Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V učňovském internátu se odehrává příběh inspirovaný skutečnými událostmi, osudy několikanásobného mladistvého vraha. „Série sexuálních vražd! Skutečný případ, který se může kdykoliv opakovat.“ (oficiální text distributora)

Recenze (80)

dawe787 

všechny recenze uživatele

Málo známá, ale dost dobrá kriminálka, kde se proplétají hnusné zločiny na mladých ženách se životem na jednom učňovském internátu plném šikany. Výkon mladých tehdy ještě neznámých herců je unikátní a leckteří herečtí pardálové by jim to mohli závidět. Roden tu hraje vzteklého policistu, který dává dost emocionálně najevo, že by měl rád vrahy mladých žen za mřížemi. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem si vybral po přečtení rozhovoru s Karlem Zimou, o tom jak právě tento film změnil jeho život. Jak měl problémy s tím, že jej lidé na ulicích poznávali a srovnávali se skutečným spartakiádním vrahem (a spousta z nich měla Karla Zimu za pravého vraha). Víc mne ale film nezaujal, sice si s sebou nesl nádech autentična, ale někdy je potřeba skutečnost kapku přibarvit, aby se u ní divák nenudil, což se u toto filmu (alespoň mně) dělo dost často... ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Syrově natočený film, který mohl být natočený jedině začátkem 90. let. Atmosféra učňovského intru je syrová, znepokojující a ubíjející - já být na místě té vychovatelky, tak po prvním incidentu odejdu. No, ona ne... Měla silný žaludek. Ale to postava Jana Přeučila taky. Věřte mi, tohle není film, který byste chtěli (možná spíš chtěly) vidět sami (samy) v kině a pak jít samy (někdo možná sami) domů... ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Celkem krutý mazec. Děsivá atmosféra sklepů, kotelny a temných zákoutí za doprovodu děsivé hudby. Ženy si pro smrt chodily jakoby zcela samozřejmě a vyšetřovatelé si pěkně lámali hlavy nad osobností pachatele. S celou sérií vražd měl hodně společného internát, kde se odehrávaly "věci". Nechápu, proč se tvůrci neustále zaobírali šikanou a opakovaně se k ní vraceli, když to s vrahem nemělo takřka nic společného. Pan Přeučil se pěkně vyřádil jako charakter pokřivený komunistickými diktáty a sexuální nevázaností. Instalatérští učni se taky pěkně vybarvili včetně vraha. Od začátku jsem věděla, že vraždí, protože nenávidí ženy. Bodejť, když matka byla alkoholička a sexuální parnerky mu nadávaly do impotentů. Jeho chování však nechci ospravedlňovat, byl to příčetný kluk, jehož touha vraždit byla silnější než jeho "já". Herecké výkony se celkem daly, stejně tak i námět. Zaznamenala jsem poměrně odvážné sexuální scény včetně pana Přeučila jako diváka pornofilmu. Na ženské křivky byl díkybohu i hezký pohled. A že by mi od prvopočátku bylo jasné, že se jedná o tzv. spartakiádního vraha, to se říct nedá. Chybělo víc dobových reálií. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Viktorín Šulc a Petr Šícha, první ještě dávno předtím, než ho "objevili" v konkurzu ČT o nejlepší detektivní scénář (Muž, který vycházel z hrobu) a druhý roky do doby, než začal natáčet nechutné Magnuskovy výpotky. Tady se ovšem taky nepředvedli - hnusný porevoluční guláš, v němž nefunguje ani "detektivní" zápletka, tím méně motivace postav, vše snímá hnusná nekoncepční kamera a podtrhuje odpudivá, kolovrátková elektronická hudba o několika akordech, která zní celým filmem. Spojení se spartakiádním vrahem je tam jen proto, aby se na film chodilo a příběh z něj vůbec nevychází - tudíž toto spojení nedává smysl. Jinak mi to nedá, abych nereagoval na některé komentáře - snažím se pochopit, že někoho může pobouřit trocha násilí nebo pár odhalených hrudníků - ale termín "umělecká nebo morální cenzura" je nepochopení termínu a souvislostí. Cenzuře, která u nás byla za socialismu, nešlo ani o to, aby byly filmy umělečtější nebo morálnější. Šlo pouze o to, aby filmy obsahovaly to, co prosazovala KSČ. Takže jediné, co bylo skutečně amorální a neumělecké, byla cenzura samotná. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Točeno částečně v okolí pražského Vyšehradu. (xentrixx)
  • Film není inspirován případem spartakiádního vraha J. Straky, nýbrž kauzou Roberta Čiháka, který – stejně jako filmový pachatel – jako vražedný nástroj používal nůž. (xentrixx)

Reklama

Reklama