Plakáty
V rodinném sídle Hajnů se odvíjí příběh profesora Švejcara, který se oženil víc z prospěchu než z lásky se Soňou, dcerou továrníka Hajna. Až po svatbě profesor zjistí, že rod je poznamenán dědičným šílenstvím. Sonin strýc Cyril trpí představou, že je neviditelný, a choroba se začíná projevovat i u mladé ženy. Švejcar se však nechce vzdát bohatství a výhod, které vyženil. (oficiální text distributora)
Radek99
Podařená filmová adaptace románu Jaroslava Havlíčka Neviditelný. Podobné filmy: Neviditelný, Petrolejové lampy, Helimadoe, Ta třetí, Barbora Hlavsová(20.11.2006)
paascha
Výtečné zpracování mimořádného románu Jaroslava Havlíčka Neviditelný. Při čtení jsem si sice Cyrila představoval spíše jako strýčka Festera Addamse, ale Čepek je gut:-) Zato oficiální text distributora je zase blábol nad bláboly. proč si to ten ignorant, co tyhle tlachy píše, alespoň nepřečte?(20.11.2006)
NinadeL
Po formální stránce do sebe zahleděný dobový meziválečný horor, který nicméně nabízí slušnou porci nevídané atmosféry v našich luzích a hájích. Nadužívání podhledů, nadhledů, rybích očí a nejrůznějších jízd kamery se tu absurdně snoubí s mlžnými opary a temnými zákoutími opuštěného zámku a továrny na mýdlo. Ale nebýt dabingu Stropnického, přes velice dobrý herecký výkon Horvátha, účasti nejpřeceňovanějšího herce Čepka a asexuální Steimarové, mohla bych jít na maximum. Neb adaptací Jaroslava Havlíčka v naší krajině nikdy nebylo dosti. Ačkoli stejně jako Ta třetí i Neviditelný se dočkali po dvou adaptacích. A konečně studie šílenství Petry Vančíkové patří mezi absolutní vrchol expresivního herectví u nás.(13.5.2011)
k212
Podhledy, nadhledy, snímání zblízka, divně pokřivený zooming, hrátky se světlem, téměř masochistická obsedance kruhovými tvary a hlavně chodbami - toliko a jednoduše je to nejspíš lehký manýrismus ve snímání + Zajímavá a atmosférická výprava, drásající sysntetizátorová hudba a neokoukané herecké tváře v hlavních úlohách k tomu. Bohužel toto všechno upadá a padá na přečpělé televiznosti a nekvalitě materiálu. Každopádně se jedná o zdařilou adaptaci výtečné literární předlohy. 65%(8.1.2009)
lola3121
Kam se hrabe leckterý "mysteriozní horor" ze současnosti... velmi povedená adaptace románu Jaroslava Havlíčka, který jsem četla v mládi a fascinoval mě už v knižní podobě. Petr Čepek prokázal svou způsobilost pro role tohoto typu už v Petrolejových lampách, tady ji jen potvrdil, pozadu nezůstala ani jeho solidní protihráčka Petra Vančíková. Takzvaný "normalizační režisér" Jiří Svoboda se v tomto případě opravdu nemá za co stydět.(11.10.2011)
Falcor
Líbil se Ti Čepek v Petrolejových lampách? Hloupá otázka, co? Tak tady jej tolik neuvidíš. Ale pocítíš spolu se zvláštním mrazením v zádech.(30.10.2005)
Parlay
Havlíčkova psychologická próza pojednává o pokřivených lidských postavách a jejich osudech, ze kterých člověku není dvakrát dobře po těle. Stejné pocity ve vás vyvolá i filmová adaptace jeho románu "Neviditelný". Zajímavé filmové postupy jako jsou práce se světlem, kamerou a hudbou vás buďto upoutají, nebo donutí k přemítání nad tužbami typu „je to sice zajímavě udělané, ale ať už je proboha konec...". Já jsem se žel spíše těšil na závěrečné titulky...(8.1.2009)
fuckme
Četl jsem předlohu a proto film vnímám jako poměrně neoriginální přepis vynechávající pro mě zajímavé scény, také posun u postavy Katy mi moc neseděl. Devizou tohoto snímku je akorát inventní Smutného kamera, docela podařená hororová atmosféra a šílenství, které Vančíková u své postavy pojala přinejmenším zajímavým způsobem.(7.3.2009)
