ spracovanie (pôsobivá výprava, hudba, ropáci, presvedčiví herci, akustický prejav tajomných záhadných ropákov) a pôvabná mystifikačná hravosť; človek by takmer začal uvažovať, či ropáci naozaj neexistujú. Prvá polovica na YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=bN4DR9zywrs a druhá tiež: http://www.youtube.com/watch?v=JrmoBuzeVGQ&NR=1 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne dobra mystifikace a jeden z nejlepsich amaterskejch filmu, ale ze by to bylo zas nak genialni to mi neprislo. Ale ten zaver stal za to. Sverak dostal dobrej napad a udelal z toho dobrej a originalni film. Samozrejme, ze se to neda hodnotit jako klasickej film (kamera rozklepana, herci neherci, hudba amaterska, triky spatny), ale o to tady nejde. Toho Studentskyho Oscara si Sverak zaslouzil. Emil Nedbal rulezz. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Skvělá fikce , skvělí ropáci. Viděla jsem dva ropáky dokonce na vlastní oči (ty filmové). Už tenkrát bylo vidět , že Jan Svěrák bude jednou dobrý. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Doktor Soukup by rád zjistil, na co se to ropák vlastně dívá. Vypadá totiž, jako by jen tak lelkoval. Zvířata však činnost tohoto druhu neznají. Je k tomu totiž zapotřebí vysoce vyvinutý nerovový systém jaký máme například my lidé.“ Velmi nápaditá mystifikace. Nejvíc se mi líbila vyprávění pana Nedbala, ta byla opravdu kouzelná. Ale fajn byl i ten kousavě kritický a ekologický podtext, který se celým snímkem linul. Překvapila mě propracovanost filmu, na to, že šlo o studentský počin (s faktem, že uvidím ropáka na vlastní oči či dokonce jeho mládě, jsem před zhlédnutím vůbec nepočítal). A když už je řeč o vlastním objektu pozorování, tak je potřeba pochválit loutkářskou sekci, která výše zmiňovaným tvorům dokázala vdechnout život. Silné 4*. „Po šichtě sem si dal holínky k boudě, ráno vám přijdu do práce a voni jsou ty holínky vokousaný. Jo…no tak sem si myslel, že jo, kdo by to moh bejt? Voni to byli ty ropáci! Joo, ale voni mně vám z toho udělali galoše na místo holínky! Já povídám no bodejť! Tak to bylo, a tak sem to viděl.“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Objednej valník mosteckého ořechu 2, zachráníš život! Neorané domácí pole mystifikace v duchu výroku Dr. Malcolma z Jurského parku „Life finds a way“. Nejvíc se Severočeská hnědouhelná pánev podepsala na strejcovi Nedbalovi. Dejte mu chinin! Jestli dejchá ten nebožtík, tak je to dobrý.. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Jsem doma!!!!!!! Geniální film. A já, jako člověk, žijící v tom prostředí a teenagerské doby trávící v první polovičce 80.let na Mostecku, ten film ocením ještě víc než je možný rozsah hodnocení. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Už tady ukázal syn, že nebude dělat otcovi ostudu. Kupa hlášek, zvíře, které tak popletlo český národ a výprava do špinavé krajiny plné ropy. A syn opravdu ani později otcovi ostudu nedělal a je pro mně stále jedním s mála světel v české kinematogarfii. dobré 4 ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad, vtipné provedení. „Doktor Soukup by rád zjistil, na co se to ropák vlastně dívá. Vypadá totiž, jako by jen tak lelkoval. Zvířata však činnost tohoto druhu neznají, je k tomu totiž zapotřebí vysoce vyvinutý nervový systém, jaký máme například my lidé.“ ()

Související novinky

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

Reklama

Reklama