Reklama

Reklama

Staré pověsti české

(seriál)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Česko, 2012, 26x10 min

Obsahy(1)

26ti dílné animované Staré pověsti české vznikly ve vlastní produkci televizí CS Film a CS mini. Producenti televize hledali velký příběh, který by připomínal tradice a naši minulost. Jan Werich o Jiráskovi, podle jehož námětu byl seriál natočen, řekl: „Kdyby Jirásek žil v Hollywoodu, byl by milionář, protože měl výborné zápletky.“ Oslavoval český národ, ale ne na úkor jiných. Tu a tam zušlechťoval naši historii a prokládal ji sentimentálními příběhy, a tak nám ji přibližoval a činil milovanější. Většinu kouzelných pověstí a legend z našich dějin známe tak jen díky Jiráskovi.
Seriál píše zkušený scenárista Bohuslav Žárský, jenž před lety napsal knihu, kterou vydalo ostravské vydavatelství pro děti Librex. Ilustroval ji Zdeněk Janda, kreslíř satirických vtipů známých z Dikobrazu. Jeho kresbičky jsou roztomilé a laskavé, i když především veselé, protože byl v první řadě karikaturistou a byl schopný vnést vtip kamkoliv. Seriál režíruje Vladimír Mráz a texty namlouvá herec z Národního divadla Moravskoslezského Jiří Sedláček. O hudbu se stará Dalibor Mráz, ve svých dvaceti letech již zkušený hudební skladatel, známý z celovečerního dokumentu Kolik příběhů má den. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dost jsem přemýšlel, už v průběhu seriálu, jak hodnotit. Spravedlivě řečeno musím říct, že čtyři hvězdy jsou odpovídající. Animace jsou ve skrze jednoduché, ovšem vlastně zábavné. Musíme si uvědomit jednu základní věc. Má-li se dostat do hlav dnešních študáků a dětí dostat něco takového jako jsou Jiráskovy Staré pověsti české, pak to musí být jen a pouze touto formou. Neumím si totiž jinak představit, jak jinak je přimět k tomu, aby si něco takového četli. Tím pádem tento seriál jim pověsti zprostředkovává snesitelnou formou, aby to pochopili, přišlo jim to vtipné - a pokud seriál sledujete pozorně, jsou tam vtipy i pro dospělé, a bavilo je to. Jiří Sedláček se podle mě své role ujal vcelku dobře. ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Vcelku prijemny prehled ceskych dejin. V odlehcenem podani s mirnou nadsazkou a snesitelnou grafikou se jednou urcite tento dokukentik muze zaradit mezi klasiky... Dokazu si jej predstavit i na misto vecernicku. Jsem rad,ze v dobe kdy jsme zaplavovani neskutecnymi hovadinami a dementnimi porady cs film vytvoril neco takoveho... Hned v prvnim dile me dostala hlaska: "a tak se stala královnou Libuše. A my si ji pamatujeme jako drobečka s holou prcinkou. ()

Reklama

oashi 

všechny recenze uživatele

Na FullHD obrazovce už grafika viditelně kostičkovaná, takže "levná": Nejde mi o kreslení samotné, nýbrž o kvalitu animace při pohybu, asi sníženou převzorkováním? Obraz je vlastně jen doprovodný: Tohle by se snad dalo vydat i jako řada vyprávěných příběhů na dvoj CD? Některá tvrzení jsem si i přehrával zpětně, opakovaně: Zadrmolená nesrozumitelně. Od E11 jsem musel dávat větší pozor: tyto příběhy už mi připadaly netriviální, plné neznámých podrobností. -- I hudba je taková samodomo na koleni, často varhanní. -- Poslední díl, také animovaný, je shrnutím celého seriálu, jako že to vypráví Jirásek. Psal Pověsti jako učitel dějepisu, prý s myšlenkou na žáky. A bez písemných podkladů si i zhusta vymýšlel! Ani jsem netušil, že byl poslancem a senátorem v nově vzniklém Československu. ()

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

V dnešní době počítačové 3D animace mě potěší každé dílo, které vzniklo způsobem loutkovým či ve staré 2D kreslené animaci - nebo i pokud to tento starý dobrý styl aspoň připomíná. V tomhle ohledu nemám Pověstem moc co vytknout, i když na styl kresby jsem si díl dva zvykala. Přijde mi to (ne nepříjemně) zjednodušené, občasné moderní prvky (poznámky typu Bivoj honil kance asi tam, kde dneska sídlí Česká televize) nejsou nijak extra rušivé, spíš oceňuju velmi nenásilný způsob, jak starou látku přiblížit dnešním dětem. To, že je škoda že mnoho dnešních děti evidentně nedokáže pojmout pohádky, kde Popelka chodí do kostela nebo na ples a nikoliv na diskotéku je jiná, dost ostudná věc. Co se mi ale nelíbí je přístup k ženám tady, je vidět, že to tvořili muži :D Nicméně je pravda, že tehdy byly věci jinak. A potom mi přijde škoda, jak je dětem trochu upírána možnost uplatňovat fantazii, nevidím důvod, proč je nutné ukazovat, že Libuše byla děsně chytrá, ale věštit neuměla. Proč nenechat dítko, ať tomu všemu věří a samo si časem najde vysvětlení. Suma sumárum mi z toho vychází lepší průměr, škoda té nedotaženosti, i když pokus to byl dobrý. ()

Zajímavosti (2)

  • Seriál vznikl ve vlastní produkci televizí CS film a CS mini. (Olík)
  • Předlohou pro seriál se stal knižní komiks „Obrázkové staré pověsti české“ autora Bohuslava Žárského, který je podepsaný i pod scénářem. (Olík)

Reklama

Reklama