Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj se odehrává v česko-německém pohraničí v roce 1938. Hrdina Tomáš Jakl se ožení, ale manželství není příliš šťasné a rozpadá se. Jeho německý přítel ho donutí ke vstupu do nacistické strany. (oficiální text distributora)

Recenze (39)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Asi bych měl začít samotným filmem, ale to se prostě nedá, protože to ci tady předvádí za herecký výkony Emil Horváth, a Milan Kňážko, to je na Oscara, před takovým výknem klobouk i trenýrky dolů. Samotný film se soustředí především na jednání Tomáše Jakla ve velmi vyhrocené době. Lidskou psychologii jak prase mistrovsky doplňují zpočátku velmi nenápadně začleněné scény z událostí v našem pohraničí v roce 1938, které mě kdykoli spolehlivě emotivně nastartují. Z některých dialogů šel mráz po těle a postupně se stále víc věnuje pozornost dění v českém pohraničním městě, kde Adolfova pátá kolona pomalu ale velmi jistě ničila českou státnost. Přiznávám, že tohle vždycky prožívám hodně silně a může se to projevit na hodnocení, ale i kdybych si to odmyslel, tak pořád mně zbývají herecké výkony, scénář i filmařská práce a to všechno je tady ukázka naprosto luxusní umělecké práce. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Z filmu si budu pamatovat vyloženě hnusný vizuál, hnusně nesympatického Emila Horvátha a také to, že mě film nebavil ve své režijní stavbě. Jiří Svoboda není Karel Kachyňa, který uměl diváka konejšit při obdobném nástupu nacismu v seriálu "Vlak dětství a naděje". Svoboda zvolil nezvládnutý syrový přístup, kdy před diváka staví protivného Tomáše Jakla, který rád podléhá sukním a není mu cizí ani "kamarádská" výpomoc v nastupujících řadách nacismu. Apropó, ještě se oženil, ovšem kdyby to film opomenul, vůbec nic by se nestalo. První hodinu je Horváth nepříjemný až zlý na svoji mladou ženu Vančíkovou, ovšem (mně) ze záhadných důvodů se chová slušně až vybraně k Vášáryové, k ženě ze seznamovacího inzerátu a současně židovce. A prakticky je fuk, že ji později zabije. Milan Kňažko má celkem ďábelské plány, takže zde máme zlosyna jak vyšitého, akorát ve filmu nic nedává dostatečně dobrý smysl. Chatrné motivace hlavního hrdiny budí pousmání, na Horváthův věčně arogantní výraz si nelze zvyknout a žádná z postav nemá uvěřitelný rozměr. Absolutnímu zlu tehdejší doby je věnován jen okrajový prostor, většinou je na scéně interiér nóbl restaurace, bytu či klábosení za různých meteorologických změn - jednou je hezky, jindy zuří bouřka. Nulová celistvost snímku má za následek nudnou dějovou progresivitu. Něco dramaticky vyhroceného se sloučí do závěrečné půlhodiny. Kola aut se projedou po Vančíkové, Vášáryová sehraje nejtrapnější roli své kariéry, Horváth prozřel pozdě, ačkoliv neprokázal absolutně nic, co by s prozřením a úlevě svědomí mělo souviset, a všichni slovenští herci svorně mluví česky s roztomilým přízvukem a důrazem kladeným na perfektní výslovnost "ř", zvláště Horváth by v tomto směru od Šmoldase sklidil pochvalu. Film je vskutku příšerný, nezáživný až nechtěně směšný, dialogově i obrazově, vyzdvihl bych jen solidní výpravu a jakousi nebývalou snahu o modernější přístup k dané látce, která netradičně koketuje s psychologickým rozměrem. Nepovedený a právem zapomenutý art film. 3/10 ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Teď už patříš k nám. Teď už můžeš všechno! '' ---- Svět nic neví - je takový ke své škodě pozapomenutý film o nástupu nacismu u nás. S Horváthem mladším asi nic jiného neznám snad kromě role ambiciozního Slováka, který po akci v Tatrách nastoupil ke kriminálce s Honzou Zemanem :-). Tady tedy ale hrál velmi přesvědčivě a mrazivě skvěle hrál i Kňažko. Tomáš Jakl je takový floutek, který dělá vše jen pro svůj prospěch. Skoro bych řekl - typický Čecháček. Zprvu se ne zcela orientuje v politických změnách, které sebou rok 1938 přinesl. Je mu vše víceméně jedno, jen když se jakkoliv dostane k nějakým prachům, případně do ženského klína. S partou podobně založených kupánů tráví večery po hospodách, kde občas opijí nějakou dívku s níž si pak celou noc užívají. Nad mladou republikou se však začínají stahovat mračna a nacističtí přisluhovači se objeví nejen ve smíšeném česko-německém městečku, ale i mezi Tomášovými kupány. Když Tomáš následně po jedné z potyček pochopí jaké výhody a jakou sílu nabízí nacismus svým věrným, stane se další hnědou duší ve stádu vrahů, zlodějů a násilníků. Když je však po něm požadována vražda, plně mu dojde čeho se stal součástí. Jenže je již příliš pozdě na záchrannou brzdu. Nastupuje skutečný děs a následně rezignovaná tupá poslušnost... To období strachu i nejistot je ve filmu skvěle ztvárněno. Jeden den visí v pohraničích na náměstích našich měst vlajky s hákenkrajcy aby byly s příchodem našeho mobilizovaného vojska rychle sundavány. S jeho odchodem jsou opět věšeny. To už ale začínají první perzekuce Židů a těch co nahlas odsuzovali nacismus. Již jen z tohoto důvodu je film velkým přínosem a měl by si jej pustit každý, kdo pochybuje o Benešových dekretech. Tam v pohraničí to tenkráte začalo. tam byli první zmrzačení, zastřelení, tam padli první naši četníci... Tento film rozhodně stojí za vidění! 4 náboje do mauseru. * * * * ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh o zločinu, vině a trestu. Tak je uveden literární počin Miloslava Nohejla, který byl použit pro tento snímek, pojednávající o nadřazenosti nad nadržeností, především v rámci ponižování, v pohraničí těsně před válkou.  Sociální průzkum jednotlivce, kterého srazí na kolena vlastní charakter po srážce se změnou doby v rámci politické situace. Snímek snažící se o drama však nesměle drhne vlivem přílišné divadelní atmosféře, navíc ozvláštněné tzv. snovou kamerou. V podstatě se jedná o krapet výpravnější inscenaci hodící se leda tak pro televizi. Takže příběh o tom, jak lidskou namyšlenost srazí na kolena nástup německého nacismu. Nic víc, nic míň. Snímek pozapomenutý a v tomto případě vlastně ani není divu. Jediné, co by mohlo zaujmout, je na český film neobvykle přítomen nemalý počet slovenských herců. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Škrípal som zubami celý čas kôli Emilovi. Kňažko čo tam zahral teraz predvádza v Slovenskej politike,  dokonca aj tá zbraň v ruke.  Postrelil zlodeja, ale už na úteku. Tak teraz tu máme nový fenomén " Prásknuť niekoho na Kňazka".Ale odosobnil som sa a za predlohu, vystihnutie doby a Pána herca Brhobohatého si to 4* zasúži. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo v Trutnove. (dyfur)

Reklama

Reklama