Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třináctiletá Vendula Brabcová je ve škole považována za zanedbalé a zaostalé dítě. Její matka zcela propadla alkoholu a tak se Vendula nyní musí starat o tři mladší nevlastní sourozence a chodit za matku uklízet už v brzkých ranních hodinách... (oficiální text distributora)

Recenze (97)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný sociální příběh. Řekl bych, že jeden z těch drsnějších, co jsem zatím v rámci Československé kinematografie viděl. Každopádně uživatel dobytek to shrnul hodně dobře. V tomhle filmu je totiž celá řada nesmyslů, které ale v rámci příběhu jako takového jsem schopný přejít. Proto ty čtyři hvězdičky. Každopádně ta scéna na haranti, jak si hází peníze do forbesu, ta mě fakt rozesmála. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Smutný příběh o dívce Vendule, která se snaží udržet při životě zcela nefunkční rodinu. Nahrazuje svým nevlastním bratrům matku, která se utápí v alkoholové bažině a není schopná plnit své základní povinnosti. Vendula obětuje své vlastní dětství, aby ty poslední zbytky zachránila svým sourozencům. Ačkoli natočený za hluboké normalizace, film přesvědčivě popisuje psychologii lidí, která je do značné míry nezávislá na společenském uspořádání. Alkoholici tady byli před třiceti lety, jsou tady i dnes (ze stejných důvodů). A terorizují své okolí stejně - a mají stejné výmluvy, stejně házejí špínu na druhé, sami se cítí ukřivděně a čistí jako lilie. Nezastírám, že nesnáším alkohol v jakékoli míře... Propůjčuje lidem prchavý a klamný pocit bezstarostnosti, zapomnění, volnosti a často také vstupenku k bestialitě, která v těch nejhorších případech vede k týrání dětí, jež se falešně vydává za výchovnou metodu... Dívka s mušlí je povedenou anatomií mezilidských vztahů, které jsou běžnější, než by bylo zdrávo. Také díky přesvědčivým výkonům většiny herců... ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nadčasový film vzbuzující depku tehdy i dnes. 1) Hlavní postava dívka s mušlí Vendulka trochu připomíná matku Terezu v teenagerovské inkarnaci. Ale i tak je snímek docela působivý._____ 2) 15letá Dita Kaplanová (Vendulka) zahrála svou životní filmovou roli._____ 3) Ještě jsem si všiml Petra Bosáka (bratr Jeník, akční flétnista)._____ 4) Výstižný koment: DoneyGal*****. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Výborné psychologické drama, knižní předlohu se podařilo převést se spoustou detailů a v solidním hereckém podání - skutečně působivý, dojemný, silný příběh. Ve své době (kdy se přece všichni měli dobře;-)) mi ta morální ubohost, to bídné, špinavé prostředí dna společnosti připadalo neskutečné. Dnes už je bohužel taková realita běžná: věčně zchlastané socky zanedbávající a týrající své děti nikoho nešokují. Ale tohle téma patří jinam, film mě kdysi vzal za srdce a jistě by to dokázal i v cynické současnosti. 80% ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Moc hezky natočený film. Tyhle smutné, dojemné příběhy vás nesmí totálně zdrtit, ale nakonci musí bliknout aspoň malinká naděje. Nejpůsobivější je každopádně nekonečná důvěra v matku, která nemá ani za nehet úcty ke svým dětem. Nikdy bych se nechtěl ani z nejmenší části dostat do takového vztahu rodiče - děti... ()

Galerie (3)

Zajímavosti (6)

  • V 19. minutě jde na dvoře zaslechnout znělku z televizního pořadu Večerníček (od r. 1965). (Duoscop)
  • Objekt dětského domova je ve skutečnosti zámek Peruc. (Stejšn)

Reklama

Reklama