czdmaso
Můj bývalý manžel kdysi vybral tenhle film pro první rande. Kdybych už předtím věřila na znamení/"Znamení"(M.N.Shiamalan), bylo by mi předem jasné, že manželství s ním bude fakt "šílenej horor". Slušná adaptace Havlíčkova Neviditelného.(28.2.2008)
mortak
Svoboda umí pracovat s atmosférou, ale jeho problémem je nadužívání efektů - zběsilých kamerových jízd vyjadřujících neviditelnou přítomnost těch druhých, kteří sice nejsou přítomni fyzicky, ale neseme si je v našich duších, či záběru tváří zespodu naznačujících klaustrofobii uzavřeného prostoru. I laboratoř se mění v peklo se záblesky "plamenů" (ta je díky své viditelné umělosti neslabším místem filmu). Horváth je sice nepřirozeně dabován Stropnickým, který hlasově vůbec nesedí, ale jinak jsou herecké výkony tím hlavním tahounem filmu. Kdyby Svoboda nechal hlavní tíhu na hercích, a všechnu tu expresi použil jen v těch správných chvílích, nemusel být výsledný dojem tak rozporuplný. Tak totiž zanikne třeba vypjatá scéna s dítětem na stromě, protože Svoboda musel i obyčejný rozhovor, svatbu či křtiny natočit přepjatě a expresionisticky.(25.8.2010)
BoredSeal
Román NEVIDITELNÝ od Jaroslava Havlíčka je solidní psychologická depresárna, čtivá i v dnešní době. Režisér Svoboda, zodpovědný za pár zajímavých a vybočujících filmů v 80. letech adaptoval román stylově s vybranou vizuální stránkou a trochu děj a motivace některých postav z předlohy změnil a zhustil, ale ustál to. Na filmu je kromě předlohy lákavé i herecké obsazení, které je s vyjímkou páru Horváth - Vančíková přítomno v méně scénách, ale určuje atmosféru filmu Valerie Kaplanová konečně hraje démonickou tetu místo senilní stařeny, Brzobohatý si nezvykle vystřihl roli bezradného slabošského továrníka a na Petra Čepka zbyl zase cvok i když si ho moc neužijeme. Škoda jenom, že Slovák Horváth, schopný herec, který umí dobře pracovat se svým hlasem, je předabovaný kvůli jazykovému rasismu nevhodně Martinem Stropnickým, který k němu moc nesedne a hlasově akorát trapně teatrálně křičí nebo "diktuje" dialogy. Celkově se jedná o slušný film, co chybí v příběhu, doplní tvůrci psycho stylem - Dario Argento by měl radost, čtyři hvězdičky bez váhání.(14.10.2009)
kebom
Majstrovský kúsok, ak bol Zánik samoty Berhof režiséra Svobodu vynikajúci film, tak tento je viac než vynikajúci. Dokonalé detaily sú doplnené neuveriteľnou kamerou. Herecké výkony sú doslova koncertom, Petr Čepek je desivo presvedčivý, ostatní však nestoja bokom... Pre umocnenie atmosféry doporučujem zhliadnuť v niektorý dlhý zimný večer.(8.9.2008)
Krissty
Tak tohle je pro mě opravdu velké překvapení, protože od tohoto filmu jsem nic extra neočekávala.. Rozhodně musím v první řadě pochválit tu vynikající kameru, bez té by asi tento film ani zdaleka nedosahoval takových kvalit.. Herecký výkon Petra Čepka pro mě byl docela nečekaný a hned v jeho první scéně si mě jako šílenec Cyril dokázal naprosto získat.. No a pak samozřejmě i Petra Vančíková, která pro mě byla největším překvapením, protože do ní bych to vůbec neřekla, že dokáže tak bezchybně zahrát narušenou Soňu.. V neposlední řadě určitě nesmím zapomenout na Valerii Kaplanovou, která mě tímto filmem naprosto ohromila.. Ten její úžasný hlas, nezvyklý vzhled a celkové vystupování.. Stala se pro mě jednou z nejlepších českých hereček! Příběh bych samozřejmě mohla vychválit také, stejně jako závěr, který byl bezchybný.. Opravdu hodně dobrý český film, který můžu jen a jen doporučit! :)(14.1.2012)
