Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (345)

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanda Pavla Kříže, ale tady mu to opravdu sedlo. Od dětství si tuto pohádku velmi dobře pamatuji ze dvou důvodů. První je místy velmi temná atmosféra a druhý je scéna s vojáky a Křížovým "Nedají si říct a nedají". Znovu jsem se u toho dobře bavil (pokolikáté už?), mám rád ústřední melodii, princenznu i oba záporáky. Dnes už nikdo něco takového nenatočí a je mi jedno, že v mém hodnocení je spousta nostalgie. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Hodnocení je trefné. Více, nebo méně než čtyři hvězdy dát nemohu. Je to téměř dokonalá pohádka. Se skvělým Křížem. Je zde opravdu k nakousnutí:-) Ani jiní herci se neztratili. Atmosféra je pohádková. Děti a i jejich rodiče se pobaví. Já jsem tuto pohádku viděl už asi pětkrát a těším se i na další reprízy. Nesmím zapomenout pochválit hudbu. Musel jsem si ji stáhnout do mobilu. ()

Reklama

Stanley 

všechny recenze uživatele

Klasická pohádka plná archetypálních prvků a motivů, díky níž příběh jako takový je nadčasový (pouť hrdiny, ztracené princezny, konfrontace se stínovými elementy, načrtnutá cesta srdce - cesta odvahy, intuice, nevinnosti a oddanosti...). Nadčasové sice není technické zpracování filmu, avšak i s omezeným rozpočtem a výpravou se tvůrci dokázali vypořádat velmi dobře, zejména obratně využít nejrůznějších exteriérů v prospěch celkového vyznění filmu (přírodní krajina, lidová stavení, podzemní říše, zámek, zříceniny...). Z filmu především čiší to hlavní - autentická tajuplná atmosféra, věrně vykreslené charaktery postav, nástin hodnot pravého lidství spjatého s inspirativním poselstvím naděje a lásky. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Temnější a strašidelnější než většina ostatních pohádek s výborným padouchem Petrem Čepkem, neméně zdatným jedlíkem Jiřím Knotem - celý film do sebe něco cpe, nedá se na něj koukat :-)) a statečným kovářem Pavlem Křížem, který je symbolem ctnosti a odvahy, ale do role mi úplně neseděl. Nemůžu si pomoct, ale když ho vidím, vzpomenu si na Štěpána Šafránka… ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Komorní pohádka. 1) S vkusem a s mírou vyrobená pohádka sice nepřekročí stín a paradigmata doby, ale decentnost v zobrazení požadované lidovosti je třeba ocenit._____ 2) A ten konec! Spoiler. Nový král Mikeš nakonec si žije spokojeně v rodinou v otcově kovárně a na zámku kraluje jen podle potřeby. To kralování člověka od pořádné práce jenom zdržuje._____ 3) Jediná režie 39letého Petra Švédy (jinak režisér dabingu) má jakýsi gayovský nádech. Je to vidět v oblečení i v chování postav. Všiml si toho i komentátor Adam Bernau*._____ 4) Oč víc nepohádkově působil 22letý Pavel Kříž (kovář Mikeš), o to víc mu to slušelo._____ 5) Text písně O statečném kováři Jiřího Suchého zpíval Petr Ulrych. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Film se natáčel na jižní Moravě. Domov kováře Mikeše a některé další scény se natáčely ve strážnickém skanzenu. (Stocki)
  • Při natáčení scény, kdy Mikeš v Království Černého Krále skáče z okna na zem, si Pavel Kříž vymknul kotník. (AlchENEMY)

Reklama

Reklama