Temná protektorátní doba přiměla tvůrce k oživení původních námětů. Režisér Vladimír Borský nalezl zalíbení v divadelní hře Františka X. Svobody Čekanky, úsměvné kratochvilné historce o zakázaných sňatcích a lidské žárlivosti. Borský jako pečlivý adaptátor tradičních dramatických látek ponechal hře její původní atmosféru i veršované dialogy, přesto se neubránil určité pasivitě příběhu. Podobně jako o rok dříve zfilmovaná Tylova veselohra Děvče z předměstí aneb Všecko přijde najevo, narážely Čekanky na nemožnost stoprocentního přenesení do filmového obrazu, především pro své ryze divadelní schéma. Přínosem tak zůstává především hudební úprava E. F. Buriana, který se krátce poté ocitl v koncentračním táboře pro své otevřené protinacistické názory. Herecké obsazení oplývá známými a populárními tvářemi, z nichž zaujme spíše groteskní trojice Smolíka, Futuristy a Kohouta místo poněkud toporných milovnických postav Beneše a Peška. Všechny ovšem suverénně zastiňuje půvabná Zorka Janů, která zde podala vyrovnaný komediální výkon. Jediná dochovaná filmová kopie se však nachází ve velice špatném technickém stavu, proto je divák ve výsledku zklamán. K onomu nečitelnému přeražení německých titulků došlo po válce, kdy se snímek opět vrátil na plátna kin. Zub času se na tomto filmu podepsal bohužel více než zřetelně. Nelze než litovat a pokorně jej přijímat.(28.4.2009)

• cariada

Film ,který mě nezaujal ,hodně strohé a nezáživné. Nehledě na to ,že se dochovala kopie s něm.titulkama a ty jsou přemazaný jakým si mn mmm mn a pod.(20.8.2008)

Každá čekanka se nakonec dočká nějakého závěru. je zajímavé, jak vpomínal na tento film S. Beneš, že u natáčení byla Zorka Janů veselá jen přek kamerou. sotva se dotočilo, byla smutná. Každopádně zde svou roli sehrále stejně jako Beneš za 1.(23.7.2008)