Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Silnější než já

Krimi
Československo, 1990, 90 min

Režie: Petr Šícha
Hrají: Karel Zima, Sylvia Wysocká, Karel Roden nejml., Jiří Ornest, Jan Přeučil, Tomáš Krejčíř, Jiří Wohanka, Silvia Petöová, Jakub Wehrenberg, Ernesto Čekan, Nina Jiránková, Milan Sandhaus, Bohuslav Ličman, Filip Švarc, Pavel Šimák, Karel Augusta, Tamara Kotrbová, Aleš Spurný

komentáře
 ve filmotéce
v bazaru

Obsah:

Kriminální příběh z učňovského internátu se inspiroval skutečným případem několikanásobného mladistvého sexuálního vraha, který se odehrál v roce 1986. Tvůrci přecenili svoje možnosti a filmařské zkušenosti. Debut režiséra Petra Šíchy lze sotva označit za zdařilý.   (oficiální text distributora)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele Karlos80 ***

Hustý a odvážný ve všech směrech!!! To máme ale mládež ! Nechce se mi uvěřit, že film byl relativně z 90 roku. Či šel v tomto roku přímo do distribuce. Sám bych ho zařadil bych někdy na začátek osmdesátek...Pro mě doposud neznámá, neříkám že to bylo to úplně nej, ale hustou a depresivní atmosféru (výtah, sklep, ponuré, tmavé a špinavé chodby) k tomu téměř hororová hudba Martina Němce, to všechno se připočetlo a výsledek byl silnější než jindy.. Šikana starých mazáků (učňů), si v mnohém nezadala s šikanu vojenskou! Tady se ukázal zejména Ernesto Čekan v roli Zupáka, který byl nakonec nečekaně potupen.. Režisér evidentně musel zažít nebo prožít nějaké trauma, ano film svým skutečným dějem a celkovým pojetím ztvárněním připomínal některé naše starší krimi klasiky..

profil / všechny komentáře uživatele dobytek **

Tenhle film je dneska zajímavej možná už jenom jako taková kuriozita. Ze začátku to vypadalo, že to bude o šikaně někde na učňáku, ale nakonec z toho vylez nějakej kriminální příběh. Nejvíc mě na celym filmu asi zaujal legrační účes Karla Rodena.

profil / všechny komentáře uživatele Crocuta ***

Pokus o dramatickou rekonstrukci případu Jiřího Straky (včetně titulní hlášky). Lepší průměr, trochu laciný pokus o pohled do psychologie vraha.

profil / všechny komentáře uživatele YURAyura *

Predpokladam, ze to tocili v 89 a "nasadili" do distribuce v 90 - takove Ucho obracene ;]] Clovek by se docela i pobavil nad tou krasnou dobou nedavno minulou, kdy to zapadacky zilo jenom v Praglu - vsichni zucastneni maji rifle, dzisky a tenisky z tuzexu. Takovy nezvladnuty mix punkoveho Proc? s Cernou puncochou na konci 80. let podle skutecne udalosti. Ale celkove to bylo jalove jak tele...skoda

profil / všechny komentáře uživatele erl *****

Moje hodnocení tu bude určitě působit jako pěst na oko ale mě je to jedno. Nečekal sem vůbec nic a dostalo se mi syrové kriminálky která se s ničím nepáře. Nebál bych se ani to hodit do škatulky české exploitation:-) Je tu ponižování , šikana , násilí , nahota a účes Káji Rodena. Ženy jsou zde neustále odhalené a celkem pěkné... Debut režiséra Petra Šíchy lze sotva označit za zdařilý (text distributoa) - mě to tak nepřišlo jelikož sem se královsky bavil. Takže spokojenost maximální.

profil / všechny komentáře uživatele cross **

Nepříliš podařená česká kriminálka, která v dnešní době budí docela solidní úsměv, třebaže není směšná... Spousta scén opravdu nepostrádá napětí, nicméně více jich je spíše přehrávanou epizodou špatně zpracovaného příběhu. Místy zajímavá hudba, místy otřesná, místy dobré příbšhové vsuvky, většinou ale bída s nouzí.... a k tomu všemu špatná režie... Silnější než já je film, na který se poměrně právem zapomnělo...

