Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Devatenáctiletá volejbalistka je pro zranění páteře dlouhodobě upoutána na lůžko. Sebevědomá a energická dívka má čas podrobně rekapitulovat svůj dosavadní život a krátkou sportovní kariéru... Nevýrazný celovečerní debut režizéra Jiřího Svobody. (oficiální text distributora)

Recenze (11)

Brouk 

všechny recenze uživatele

Ten film si pamatuji velmi dobře. Byl to docela pěkný psychologický příběh o tom, jak se z rozmazlené primadony stal po úraze naprosto jiný člověk. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo velmi slušné psychologické drama. Moc se mi líbila kamera i Hapkova hudba. Mladá Kodešová byla tehdy fakt krásná a dobře se pro tuhle roli hodila. Někdy to tak v životě zkrátka je. Člověk má kliku, padá mu karta a tak se trochu utrhne ze řetězu a přestane si vážit nejen lidí kolem sebe, ale svým způsobem i sám sebe. Bere plnými doušky a připadá si nesmrtelný a silný jako král. Někomu to vydrží, někomu se karta otočí. A v ten moment těm přemýšlivějším dojde, že není vše v životě samozřejmé a že může být o dost hůře. Pak se hodí mít přátele a kamarády. Jenže když se k nim člověk v dobách dobrých choval přezíravě co teď... Hrdinka filmu dlouhodobě upoutaná na lůžko po úrazu páteře má dost a dost času na přemýšlení o tom co mohla v životě udělat jinak. Formou flasbacků se vrací do časů, kdy jí muži leželi u nohou a kdy jí čekala nadějná kariéra v reprezentaci. Zranění ji však vrátí velmi nepříjemně na zem do tvrdé reality v sádrovém krunýři bez možnosti vlastního pohybu. Tenhle film mi rozhodně nepřišel jako nevýrazný celovečerní debut dle oficiálního textu distributora. Naopak. V porovnání s ostatními normalizačními brutkami té doby je to dle mého názru i dnes dílo velmi koukatelné, které má svým nadčasovým námětem co říci i dnešnímu divákovi. Celkem zaujala Kaserova motorka s lodičkou a hlavně Nuselák prakticky bez provozu s nizoučkým zábradlím přes které se dalo přehnout a koukat dolů. Dávám tedy za 3 pralinky. * * * ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Námět, jaké točíval Kachyňa a který by dal filmu životnější a poetičtější ráz, Svoboda coby specialista na hororovější látky se tu přeci jen trochu hledal, přesto hodně zajímavá kamera, Hapkova nadprůměrná hudba, herecké výkony trošku typicky nudně typické pro 70. léta (příkladem za všechny budiž Munzar - profesionál, který je tu téměř nekoukatelný, protože něvěrohodný - ale není sám). ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Taky jsem měla při voljebalu ošklivý pád. Ale odešla jsem po svých.Menší problémy se zády mám ještě dnes.Hlavně, že se říká sportem ku zdraví. U člověka musí dojít k zásadními zlomu, aby přehodnotil, otočil nebo začal rekapitulovat a viděl sám sebe v jiném světle. Někdy za tím stojí i ztráta vlastního zdraví. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Citlivě natočený film, který se věnuje u nás ne příliš oblíbenému tématu ztráty hybnosti. Děj je zajímavě skládán pomocí flashbacků, kde se do přímého kontrastu dostává sebevědomí z doby před úrazem a bezmoc při upoutání na lůžko. Navíc jsou tu i zajímavé záběry okem Kristýny přes zrcátko oknem ven, nebo zadumané pohledy na pavoučka na stěně, či mouchu utopenou ve sklenici. Dohromady dávají působivý, trošku moralizující, příběh o nafrněné volejbalistce - ten by se asi ve skutečnosti nestal, protože jak říká moje maminka: "Mrchy maj štěstí..." ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Dost hezka Kodesova hraje afektovanou dospivajici kravku, ktera "prozre" pote, co si zpusobi pri sportu vazny uraz, a je pripoutana dlouhodobe na luzku. Film je natocenej slusne, a dobre obsazen (Galatikova, Adamova, Munzar atd), presto nepatri k uplnym zazrakum. Prislo mi to cele nejak vlazne, nebo predvidatelne... Jedna projekce nikomu neublizi. 3+ ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Solídny psychologický film o tom, že človek by si mal vážiť to, čo má. Ústredná postava zranenej volejbalistky bilancuje svoj doterajší život, zatiaľ čo leží indisponovaná vo svojej izbe a prichádza na to, že jej doterajšie problémy boli celkom malicherné. Liečba fyzického zranenia nakoniec lieči aj jej duchovné efekty a z namyslenej športovkyne sa stáva empatická bytosť. Na rozdiel od pochmúrnejších psychologických filmov, vyznenie Zrkadla pre Kristýnu je vlastne dosť optimistické. Dievča v sebe vyrieši konflikt so "strateným" otcom a za dobre nakoniec ostane aj s priateľom vlastnej matky. Zaujímavé je sledovať Kristínin prerod, kedy sa minulosť protagonistky postupne vyjavuje v subjektívnych flashbackoch. Sympatický je aj jej finálny vzťah s ťažko pracujúcim žeriavnikom, ktorého na seba upozorní priamo z postele oslepujucími odrazmi slnka vo svojom malom zrkadielku. Zrkadlo z titulu filmu teda nadobúda okrem obrazného aj doslovný význam. Malý milý film, ktorý nevyrazí dych, ale pri správnom naladení poteší. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho debilního způsobu podání… Nebylo to nic moc, ale předabování některých herců a nesouvislost děje to srazily o jednu či dvě třídy níže. O zvukových „peckách“ ani nepíši. ()

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Snad nejsem jediná, koho ta hlavní borka tak neskutečně sra… ale fakt. 😫 Vyloženě jsem měla chvílemi chuť rozbít tu obrazovku. Lenka Skopalová to zahrála až tak moc dobře… vlastně idk jestli to vůbec hrála. 🙈 Je to docela výstižný psychologický snímek, ve kterém se z absolutně nafoukané krávy stane po úraze, kvůli kterému vlastně ztratila téměř všechno, úplně jiný člověk. Ok, tohle teda beru, ale jinak mě celý ten film strašně vytáčel. 🫶🏻 Proč tam byl třeba Oldřich Kaiser, absolutní crush a husband meterial 🛐 vždycky jen chvilku, takže sotva jsem se na něho konečně zakoukala, byl pryč? 😭 Tohle je asi tak všechno, co se ve filmu stalo, je to strašně nevýrazný snímek a kupodivu to docela chápu, protože to nemá šťávu. Je to prostě přesně taková ta výchovná a nijaká televizní inscenace z Čsr, na které ujíždím. Doporučuji na tento film koukat pouze lidem, kteří mají crush alespoň na jednoho člověka, co se v tom filmu vyskytl. 🕺🏻 ()

Reklama

Reklama