honz
Opravdu více než dobré zpracování Neviditelného od mistra psychologického románu Jaroslava Havlíčka. Filmu vévodí výborná kamera, která chvílemi až expresivně umocňuje celkovou dusivou a svazující atmosféru rodinné vily i osudové charaktery postav její obyvatel.(6.11.2009)
docmen
podle mě nejlepší psychologický film z české produkce, hned následován Petrolejovými lampami(24.5.2007)
salalala
Předlohu jsem zatím nečetl, takže nemám srovnání. Nicméně snímek profesora Svobody na mne poměrně zapůsobil, i když uznávám, že jeho trošku psychotické vizuální podání nemusí sedět každému. Film měl na české dílo solidní až hororovou atmosféru, dům byl skutečně představen jako něco fantskního. Výborné výkony všech zúčastněných, včetně Valerie Kaplanové, která byla mrazivá a standardně dobrého Čepka, který si opět vystřihl roli blázna. Celkově je to trošku ujetější než Petrolejové lampy, ty jsou ale filmařsky asi stravitelnější. Přesto se mi film dost líbil a dá se na něj koukat víckrát. Škoda jen, že Emila Horvátha nadaboval Stropnický, který trošku snižuje jeho jinak velmi dobrý výkon. 75%(14.12.2009)
Arequipa
Před více než deseti lety mě Havlíčkův román úplně odrovnal a zařadil se do mé knižní topky. A film? Příjemně překvapil. Hutná hororová atmosféra, výborná kamera, tradičně excelentní Čepek. Skoro jsem chtěl dát pět, ale neviděl jsem ještě původního Neviditelného, takže si tu jednu * budu ještě šetřit.:-)(29.11.2009)
mutace
Nebýt filmu Neviditelný (TV) z roku 1965, také podle knihy Neviditelný od Jaroslava Havlíčka, dal bych 5 *. Je to výborné zpracování, ale ta čenobílá tomu přeci jenom sedla lépe.(28.6.2006)
kajas
Neznám literární předlohu, každopádně se mi nelíbilo skoro nic. Nesympatičtí herci, v první polovině filmu jsem se dost špatně orientovala. Nevím proč, ale hodně jsem si tímto filmem připomněla utrpení, které jsem zažívala při "Valerii a týdnu divů".(2.11.2011)
Tanner
Marně přemýšlím, proč vlastně takovýto film vzniká. Čtenáře románu jen sotva může uspokojit, protože na obrazovku přenáší hlavně fabuli, a to ještě neúplnou a posunutou, a vynechává většinu aspektů, která dělají Havlíčkovo dílo tak úžasným, tedy především vnitřní myšlenkové pochody, hloubku postav a postupný vývoj jejich vztahů. Nečtenář na druhé straně by dle mého soudu měl právě proto sáhnout spíše po knize, než aby se dopředu seznamoval s příběhem touto cestou. Zpracování je sugestivní, to je pravda, nicméně kamerové triky pro mě byly občas spíš rušivé. Taky jsem měl trochu problém s obsazením některých postav: v knize smyslná sedmnáctiletá Katy překypující mládím je zde ztvárněna v době natáčení třiačtyřicetiletou herečkou, břichatého plešatého Cyrila hraje P. Čepek, věkem sešlého Huga Hajna zde ještě statný a o pouhých 13 let než Horváth (Švajcar) starší R. Brzobohatý. Nejde mi o nějaké puntičkářství, ale myslím, že Havlíček věděl, proč postavám přiřknul určitou podobu, jelikož ta tvoří jednotu s jejich osobnostmi a vysvětluje určité motivy. Naopak povedla se tetinka, Soňa, Švajcar i Milde. Souhrnně řečeno: není to zcela špatná adaptace, ale knize se ani za mák nepřibižuje a navíc se od ní na nevhodných místech i odchyluje, takže já bych se asi obeše i bez ní.(19.7.2011)