profil / všechny komentáře uživatele dainio ***

Včera jsem tento filmový počin shlédl -- co na to říct no.........celkově mi film připadal hodně nevyrovnaný. Jako kdyby tvůrci nevěděli o čem vlastně chtějí točit film. Zpočátku to vypadá na film, který vyobrazí šikanu na učňovském internátu a poté sledujeme oběti mladého vraha.....co ale musím pochválit, tak to je skvělá kamera při napínavých momentech, kterou podkresluje neméně dobrá hudba...určitě je to zajímavý film - to bez debat. Ale určitě by mi to stačilo vidět jen jednou.

profil / všechny komentáře uživatele cupito ****

Mrazivá realita o "spartakiádním vrahovi".... chybí snad jen více faktů pro cizince

profil / všechny komentáře uživatele Krchy ***

Jednoho nudného víkendového dopoledne doma jsem zapnul televizi a ona tam byla jakási partička, která na intru šikanovala bažanty. Velice mě zaujaly jejich ohozy a ksichty, taková grupa exotů se fakt jen tak nevidí, tak jsem se rozhodl pokračovat v koukání a zase tak špatný nápad to nebyl. Dalo by se to nazvat průměrnou kriminálkou, ale na tehdejší dobu a český film je tam hodně nahoty a šukání a zejména scéna z kabinetu ředitele, kde Přeučil na televizi čumí na porno a kamera to normálně zabírá bez cenzury, mě teda překvapila. Dnes by se Rada asi zbláznila. Za zmínku stojí ještě mladý Roden coby policista s obskurním účesem.

profil / všechny komentáře uživatele Piškotka ***

Celkem krutý mazec. Děsivá atmosféra sklepů, kotelny a temných zákoutí za doprovodu děsivé hudby. Ženy si pro smrt chodily jakoby zcela samozřejmě a vyšetřovatelé si pěkně lámali hlavy nad osobností pachatele. S celou sérií vražd měl hodně společného internát, kde se odehrávaly "věci". Nechápu, proč se tvůrci neustále zaobírali šikanou a opakovaně se k ní vraceli, když to s vrahem nemělo takřka nic společného. Pan Přeučil se pěkně vyřádil jako charakter pokřivený komunistickými diktáty a sexuální nevázaností. Instalatérští učni se taky pěkně vybarvili včetně vraha. Od začátku jsem věděla, že vraždí, protože nenávidí ženy. Bodejť, když matka byla alkoholička a sexuální parnerky mu nadávaly do impotentů. Jeho chování však nechci ospravedlňovat, byl to příčetný kluk, jehož touha vraždit byla silnější než jeho "já". Herecké výkony se celkem daly, stejně tak i námět. Zaznamenala jsem poměrně odvážné sexuální scény včetně pana Přeučila jako diváka pornofilmu. Na ženské křivky byl díkybohu i hezký pohled. A že by mi od prvopočátku bylo jasné, že se jedná o tzv. spartakiádního vraha, to se říct nedá. Chybělo víc dobových reálií.

profil / všechny komentáře uživatele pOne **

Režisér si očividně ukousl příliš velké sousto na to, aby ho dokázal pozřít a strávit. A tak se v celkem zajímavém příběhu (co se týče námětu) akorát tak prohání Karel Roden s otřesnou patkou v žigulíku a víc nic. Žádné propracování postav, příběhu ....

profil / všechny komentáře uživatele Nerajohn ***

Hodně zvláštní film. Natočen ještě v osmdesátkách, ale duchem připomíná radé devadesátky. Snímek popisuje události kolem tzv. Spartakiádního vraha. Mladík spolu s dalšími šikanuje nováčky na internátu a vraždí po Praze děvčata. Film si vzal moc velké sousto, hodně prostoru je věnováno šikaně, ale její vliv na jednání pachatele už tolik patrný není. Na druhou stranu kvalitní je hudba, akční kamera, která běhá za vrahem ve sklepeních a připominá scény z Alien3 a pak pár momentů, například sanitka přijíždí k pobodané dívce a ta je v tranzu....

Hodnocení uživatelů:
gouryella ***