Nattevagten
Horor / Thriller
Dánsko, 1994, 107 min
Ole BornedalHudba:
Joachim HolbekObsah
Mladý student práv Martin začíná pracovat jako noční hlídač v márnici, aby si trochu přilepšil při studiu. Avšak poté, co jsou sem postupně dovážena mrtvá těla prostitutek, které zabíjí bezcitný sériový vrah, se začínají dít v márnici divné věci. (Chatterer)
J*A*S*M
Zpočátku poměrně rozvleklé a typicky evropsky podivné co se chování hrdinů týče, v závěru je to ale nervák jak prase. K tomu ještě jedno z nejatmosféričtějších filmových nemocničních zařízení. Takže rozhodně silnej nadprůměr. Horror movie of the year(25.4.2010)
iamek
Parádní čistokrevný thriller z velmi lákavého prostředí márnice. Závěr snímku byl taky dle mého gusta, takže naprostá spokojenost.(14.2.2012)
oLí
V roce 1994 natocil doposud neznamy reziser Ole Bornedal film Nattevagten, v Hollywoodu asi cumeli jak pera z gauce stejne jako ja, zvedli telefon a zavolali mu, jestli by tenhle mrazivej thriller nahodou nechtel natocit u nich s o par milionu dolaru vyssim rozpoctem a hvezdnym hereckym ansablem... no a tak vznikl o nemnoho horsi Hlidac mrtvych. Ovsem tento original zustal neprekonan. Pro mrazeni v zadech pri sledovani v potemnele noci naprosto idealni. [9/10 říjen 2009](6.10.2009)
Silverluv
Jamie Lannister o 17 let mladší...:)(22.9.2011)
Cedr
Poctivý thriller, vděčné nemocniční prostředí, zajímavé charaktery, slušná zápletka a občasný solidní vtípek. Co víc chtít? Kombinace 90. let, nízkého rozpočtu a přeci jen nepříliš oposlouchané dánštiny atmosféře filmu jen nahrává. Definitivně palec nahoru.(3.12.2010)
Forsberg11
Nattevagten je kvalitný dánsky psycho thriller, ktorý ako väčšina severský snímkov stavia na postupnej gradácii hororovej atmosféry. Máme tu ústrednú dvojicu celkom kvalitných hercov, vynikajúcu réžiu, nádhernú hudbu a úžasnú kameru. Samotná márnica je naozaj strašidelná a veru poviem vám, že takúto brigádu by som nezobral za žiadne peniaze na svete. V niektorých momentoch by sa atmosféra dala doslova krájať a nejednému divákovi určite naskočí pri špecifických scénach husia koža. Ale aj tak mám pocit, že mi tam stále niečo chýba. Ako keby to nebolo celkom dotiahnuté do konca. Možno to chcelo viac scén so samotnými mŕtvolami, či viac vrážd. U mňa však patrí Nattevagten aj napriek tomu k hororovému nadpriemeru. 65%.(26.3.2010)
raimi
Ole Bornedal mě nadchl svou Tak trochu jinou love story, takže jeho další filmy mám v hledáčku. Nattevagten byl jasnou volbou, o jeho prvotině jsem dost četl, takže hurá na to. Bohužel jsem byl trošku zklamanej. Jako thriller film funguje na 100%, bohužel hlavní hrdina a jeho kámoš, jsou mně tak nesympatičtí týpci, že jsem to nemohl překousnout. Ale napínavý je to jako kšandy! :-)(5.9.2010)
Šakalík
Ve své první hodině je tento film poněkud rozpačitý. Možná proto, že nese veškeré rysy evropské filmové školy, takže je občas poněkud zdlouhavý a zmatečný, což divákovi navyklému na svižnou americkou režii nemusí být dvakrát po chuti. Na začátku se film tváří přímo mysteriózně, a to především v pasážích, kdy studentík Martin poprvé prochází děsuplné koridory nemocničního sklepení ústící v márnici, kde se divák mimovolně obalí do husí kůže. Poté však snímek ztratí na tempu a připitomělé, dětinské machrování