Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva mladí - Standa a Olinka se seznámí na sportovní olympiádě. Protože bydlí každý jinde (Olinka v Brně a Standa v Hlubúčkách), píší si každý den. Po roce této dopisové známosti napíše Olinka Standovi : "Stando, přijeď v sobotu na večeři a pokud budeš chtít, můžeš tady i spát." Do tohoto okamžiku vkládají oba velké naděje. Jenomže ještě nikdy s nikým nespali. Nastupují rady "Jak na to". Začínají se odvíjet i příběhy dalších postav: Jarda - Standův bratr ho učí jak nasadit ochranu a ukazují si spolu v lékařském atlasu. Ženy z domu kde Olinka bydlí - každá poznala ten okamžik trochu jinak. Konečně nastane kýžené setkáníVšichni rádcové a další postavy v praxi sami ukazují, zda věta z Brněnské televizní inscenace z úvodu filmu "V Brně proběhne každý večer sto padesát tisíc souloží" nadsazuje nebo ubírá. Každý z deseti hrdinů filmu dopadne jinak. Většinou hůře, než by chtěl.

Ve filmu hrají vedle již známých a oblíbených tváří i vynikající divadelní herci, kteří se sice už zabydleli na scénách Národního divadla, Hadivadla, Klicperova divadla a dalších, ale pro svůj věk budou široké veřejnosti teprve objeveni. Komedie je plná vkusného vtipu okolo sexu a erotiky. Mnoho sloganů filmu se jistě objeví a zůstane ve slovníku diváků. Životní výkon v roli Miroslava Norbachera podal Miroslav Donutil. Písně do filmu nazpívali Eva Urbanová a Richard Krajčo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (477)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Můžu počítat s tím, že jsme přátelé?" Můžeš, Stando, protože jsi sympaťák, stejně jako Olinka. A ještě kretén Richard se dost líbil mé pěsti, ale tím to tak nějak hasne. V Brně jsem totiž žil řadu let a nikdy jsem tam nezažil takovou nudu, jakou mi naservíroval tento snímek. Zkrátka ve štatlu, ve kterém řádil betálné borec Rudy Kovanda, kde se lid modlí ke Kometě a veselé slečny číhají na každém rohu, není místo pro černobílou nudu. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Když jsem se před pár lety usadil v kině do křesla a záhy na mě vybafl černobílý a dosti kontroverzně se tvářící film o žárovce v puse, připadal jsem si docela vyjukaně :-) Od té doby jsem tento snímek spatřil ještě několikrát a stal se pro mě kultovní záležitostí. Povedeně originální; brilantní herecké výkony, smrtící dialogy a hlášky, bizarní situace plné sladké nevědomosti, nezkušenosti a trapasu..; prostě paráda. Řechtám se pokaždé když to vidím :-) Nemá cenu si "něco zkoušet", jednoznačně za pět ;-) ... ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tohle byl hodně JINÝ film, stejně jako snad všechno, co (nebo kdo) se v něm objevuje....a tentokrát jsem se s tím moc nesrovnal...po pravdě řečeno, zasmál jsem se jen "zkurveným rozjezdům" a to ještě jen proto, že s podobnými týpky jako byl Miroslav Donutil (mimochodem hodně kvalitní výkon) mám z oněch rozjezdů, jako asi každý kdo tenhle fenomenální institut aspoň jednou využil, bohaté zkušenosti... Možná to na mě bylo až moc "inteligentní"...subjektivní plus za "Ríšu se sametovým hlasem". ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Nuda v Brně aneb nuda v kině...má tu být jakési skryté poselství? A kde?? Nebo si jen Morávek usmyslel, že koukat na blázny, kterým se zapalujou lejtka, je zábavný? Budař hraje vesnického blázna sice věrně, ale k čemu to proboha všechno je? PS: Já v Brně žiju a nuda tam rozhodně není :) Spíše mé hodnocení vyplývá z faktu, že současnému českému filmu ani trochu nerozumím (přiznávám se). ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Až se skoro stýdím, že mě poměrně zaujal film, který je téměř celý o sexu a nezastaví se i před dost choulostivým humorem. Ale Nuda v Brně je poměrně ukáz a něco co se v porevoluční české kinematografii jen tak nevidí. Zajímavá je určitě retro stylizace, návaznosti na šedesátkovou Novou vlnu ale zároveň vlastní osobitá poetika, drzost, výpověď a vtipy i na současné záležitosti (dokonce I Az kvíz, haha.) A silné panoptikum podivných postav, které dohromady vytváří výrazně absurdní humor, který mi ale dokázal sednout a pobavit. Je fajn vidět třeba takového Miroslava Donutila v podobné svěží polože. Ovšem především Jan Budař zde obdržel skvělou úlohu zaostalého Standy se kterou si poradil naprosto dokonale. Každá jeho věta je vtipná, už jenom tím, jak ji podá. Už jenom představa, že takovou osobu čeká milostný večer je humorná. Když k tomu tedy konečně dojde a Standa se ocitá se svou milou v bytečku (a divák sleduje i další milostné peripetie ostatních neméně svérazných postav) nastala podívaná, u které jsem se mnohdy ani smíchy nestačil nadechovat a všechny ty absurdní motivy pochytávat. Fakt mě to cele dost bavilo. V poslední dvacetiminutovce mě ale smích poměrně dost přešel a byl jsem zaražen až depresivním význěním, které vyvrcholilo předpovězenéým umrtím jedné z hlavní postav a šílenstvím Olinčiny maminky. Že by Nuda pod povrchem skrývála lehké drama o samých životních ztroskotancích? Ale určitě jsem se celkem dobře pobavil, zaujmul i si nechal lehce zamrazit.  A prozradím, že něco zde přece jen dopadlo alespoň trochu dobře. Jinak, jak mi v současné době nesedí Richard Krajčo a jeho tvorba, tak zde jsem si jenom potvrdil, že dříve to byla jiná...Skvělé podal  vsuvky vypravěče a taky zazpíval píseň ,,Všechno se stane dneska v noci.´´ A speciální pochvala i pro Martina Pechláta! Strašně se mi líbilo, jak namachrovaně a znuděně ty rady jeho brácha podával.:D No, musí se to vidět... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (10)

  • Vladimír Morávek a Jan Budař se jednoho dne při natáčení filmu ošklivě pohádali a komunikovali společně jen tak, že si navzájem psali jednoduché věty na malé papírky. (Ukko)
  • Po třech dnech natáčení filmu ukončila jídelna stravující herce z finančních důvodů svoji činnost. Herci tak byli dlouhou dobu odkázání pouze na rohlíky s máslem a sýrem. (Ukko)
  • Z Brna je ve filmu ve skutečnosti přibližně jen 5 záběrů. Ostatní pochází z Hradce, Prahy, Poličky, Liberce, Novgorodu a Dolního Kubína. Například scéna, kdy vezou kluci rohlíky pro Brno do Líšně, jedou po ulici Milady Horákové v Praze směrem od Letenského náměstí. (Ukko)

Související novinky

Nová naděje pro český film?

Nová naděje pro český film?

15.02.2007

Česká kinematografie už tradičně trpí nedostatkem peněz. Fond pro rozvoj kinematografie se svými 80 miliony ročně nestačí pokrýt celý potenciál našeho filmového průmyslu. Zvlášť když český film stojí… (více)

Reklama

Reklama