Děj se odehrává v česko-německém pohraničí v roce 1938. Hrdina Tomáš Jakl se ožení, ale manželství není příliš šťasné a rozpadá se. Jeho německý přítel ho donutí ke vstupu do nacistické strany. (oficiální text distributora)
WANDRWALL
Co si budeme nalhávat. Film nadchne každého, kdo myslí na zadní kolečka.(17.7.2011)
Aky
Opomíjený skvělý film, který patrně ze všeho nejvíc doplácí na mimofilmovou pověst režiséra. K plnému hodnocení mi chybí ne vždy jasná motivace jednání hlavní postavy. Nevím, jestli je to výtka scénáři nebo je třeba reklamovat spíše u režiséra. Ale i tak mimořádně povedené drama.(6.6.2009)
veronikav
Dost zajímavé psychologické drama z předválečné doby. Ambiciozní,zhýralý mladý muž - který se chce dostat nahoru za každou cenu. Když mu k tomu nepomůže bohatá nevěsta - tak co třeba nacisti ?(7.3.2009)
frings
Velmi slušně odvedená práce ve všech směrech. Vynikající psychodrama!(6.4.2010)
Terva
Nesourodé Československé pohraniční drama skoro neznámého režiséra. Dramatický příběh muže, který chtěl dosáhnout úspěchu za každou cenu........ Scénář : Václav Šašek a Jiří Svoboda. Kamera : Josef Vaniš. Hudba : Josef Revallo.(28.9.2011)
Raven0
Rozhodně zajímavý počin, stojící za povšimnutí. Škoda jen rozpačité režie, kdy některé scény tak úplně nenavazují a jiné jsou zase téměř zbytečné. Příběh sám je ale dosti zajímavý. Co takový úlisný čecháček bez špetky morálky a cti, toužící po moci a penězích, je schopen na cestě ke svému cíly zničit a obětovat... Vývoj hlavního "antihrdiny" je zpracován na výbornou. A když si už už člověk začíná myslet, že hlavní postava podnikne alespoň tu jedinou správnou věc v celém filmu, tak to všechno krásně zazdí parádní sviňárnou.(26.1.2010)
brooklyn73
Absolutni unikat natoceny v zaveru komunisticke ery. Film mi pripada z 90% byti nacistickou propagandou, o to vice je zarazejici fakt ,tedy cas kdy byl natocen. Skvele zahrane psychologicke drama pribehu tri kamaradu z naseho pohranici,kratce pred druhou svetovou valkou. V hlavni roli Tomase Jakla - famozni Emil Horvath, roli jeho manzelky zahrala neuveritelne krehce kouzelna Petronela Vancikova (kam se jenom podela?),dale hraji Radoslav Brozbohaty,Milan Knazko,Magda Vasaryova,Jana Svandova, Fratnisek Husak ci Frantisek Rehak. Pet hvezd za absolutne extremni namet, herecke vykony a skvelou atmosferu. "Pamatuj si kamarade! Od tedka muzes vsechno,jsi jeden z nas...."(29.1.2009)
pulnicek
Scénář : Václav ŠAŠEK........... O neukojených ambicích... Jinak řečeno:Není trvalého štěstí ve vnějším světě,musíte ho hledat v sobě...(29.3.2009)