Martina s Jensem předchozí intenzivní zážitek rozemele na kaši. Ve své druhé půli se však film povznese do výšin mistrovsky zkomponované napínavé symfonie, která obecenstvo přišpendlí k obrazovce a nenechá ho ani na okamžik vydechnout. Na rozdíl od některých jiných diváků se mi líbilo i odlehčené zakončení v kostele, ve kterém to vzájemné popichování Martina a Jense báječně vygradovalo v úsměvnou pointu. Americký remake jsem zatím ještě neviděl, ale určitě se na něj později taky mrknu.(17.7.2011)
PiLgRiM
Lannisterovo mládí... Ale chuť na sex koukám neztratil!!(3.11.2011)
Pafl
Tak samozřejmě, že je to lepší, než současný holywooďáky, to nikoho, kdo sleduje dánskou kinematografii posledních dvaceti let nepřekvapí. Ale má to svoje mouchy: jednak si Nattevagten bere širší záběr, než jaký dokáže zpracovat a potom za sebou nechává leccos nedotaženého, a druhak se nedokáže vyhnout jedné věci, kterou fakt nemám rád: když to scénárista potřebuje, tak se postavy začnou chovat tak, jak by se lidé nikdy nechovali. To mi vadí. tři hvězdičky a jedna navíc za Ulricha Thomsena, kterej je skvělej, i kdyby tam byl jenom na vteřinu.(22.5.2010)
troxor
Horror jako noha. Nohou se ve filmu mimochodem vyskytuje mnoho, ne však zrovna na obvyklém místě - nebývají totiž na svých majitelích, ale spíše naložené v formaldehydu... Do takto vkusně dekorovaného pracovního prostředí (bystří již poznali, že se jedná o márnici) si mladý student přichází vydělat jako hlídač. Práci mu začně znepříjemňovat masový vrah, který zařizuje po nocích stále nové a nové dodávky obětí a také zhýralý hrdinův přítel (není on a vrah jedna a táž osoba?),se kterým se vsadil, že každý z nich udělá několikrát něco nechutného a pobuřujícího. Nevzal však kamarád sázku až příliš vážně?(9.3.2009)
bolan
Vždycky jsem se chtěl podívat na místa, kde se skladují mrtvoly, ale po tomto filmu tam chci pouze za denního světla a ve skupince. Fantasticky mrazivý začátek, pak se z toho stala taková euro-krimoška, ale i tak velmi dobré a napínavé, místy i vtipné.(15.11.2011)
Cechyno4
Ať se dívám na Nattevagten z jakéhokoliv ohledu, musím dát to nejlepší hodnocení. Plusů je hned několik. Je to skvělá počáteční atmosféra, která byla tak hustá, že by se dala krájet. Dokázal jsem se vžít do role hlavního hrdiny a v době kdy mu zazvonil alarm z márnice, jsem ani nedutal a sledoval co se bude dít s otevřenou pusou. Dále se film trochu vleče. To mě osobně ovšem vůbec nevadilo. Postavy jsou sympatické a chvílemi jsem se dobře bavil. Dále se film lehce ubírá krimithrillerovým směrem. Je třeba uznat, že vše pokračuje na vysoké úrovni. Posledních 20 minut mrazivých a napínavých. Jo a v neposlední řadě velké plus. Že se jedná o evropský horor. U mě naprostá spokojenost !(19.1.2011)
Disease
Téměř čistokrevný thriller, vzhledem k evropské provinienci působící civilně a tím pádem o to drsněji (tedy hlavne ve finále).(15.9.2011)
Miagy
Skôr film ako horor....nebavil som sa nejak extra a to mam nemocnične horory velmi rad. Iste napatie a atmosfera tu bola, ale cakal som podla hodnoteni odost viacej. PLUS:atmosfera nemocnice, nehollywoodsky a dobre natoceny film, zaver MINUS: nehoror, z atmosfery marnice mohli vyťažiť omnoho viac...55%(21.12.2011)
Související
- Hlídač mrtvých (1997)