Reklama

Reklama

Po komplikovaném a neúspěšném obchodu s heroinem přijde drobný drogový dealer Frank o peníze i o zboží a ocitne se v obrovském dluhu u balkánského narkobarona Mila. Frank se tváří v tvář Milově rostoucí frustraci pokouší splatit peníze, ale čas plyne a tlak narůstá. Dealer, dánský kriminální thriller z roku 1996 a debut Nicolase Windinga Refna, je adrenalinová jízda po kodaňském drogovém podsvětí. Zároveň se jedná o herecký debut známého dánského herce Madse Mikkelsena. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (273)

misterz 

všechny recenze uživatele

Mierne nadpriemerná exkurzia do podsvetia a sveta drog. Film ukazuje až desivo reálne problémy dealerov, ich chvíľkové radosti obyčajne sprevádzané nepríjemným šokom, strach a nedôveru, zúfalstvo a klamlivú nádej. Toto všetko nám vytvára sakra hlbokú sondáž do mysle feťáka a priekupníka. Za zmienku stoja aj herecké výkony všetkých hlavnejších postáv bez výnimky a dejová linka ktorá ani chvíľu nenudí, pretože sa v nej stále niečo deje na princípe vyrieši sa jeden problém, príde druhý. S filmom som preto spokojný, odporúčam. 75/100 ()

Happens 

všechny recenze uživatele

První půlhodinu jsem bojoval s nudou a svou trpělivostí, nicméně trhané záběry s celkovým dojmem studentského filmu nakonec zabředl do zajímavé zápletky, která samozřejmě v průběhu filmu graduje. Nejvíc mě zaujal vztah dealera s jeho přítelkyní (?), která se mu hnusí tak, že se jí nemůže dotknout, ale zároveň bez ní také nemůže být. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dluhová spirála, balkánští věřitelé a igelit na podlaze, aneb náročný týden dealera se závazkem u kulinářského strejdy Mila a jeho vlídného asistenta v pršiplášti.. Refn, inspirovaný filmy Cannibal Holocaust či Bitva o Alžír, vsadil na všeobjímající autenticitu. Z blízka zabírající kamera, kdy si divák při dialozích připadá jak na tenise, zanevření na institut kladné postavy, mimoděk působící násilí. Zvědavost vás nutí si k tomu světu přičichnout, zdravý rozum držet se dál.. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Marně hledám solidní gangsterku, tahle sračka do jejího žánru vůbec nepatří. Jestli se má žánr stavět na třech přivandrovalcích odnikud, jsem tipovala zprvu na rusáky, a story smažek, kteří jsou mrtví od první dávky, tak je něco špatně. Vzhledem k roku vzniku se snažím odpustit kamerovému šílenci, zřejmě si šlehal častěji než měl, a taký snímačům, kteří asi chtěli kontrastem tmy navodit cool atmosféru hnijícího brlohu. No nic i špatná zkušenost je zkušenost, uvidím jestli navážu dvojkou a trojkou. Závěr jasně nabádal diváka k pokračování... Mě spíš napadlo, že kdyby Frank raději nastartoval káru a navždy odfičel, ušetřil by tvůrcům práci a divákům nervy. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo drsný... Dokonale realistický pohled na svět drogového "maloobchodu", kterému nechybí hutná atmosféra a naprosto věrohodné civilní herecké výkony. Stres a násilí (byť jeho zobrazení není přehnaně naturalistické a leckdy se odehrává mimo záběr) jsou všudypřítomné a celý příběh celkem logicky spěje k neodvratnému konci, který korunuje dílo přestože je jenom naznačen. Suma sumárum bezvadná ilustrace pořekadla "když se něco může posrat, tak se to taky posere". ()

Galerie (13)

Zajímavosti (14)

  • Milo (Zlatko Buric) má vo svojom podniku plagát, na ktorom je Željko Řažnatović – vojnový zločinec, ktorý počas občianskej vojny v Juhoslávii viedol dobrovoľnícku gardu zvanú "Tigri" a spáchal veľké množstvo masakrov na civilnom obyvateľstve. (Jello Biafra)
  • V roce 2004 se tento snímek umístil v dánském filmovém žebříčku nejlepších filmů na 16. místě. (Witta)

Související novinky

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

14.01.2023

Už tuto středu odstartuje přehlídka toho nejaktuálnějšího z kinematografie severu: SCANDI 2023. Odehraje se mezi 18. a 25. lednem, představí snímky ze všech zemí Skandinávie a v programu ji bude mít… (více)

Reklama

Reklama