Vincent Vega (John Travolta) a Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) sú dvaja nerozluční treťotriedni gangstri v službách obávaného Marsellusa Wallace (Ving Rhames). Pred dokončením jedného "jobu" prezradí Vincent Julesovi, že Pán Veľký (teda Marsellus) ho požiadal, aby sa postaral o jeho sexy manželku Miu (Uma Thurman), kým bude na Floride. Vincent to považuje za skúšku lojality, v ktorej musí za každú cenu obstáť.
Butch Coolidge (Bruce Willis) je boxér, ktorého kariéra sa chýli ku koncu. Keďže v boxe neexistuje liga veteránov, bude sa jednoducho musieť zmieriť s tým, že už je out, a prijať Marsellusovu lákavú ponuku - vziať prachy, prehrať ... (zobrazit celý text)
Oscar 1 : Scénář + 6 nominací: Nejlepší film, Herec HR - John Travolta, Herec VR - Samuel L. Jackson, Herečka VR - Uma Thurman, Režie, Střih. .. ... ... ... Zlatá Palma
Kultovní film, který by po zkrácení o hodinu byl i geniálním filmem. Takhle je to místy dost nudná záležitost s několika světlými okamžiky. Sorry, guys.
Zajímavosti: Tarantino se při psaní rozmýšlel nad tím, jestli bude hrát postavu Jimmieho nebo Lance.
Chtěl ale stát za kamerou při scéně, kde se Mia předávkuje a to rozhodlo. [--] Postava Julese byla od
začátku napsána na tělo Samuelovi L. Jacksonovi, ale málem byl obsazen Paul Calderon, který se předvedl
skvěle na konkurzu. Jackson se to dozvěděl, přiletěl od LA a šel znovu na konkurz, aby všechny přesvědčil.
[--] Scéna, kdy Vincent zabodne do hrudníku Mii injekci, byla natočená pozpátku. [--] Po té, co
Butch zabije postavu jménem Maynard, pronese Marsellus Wallace větu o tom, že zavolá pár přátel, aby si
zablbnuli s letlampou. Ve filmu Charley Varrick pronese postava jménem také Maynard stejnou větu. [--]
Hala, kde se koná boxerský zápas oznamuje dva zápasy "Coolidge vs Wilson" a "Vossler vs Martinez". První
jména odkazují na americké prezidenty Calvina Coolidge a Woodrowa Wilsona a druhé jména patří dvěma kamarádům
Tarantina, se kterými pracoval ve videopůjčovně. [--] Když volá Vincent na mobil Lance, tak jí cereálie Fruit Brute. Stejné se objeví i v dalším filmu Tarantina Reservoir Dogs. [--] Stejně tak Big Kahuna Burger se objeví v dalších dvou filmech Tarantina. [--] Žena, kterou zastřelí Marcellus Wallace na ulici je stejná herečka, která podobným způsobem nechá zemřít ve filmu Reservoir Dogs. [--] Uma Thurman původně roli odmítla, Tarantino ji přesvědčil tím, že ji scénář přečetl do telefonu. [--] Slovo fuck zazní ve filmu celkem 271krát. [--] Steve Buscemi hraje číšníka v baru U mazaného králíčka, přitom ve filmu Reservoir Dogs odmítá dát spropitné právě servírce. Původně měl hrát Jimmieho. [--] Peněženka s nápisem Bad Mother Fucker patří ve skutečnosti Tarantinovi. [--] Film stál 8 milionů dolarů, z toho 5 milionů šlo na výplaty herců. [--] Roli Butche mohl hrát Matt Dillon nebo Sylvester Stallone, ale dostal ji nakonec Bruce Willis, který naopak pošilhával po roli Vincenta. [--] Trudi má na sobě tričko irské kapely The Frames. Hrála předtím ve filmu s Glenem Hansardem, zpěvákem této kapely, kterému slíbila, že když dostane roli v Pulp Fiction, bude mít tričko jeho kapely na sobě. [--] Všimněte si, že pokaždé, když jde Vincent na toaletu, stane se něco špatného.
Možná neexistuje film, který by více vystihoval pojem "kultovní záležitost" a je určitě jedním z těch, kteří, ač relativně noví, naprosto zásadně ovlivnily tucty současných režisérů a scénáristů. Tarantino nastolil nový standard v gangsterském subžánru a jeho velice černý humor mísící se s absurdností celého příběhu včetně karikatur-hlavních postav tvoří i po dvacátém zhlédnutí neodolatelný mix dokonalé zábavy a skvěle odvedené filmařiny. I když se mu vlastní stín už překročit nepodařilo (co není, může být, uvidíme jak dopadne Kill Bill), stále zůstává velikým režisérem.
Poprvé jsem to viděl v kině při české premiéře, kdy Pulp Fiction ještě nikdo neznal a jméno Tarantino byl neznámý pojem. S kamarádem jsme šli z kina a já se tetelil blahem, že jsem viděl po dlouhé době zase něco originálního. Kámoš vypadal rozpačitě a říkal mi, že to musí nechat přes noc vstřebat, že neví, co s tím :o)). Příští ráno se ke mně přiřítil na pokoj (na VŠ koleji) a nadšeně hlásil: "Ty vole, mně se to rozleželo v hlavě. To byla naprostá bomba!" Běhal za všema známýma a každýmu to doporučoval. Po zbytek týdne na to chodil každý den a s ním stále početnější zástup zvědavců. Hlášky z filmu si pak psali na papírky, které si lepili na stěnu. Možná i takhle vzniká kult :o) A vlastně nevím, proč vám tohle píšu, ale jelikož je Pulp Fiction v mém TOP 10, cítil jsem skoro "morální povinnost" :o))) se k němu nějak vyjádřit a přitom se neopakovat. Tenhle film je totiž jako osvěžující pramen uprostřed všude stejné pouště a zaslouží jenom slova chvály.
Geniální fillm-vyprávěn trošku jinak než ostatní, rozhodně originální, se skvělými herci, dokonalým scénářem a skvěle padnoucí hudbou. Smekám před panem Tarantinem.
Máme radost? To si piš, že máme radost, takovýhle film patří do zlatého fondu kinematografie...jedním slovem geniální, dvěma slovy Winston Wolf:) Takže, vážení přátelé, nezapomeňte, že úcta k starším je projevem vychování, a proboha v tom nehledejte hlubší smysl, takové to nahlédnutí do světa drsných gangsterů, kteří i přes svůj amorální život mají jistý zvrácený kodex cti. Nebijte mě, tohle mi tvrdil jeden "intelektuál" z našeho gymplu. Co jsem mu na to mohl říct jiného než: Enyky benyky kliky hec...
Co říci a neopakovat se? To je dost těžké. Film Pulp Fiction totiž v polovině 90.let dolova převrátil celý Hollywood naruby a snad celé filmové diváctvo strnulo v úžasu. A u takových filmů je pak opravdu těžké je pochválit a být stále ještě originální. Co s tím? Nic. Prostě se budu opakovat! Pulp Fiction je jedinečným způsobem originální a nezaměnitelný film. Jeho dějové uspořádání by stálo za hlubší rozbor, ale já napíšu jen BRAVURNÍ. I scénář by se mohl (ba přímo měl) proklepat ze všech stran, ale já napíšu jen GENIÁLNÍ. Herci? Willis, Travolta i Jackson už měli pár (možná i více :)) ) rolí, v nichž se divákům vetknuli hluboko do povědomí. Ale tímhle filmem se stali NEZAPOMENUTELNÝMI. No a co samotný rejža, ulítlý Quentin Tarantino? Před Pulp Fiction "jen" Gauneři a scénář k Pravdivé romanci, což jsou skvělé filmy, ale přesto jej ani po nich snad nikdo neznal. Po Pulp Fiction vám ale odpoví skoro každé malé dítě: "Jó, Quentin? To je ten bývalý maniak z videopůjčovny, že? Ten co točí tak skvělé a ulítlé filmy, že? Jen škoda, že jich netočí víc." Prostě dneska jej znají už snad i kanibalové v džungli někde na Nové Guineji. No nic, nebudu už to prodlužovat - Pulp Fiction je LEGENDA!!
Adrenalinová injekce v srdci, zlaté hodinky v konečníku, mrtvý černoch v autě a tuhnoucí úsměv na rtech - Tarantino se hned druhým filmem předvedl jako pastýř, který dokáže vést početné stádo hvězdných oveček a z mnoha segmentů složil vskutku nezapomenutelnou historku. 85% Zajímavé komentáře: Lima, pshimi, Dan9K, Džejkop, Lennnnna, cheyene, DiegoC.
Velmi nadhodnocený snímek, od tvůrce, který je v očích mnoha osob největším režisérem všech dob a jeho snímky jsou automaticky minutu před svým ohlášením kultovními. Šílenost QT nebere meze a v Pulp Fiction předvádí jeden ze svých zajímavých režijních výkonů, který si mě však nezískává. Ani jedna scéna mi nepřijde poutavá, první část doslova o ničem a co se týče tance Travolta- Thurman raději bych to přetočil než viděl znovu. Nechápu, co všichni tak skvělého vidíte na v podstatě obyčejných příbězích, kterým je věnována trochu větší brutalita a drsnějí napsané dialogy.Pokud právě drsné hlášky a hra se slovíčky stačí divákovi je to smutné. Ve chvíli, kdy se objeví Bruce Willis a jeho příběh film trochu roste se svou kvalitou, ale příliš dlouho to netrvá. Je mi jasné, že jsem snímek měl vidět bez dabingu v originále, ale neměl jsme (bohužel) tu příležitost a teď už o ní nestojím. QT je pro mě nezajímavý a doufám, že se jednou ztratí ve své "malé" videopůjčovně.