Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejkultovnější z kultovních filmů 90. let je autorskou Biblí Quentina Tarantina, který v tomto opusu definoval základní prvky své režisérské poetiky a vytvořil dílo rozněcující náročné kritiky na festivalu v Cannes, levicové a pravicové intelektuály i zedníky dopřávající si po těžké šichtě trochu oddychu. Pulp Fiction je multižánrovým opusem, který přetéká fetišistickými detaily a popkulturními odkazy a zároveň dokonale funguje jako svrchovaně napínavý film rozvržený do inovativní příběhové struktury. Chcete vidět homosexuální znásilnění sbližující dva nepřátele na život a na smrt? (AČFK)

(více)

Recenze (2 923)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výraz "Kultovní" se asi na žádný jiný film nehodí víc. TOHLE je přesně ono. Navíc skvělý návrat Johna Travolty do "první ligy". ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Najvýraznejší podpis najoriginálnejšieho filmára súčasnosti, najvýstižnejšie definujúci jeho scenáristickú a režijnú výnimočnosť. Jeden z filmov, bez ktorých by nebolo ČSFD. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Možná neexistuje film, který by více vystihoval pojem "kultovní záležitost" a je určitě jedním z těch, kteří, ač relativně noví, naprosto zásadně ovlivnily tucty současných režisérů a scénáristů. Tarantino nastolil nový standard v gangsterském subžánru a jeho velice černý humor mísící se s absurdností celého příběhu včetně karikatur-hlavních postav tvoří i po dvacátém zhlédnutí neodolatelný mix dokonalé zábavy a skvěle odvedené filmařiny. I když se mu vlastní stín už překročit nepodařilo (co není, může být, uvidíme jak dopadne Kill Bill), stále zůstává velikým režisérem. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2013, Oscar 1 : Scénář + 6 nominací: Nejlepší film, Herec HR - John Travolta, Herec VR - Samuel L. Jackson, Herečka VR - Uma Thurman, Režie, Střih. .. ... ... ... Zlatá Palma ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem to viděl v kině při české premiéře, kdy Pulp Fiction ještě nikdo neznal a jméno Tarantino byl neznámý pojem. S kamarádem jsme šli z kina a já se tetelil blahem, že jsem viděl po dlouhé době zase něco originálního. Kámoš vypadal rozpačitě a říkal mi, že to musí nechat přes noc vstřebat, že neví, co s tím :o)). Příští ráno se ke mně přiřítil na pokoj (na VŠ koleji) a nadšeně hlásil: "Ty vole, mně se to rozleželo v hlavě. To byla naprostá bomba!" Běhal za všema známýma a každýmu to doporučoval. Po zbytek týdne na to chodil každý den a s ním stále početnější zástup zvědavců. Hlášky z filmu si pak psali na papírky, které si lepili na stěnu. Možná i takhle vzniká kult :o) A vlastně nevím, proč vám tohle píšu, ale jelikož je Pulp Fiction v mém TOP 10, cítil jsem skoro "morální povinnost" :o))) se k němu nějak vyjádřit a přitom se neopakovat. Tenhle film je totiž jako osvěžující pramen uprostřed všude stejné pouště a zaslouží jenom slova chvály. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Geniální fillm-vyprávěn trošku jinak než ostatní, rozhodně originální, se skvělými herci, dokonalým scénářem a skvěle padnoucí hudbou. Smekám před panem Tarantinem. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Máme radost? To si piš, že máme radost, takovýhle film patří do zlatého fondu kinematografie...jedním slovem geniální, dvěma slovy Winston Wolf:) Takže, vážení přátelé, nezapomeňte, že úcta k starším je projevem vychování, a proboha v tom nehledejte hlubší smysl, takové to nahlédnutí do světa drsných gangsterů, kteří i přes svůj amorální život mají jistý zvrácený kodex cti. Nebijte mě, tohle mi tvrdil jeden "intelektuál" z našeho gymplu. Co jsem mu na to mohl říct jiného než: Enyky benyky kliky hec... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Adrenalinová injekce v srdci, zlaté hodinky v zadku, mrtvý černoch v autě a tuhnoucí úsměv na rtech - nahláškovaná smršť kultovních momentů, která zároveň pulpovou poetiku a brakové motivy povyšuje na sofistikovanější úroveň komplexním vyprávěním, filozofujícími (a žánrové znaky reflektujícími) dialogy a dlouhými „prázdnými“ scénami, ve kterých se pouze k něčemu schyluje (v tradiční hollywoodské žánrovce/béčkovém filmu byste na něco takového nenarazili, všechno by sloužilo vyprávění). 85% Zajímavé komentáře: Lima, pshimi, Dan9K, Džejkop, Lennnnna, cheyene, DiegoC. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jednou se mě zdálo toto. Byl jsem v obřadní síni na sobě slavnostní hadry přede mnou Quentin Tarantino s dvěma prstýnky, za mnou John Travolta a Samuel L. Jackson. Kouknul jsem se vedle sebe a tam bylo položený na stojato DVD s dlouhým bílým závojem, které neslo název Pulp Fiction. Najednou začal Quentin Tarantino mluvit :"Enšpígle, slibujete, že budete film Pulp Fiction milovat v dobrém i zlém do konce svého života?" a já řekl "ANO". Pak jsem se vzbudil a zjistil jsem, že to byl jen nádhernej sen. Svůj "snový" slib však dodržím - slibuji. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Čo dodať k filmu, ktorý skoro celý dokážem recitovať naspamäť a ktorý ma aj pri pätnástom pozretí stále rovnako dobre pobaví? Je to klišé, uctievať tu Tarantina, všetci vieme, že v poslednej dobe Quentin húli priveľa trávy a má mylnú predstavu o vlastnej coolovosti, ale Pulp Fiction tak či onak zostáva jedným z troch najlepších filmov 90. rokov. A na Civala, ktorý tomu nerozumie, treba poslať bandu negrov s kliešťami a letlampou. "Aby si kluci trochu zablbli." ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Co říci a neopakovat se? To je dost těžké. Film Pulp Fiction totiž v polovině 90.let dolova převrátil celý Hollywood naruby a snad celé filmové diváctvo strnulo v úžasu. A u takových filmů je pak opravdu těžké je pochválit a být stále ještě originální. Co s tím? Nic. Prostě se budu opakovat! Pulp Fiction je jedinečným způsobem originální a nezaměnitelný film. Jeho dějové uspořádání by stálo za hlubší rozbor, ale já napíšu jen BRAVURNÍ. I scénář by se mohl (ba přímo měl) proklepat ze všech stran, ale já napíšu jen GENIÁLNÍ. Herci? Willis, Travolta i Jackson už měli pár (možná i více :)) ) rolí, v nichž se divákům vetknuli hluboko do povědomí. Ale tímhle filmem se stali NEZAPOMENUTELNÝMI. No a co samotný rejža, ulítlý Quentin Tarantino? Před Pulp Fiction "jen" Gauneři a scénář k Pravdivé romanci, což jsou skvělé filmy, ale přesto jej ani po nich snad nikdo neznal. Po Pulp Fiction vám ale odpoví skoro každé malé dítě: "Jó, Quentin? To je ten bývalý maniak z videopůjčovny, že? Ten co točí tak skvělé a ulítlé filmy, že? Jen škoda, že jich netočí víc." Prostě dneska jej znají už snad i kanibalové v džungli někde na Nové Guineji. No nic, nebudu už to prodlužovat - Pulp Fiction je LEGENDA!! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $8miliónovTržby USA $107,928,762Tržby Celosvetovo $213,928,762Tržby za predaj Blu-ray v USA $5,745,332 //počet predaných kusov 646,662Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov /85%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pohledná a sexy definice pulpové poetiky, která řekla vše, co říci měla a také vše, co říci mohla. Veškeré plagiáty jsou již jen zbytečnou repeticí téhož, tohle je doslova biblicky naditý foliant. Rozhodně Tarantino zpopularizoval netypickou narativní formu a vnesl do hry veškeré pokleslé popkulturní emblémy a mechanismy, které se až do té doby držely jaksi na okraji obecně přijímané kultury. Jedinou vadou na kráse poetiky Pulp Fiction je to, že jde naprosto mimo mne. Ale rozhodně Tarantinův nejlepší film. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi nadhodnocený snímek, od tvůrce, který je v očích mnoha osob největším režisérem všech dob a jeho snímky jsou automaticky minutu před svým ohlášením kultovními. Šílenost QT nebere meze a v Pulp Fiction předvádí jeden ze svých zajímavých režijních výkonů, který si mě však nezískává. Ani jedna scéna mi nepřijde poutavá, první část doslova o ničem a co se týče tance Travolta- Thurman raději bych to přetočil než viděl znovu. Nechápu, co všichni tak skvělého vidíte na v podstatě obyčejných příbězích, kterým je věnována trochu větší brutalita a drsnějí napsané dialogy.Pokud právě drsné hlášky a hra se slovíčky stačí divákovi je to smutné. Ve chvíli, kdy se objeví Bruce Willis a jeho příběh film trochu roste se svou kvalitou, ale příliš dlouho to netrvá. Je mi jasné, že jsem snímek měl vidět bez dabingu v originále, ale neměl jsme (bohužel) tu příležitost a teď už o ní nestojím. QT je pro mě nezajímavý a doufám, že se jednou ztratí ve své "malé" videopůjčovně. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprosto pohlcující fascinace brakem a přesné postižení ,,pulp" atmosféry, převedené ovšem do zcela univerzálního tvaru dokonalé filmařiny... Quentin Tarantino na vrcholu své umělecké kariéry. Film, který spustil lavinu... (když už to neudělali Gauneři, i když potenciál na to měli) Velice tuctový příběh, který je ovšem vyprávěn naprosto originální formou... ()

Související novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (více)

Bruce Willis a John Travolta v novém filmu

Bruce Willis a John Travolta v novém filmu

16.05.2021

Hvězdy kultovního snímku Pulp Fiction Bruce Willis a John Travolta si po necelých třech dekádách zopakují spolupráci. Oba se totiž objeví v novém akčním filmu Paradise City. Snímek chystá režisér… (více)

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

10.08.2020

Dnes ráno sfoukneme dvě novinky naráz. Tou první je, že nová prezidentka studia Paramount Pictures Emma Watts stopla vývoj všech tří chystaných Star Trek projektů. Ty zahrnovaly Tarantinův mládeži… (více)

Star Trek 4 našel režiséra

Star Trek 4 našel režiséra

20.11.2019

…a není jím Quentin Tarantino. Na eRkovou verzi Star Treku od režiséra Pulp Fiction nebo Hanebných panchartů si nejspíš budeme muset ještě nějakou dobu počkat, mezitím ale studio Paramount najalo… (více)

Reklama

Reklama