Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí část pětidílné řady o planetě opic vypráví o třech opičích vědcích, kteří uprchnou před nukleárním výbuchem tím, že s kosmickou lodí proletí časoprostorem na Zemi do 20. století. Nejprve se stanou senzací. Pak se ale stanou nepohodlnými, protože prorokují, že civilizace bude zničena atomovými zbraněmi a opanována inteligentními opicemi. Alegorická satira, za jejíž opičí kostýmy dostal John Chambers Oscara, poukazuje na nelidské jednání lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Planeta opic je jen jedna a všechny ostatní snímky se jen snaží dotvářet pochopení jak se to všechno mohlo stát. Oproti knížní verzi nabízejí naprosto jiný přístup k času a vzniku opic. Tento díl, v kterém se poslední dvě opice vrací před atomovým výbuchem zpět v čase do doby po startu raketoplánu z prvního dílu. Opice jsou až moc vyspělé a chytré než, aby mohli být normálními občany... ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Jedno se Planetám opic nemůže upřít. A to, že konec filmu je vždy o třídu lepší, než jeho zbytek. Celkem příjemný film, který už ale nemá s původní planetou opic společného nic, jen dvě hlavní postavy. Trošku mě zarazilo, že to, co bylo v díle prvním hlavní pointou a vyznění filmu, zde tvůrci pohřbili(či na to zapomněli?) a od vyhlazení lidstsva sebou samým, přešli k opičímu převratu. Na druhou stranu potěšilo i něco, na co se nezapomnělo ani po 30-ti letech v Rise of the planet of the apes, aneb: "Nereptal. Jasně se vyslovil. Řekl jedinné slovo, které nesčlísněkrát předtím slyšel od lidí. Řekl...: ´Ne´ " " ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale paradoxně až tento třetí díl je mnohem více podobný původní předloze Pierra Boullea. Zajímavé, že? Téměř přesně to, co se děje v tomto snímku dělaly opice s Ulyxeem Merouxem, předobrazem Taylora. Jejich civilizace byla téměř stejná, jako ta naše, akorát protože to jsou opice, tak jen opakovaly a nevyvíjely se. Tuto dějovou linii však tvůrci v roce 1968 opustili. Film není až tak špatný, ale stejně jako každé pokračování ztrácí hodně tím, že není první (nad touhle větou jsem se ještě jednou zamyslel a musím uznat, že je geniální). Navíc je tu pár opravdu hloupých momentů, kdy bytostem s příruční taškou a oblečením, která vystoupí z neautomatické vesmírné lodi, dávají testy jako pro debily. Kdyby nebyly žádné předešlé díly, byl by tento film mnohem lépe přijímán, než teď, ale přeci jen to je velký sesuv kvality a to jak v obsahu, tak v obsazení. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Útek z Planety opic je pravděpodobně nejlepší pokračování z originální série, které mě chytlo od začátku a nepustilo až do posledního výstřelu. To jsem, vzhledem k závěru předchozího filmu, vůbec nečekal. Prvních cca 40 minut se zdálo být všechno idylické a nebyl jsem si jistý, kdo vůbec bude ten záporák, nicméně Hasslein se pak velmi rychle odkopal a trochu nepochopitelně si vzal do hlavy likvidaci opičích přátel a pak už to vedlo bohužel ke smutnému konci. Trochu se bojím, co bude následovat dál... ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, jestli je dobře, že Kornelius a Zira uprchli s Milem v lodi opravené po Taylorovi z druhého dílu, přičemž viděli prakticky konec světa. Faktem ale je, že lidé se k nim zprvu chovali mile, aspoň chvíli. Což se o chování opic k lidem z prvních dvou dílů říct nedá. Jenže lidstvo se zalekne své děsivé budoucnosti a čelní představitelé tomu budou chtít zabránit. Opět povedený díl, který rozšiřuje další možnosti. A snad uzavírá celý okruh toho, jakým směrem se lidstvo ubírá. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (7)

  • Natáčalo sa od 30. novembra 1970 do 20. januára 1971, prevažne v Kalifornii. (m.a.t.o.)
  • Pre Sala Mineoa (Milo) bol make-up tak nepríjemný, že tvorcovia museli prepísať scenár a jeho postavu nechať zomrieť skôr, ako plánovali. Zároveň to bol Mineov posledný film premietaný v kinách. (m.a.t.o.)
  • V prvním díle kosmonauti přepočítávali čas, kolik let uběhlo při návratu na Zemi podle "Hassleinovy křivky". Ve třetím díle se sám Otto Hasslein objevuje a vysvětluje příčinu příletu tří opic do minulosti. (Lucina84)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Reklama

Reklama