Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Italský western na motivy příběhu Bonelliho oblíbených komiksů s kovbojem Texem Willerem (Giuliano Gemma), jenž se svými přáteli Kitem Carsonem a indiánem Tygrem (Nočním orlem) bojují s mexickými bandity, kteří dodávají indiánům kradené zbraně. Indiáni však nenávidí všechny bílé dobyvatele a k likvidaci nepřátel používají záhadnou, bleskově mumifikující látku. (Mariin)

(více)

Recenze (13)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jaxom to napisal uz u Pale Rider-a od VychodnehoLesa : westerny boli v 80s mrtvy zaner, prakticky sa netocili a xa aj tocili tak boli silne podpriemerne a ubohe. Najvacsim klise bola kradez koni. Tu su aspon ti mexicki banditi a Indiani, ale rezisersky je to slaba rutina a dialogy plane. Gemma mi uplne prestal vadit - myslim si, ze hrat vedel  40 % ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný mysteriózní western, který na mne působí jako zdařilý historismus šedesátých let. Zvláštní směsice prvků spaghetti westernu a mayovek, trošičku hororově opepřená. Tessari je nepochybně zručný režisér (hned po zhlédnutí jeho westernů s Ringem jej vedu v patrnosti), umí využít malebnou krajinu a vhodné herecké typy. Gemma, ač je mu tu už 47 let, výborně představuje komiksového hrdinu, kovboje Texe Willera. Jediným nedostatkem tohoto filmu je špatný střih, takže zdaleka nemá takový rytmus a gradaci („tah na branku“ hlavního hrdiny), jak jsem si podvědomě přál. Hudba takového Böttchera nebo Morriconeho by také výrazně pomohla překlenout fádní mezičasy. Pokud bychom tento dobrodružný film řadili mezi spaghetti-westerny, pak je rozhodně výjimečný nejen svou pozdní dobou vzniku, ale i zapojením indiánských postav a indiánského prostředí (navíc přátelství Texe a Nočního orla trochu připomíná Vinnetoua a Old Shatterhanda), které italské a španělské westerny úplně eliminují či omezují na minimum. Tex a Pán temnot rozhodně stojí za pozornost, kdybych jej viděl jako 10letý kluk v kině, určitě bych byl nadšen...Nelze si ovšem nepovšimnout, že v téže době už přišel Spielberg se svým Indianem Jonesem, v němž dokázal mistrně spojit v hutný extrakt to nejlepší, co v předchozím období celého 20. století v dobrodružném žánru vzniklo. ()

Reklama

leon66 

všechny recenze uživatele

Byl pátek roku 1988,druhý den ráno jsem se měl ženit. Abych uklidnil nervy a vypnul, rozhodl jsem se zajít do kina, ať už hrajou cokoli. A co byste řekli-hráli tento film. Jediné, co si z něj po těch letech pamatuji, byl pád hlavního hrdiny do bažiny a jeho následné vytažení, kdy měl na sobě čistou, neposkvrněnou, bílou košili.:-D Z nostalgie tři hvězdičky. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z výnimočných comicsových filmov natočených ( a nakreslených ) v Európe, čo som videl ( samozrejme, okrem Asterixa ). Nie je sa síce čím chváliť, ale keď som to v dobách pravekých ( zima 1988 ) videl, bolo to pozeratelné. Zaujímavejšia je skutočnosť, že tento comics ( postava taxaského jazdca Texa Willera ) vznikla spisovateľom Luigim Bonellim a kresliarom Aureliom Galeppinim. Možno to nikomu nič nehovorí ( mne tiež nič ), ale je to možno zaujímavejšie ako ten film. ()

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

Nenáročný pohodový dobrodružný film, kde mne zaujal Giuliano Gemma, který byl tehdy hvězdou italského westernu (uhrančivý pohled a nevinná tvářička dělaly svoje). Příběh je častečně detektivní pátrání po zloději, objevení záhadného zeleného amuletu, oběti se tam mění v mumie a nakonec finální vyvrcholení v Údolí obrů. Samozřejmě nechyběl ani romantický prvek (krásná žena), tajemno a napětí. Vše dohromady vytvořilo koktejl podobné chuti jako příběhy o Indym, jen zde chyběl ten nadhled a humor. O mnoho let později jsem se dozvěděl, že vše bylo napsáno již v roce 1969 jako komiks El Morisco ze série Tex (G.Bonelli+G.Letteri). ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama