Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí část pětidílné řady o planetě opic vypráví o třech opičích vědcích, kteří uprchnou před nukleárním výbuchem tím, že s kosmickou lodí proletí časoprostorem na Zemi do 20. století. Nejprve se stanou senzací. Pak se ale stanou nepohodlnými, protože prorokují, že civilizace bude zničena atomovými zbraněmi a opanována inteligentními opicemi. Alegorická satira, za jejíž opičí kostýmy dostal John Chambers Oscara, poukazuje na nelidské jednání lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,5miliónaTržby USA $12,348,905Tržby Celosvetovo $-║ Tvorcovia sa s rozbehnutou témou pekne pohrali a zužitkovali prepojenie série v zaujímavú ságu. Poteší občas aj nejaký ten humor, rovnako tak dramatizácia. /70%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Planeta opic je jen jedna a všechny ostatní snímky se jen snaží dotvářet pochopení jak se to všechno mohlo stát. Oproti knížní verzi nabízejí naprosto jiný přístup k času a vzniku opic. Tento díl, v kterém se poslední dvě opice vrací před atomovým výbuchem zpět v čase do doby po startu raketoplánu z prvního dílu. Opice jsou až moc vyspělé a chytré než, aby mohli být normálními občany... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Film, ktery tezi jen z toho, ze by mel byt jakymsi pokracovani vyborneho filmu Planeta opic - omyl je to jen podprumerna americka blbustka beckoveho typu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„A ten druhý šimpanz rozpráva?" - "Len keď ma žena pustí k slovu."“ Spoilery. Helikoptéra ohlási veži objavenie kozmickej lode. Dá sa z toho usúdiť, že sa nachádzame v budúcnosti, kedy sú podobné úkazy bežné, pretože to piloti hovoria podobne unudeným tónom v hlase, ako keby sa Džona, ktorý ťahá dvanástku vo veži, pýtali, čo mal na raňajky. Následne je loď vylovená na pobrežie a v nej... tri veľké, oblečené a hovoriace opice chodiace po dvoch! Spočiatku ale nepovedia ani slovo (pripadá im to ako dobrý nápad) a aj keď na sebe mali skafandre, vyliezli z vesmírnej lode a vzali si so sebou tašku s vlastným oblečením (!), armáda ich spočiatku kŕmi pomarančmi (!) a zavrie do klietky (?). Postupne sa z primátov, ktoré vo svojom predchádzajúcom svete pitvali ľudí, stávajú mediálne hviezdy. Keďže ale nedajú pokoj s rečami o tom, že Zem raz ovládnu hovoriace opice a následne Modrá planéta bude zničená, pre americkú armádu sa stanú hrozbou. Už čoskoro si uvedomíte, že nemá zmysel rozčuľovať sa nad blbosťou toho celého a necháte sa vyslobodzujúco unášať. Nedôstojné, rozpačité a zbytočné. Ale už dvojka bola príšerná, tak čo by sme chceli. Trojka je zaujímavá pre sériu snáď len tým, že (do)vysvetľuje, ako došlo k tomu, že opice začali hovoriť a pre ľudstvo nastala zlá doba (smrť domácich zvierat, ich náhrada vo forme opíc, ktoré sa po X storočiach vzbúrili). Trojka končí zabitím Ziri, Cornelia a ich mláďatka, ako ale ukáže posledný záber, v skutočnosti ho Zira vymenila za ozajstné šimpanzie mláďa a svoje dieťa dala šimpanzej samici. Film sa končí tým, ako toto mláďa v klietke povie svoje prvé slovo. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale paradoxně až tento třetí díl je mnohem více podobný původní předloze Pierra Boullea. Zajímavé, že? Téměř přesně to, co se děje v tomto snímku dělaly opice s Ulyxeem Merouxem, předobrazem Taylora. Jejich civilizace byla téměř stejná, jako ta naše, akorát protože to jsou opice, tak jen opakovaly a nevyvíjely se. Tuto dějovou linii však tvůrci v roce 1968 opustili. Film není až tak špatný, ale stejně jako každé pokračování ztrácí hodně tím, že není první (nad touhle větou jsem se ještě jednou zamyslel a musím uznat, že je geniální). Navíc je tu pár opravdu hloupých momentů, kdy bytostem s příruční taškou a oblečením, která vystoupí z neautomatické vesmírné lodi, dávají testy jako pro debily. Kdyby nebyly žádné předešlé díly, byl by tento film mnohem lépe přijímán, než teď, ale přeci jen to je velký sesuv kvality a to jak v obsahu, tak v obsazení. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Po nepovedeným pokračování prvního dílu je ještě nepovedenější třetí díl, je to fakt šílená nuda, která už těží jenom z toho že používá pár postav, který se objevily v Planetě opic. Je docela škoda že se točí pořád nový pokračování, chtělo to zůstat jen u prvního dílu a byl by pokoj a tu hvězdičku dávám jen proto, že to neni nejhorší díl ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Myšlenkově odpovídá třetí díl opičí ságy mnohem víc románové předloze než dvojka, a tak přestože scénárista byl už evidentně trošku unavený a ždímal z tématu co se dá, vychází mi celkové hodnocení na slabé tři hvězdičky a 50 % celkového dojmu. Následující dva díly ságy už vedly zřetelně celé téma do propasti. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

I když jsem se snažil a i když mám opičky moc rád, tentokrát to na vyšší hodnocení nevytáhnu. Největší problém tohoto filmu je, že neměl vzniknout, dvojka prostě nepotřebovala žádné pokračovaní. Ale tenhle fakt jsem přijal, holt peníze jsou až na prvním místě. Musím ale uznat, že trojka má lepší scénář a hlavně nápad než předchozí díl a to se mi líbilo. Nicméně poslední půlhodinu jsem se opravdu nudil a z letargie mě "vzbudilo" až posledních deset minut. Prostě a jednoduše, na první díl ztrácí tento film hodně, na dvojku jen vlásek. 60 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Většina pokračování se snaží vychytat mouchy prvních dílů a hlavně znovu slušně vydělat, tu a tam se to podaří, většinou ale tvůrci nasekají další hrubky. A i srdce je pryč. Takoví druzí Vetřelci, druzí neohrožení Krotitelé duchů nebo druhé terminátoří dobrodružství jsou nicméně jasnými důkazy, že kolikrát to jde i lépe. Tady se bavíme už o třetím díle a moment údivu z toho prvního je bohužel pryč. Nehledě na to, že mi tématika úplně nesedla. Neříkám, že je to úplný sešup, ale scénář předkládá několik nápadů, které musely vzniknout jen tak na koleně. Solidní masky a kostýmy zůstávají. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tak pozor, ÚTĚK Z PLANETY OPIC už nemá s prvním filmem prakticky nic společného (vyjma dvou hlavních představitelů, samozřejmě). Je to však obrovská zábava! Líbí se mi už úvodní zděšení vojáků, když si na pláži trojice kosmonautů sundá přilbu skafandru. Film, který natočil chlapík jménem Taylor (Ostrov doktora Moreaua, Tajemná záře nad Pacifikem), je poměrně drsný, po počáteční selance a oblibě hlavních hrdinů se karta otočí, to když si zástupci lidského pokolení uvědomí nebezpečí, které sebou Zira a Cornelius přináší. Podle toho je pak také s opičí dvojicí naloženo... Několik opravdu zajímavých momentů a pro mě nejen nostalgická vzpomínka, kterou si s chutí pustím i dnes. Jednu hvězdu si však klidně z mého hodnocení odečtěte. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Lepší pokračování původního filmu než Dobytí Planety opic, zejména tedy proto, že tohle má nějaký alespoň trochu originální nápad a (alespoň na první pohled) pouze netěží z něčeho, co se dříve povedlo někomu jinému. Je pravda, že se v Útěku z Planety opic jakoby spojují dva filmy - rozpustilá návštěva opo-nautů v našem světě a pozdější dramatický hon na ně, ale nezdálo se mi, že by si ty dva příběhy moc odporovaly. Spíše jeden plynule přešel v druhý. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1968 natočil režisér Franklin J. Schaffner dobrodužný sci-fi snímok "Planéta opíc". Je to filmová adaptácia rovnomenného románu, ktorý napísal francúzsky spisovateľ Pierre Boulle. Z tohto filmu sa stal hit. Zarobil miliony dolárov. Dnes je považovaný za kultové dielo. Dočkal sa viacerých pokračovaní. Avšak už ani jedno z nich nedosiahlo kvalitu pôvodného filmu. Tretí diel z tejto americkej sci-fi série sa volá "Útek z planéty opíc". Opičia doktorka Zira a jej manžel Cornelius sa ocitnú medzi ľuďmi v dvadsiatom storočí. ** ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Kolik ještě zbývá času? Někdo se už musí začít starat!!"                                                                                                   Opět dějový zvrat, který postrádá logiku - samice se nikdy nevzdá svého mláděte. Mnohem logičtější by bylo mládě matce přidat a tak ho zachránit. Ale kdepak, potřebujeme doják a pointu za každou cenu. Stále se mi ještě nedostalo vysvětlení, proč se lidé zázračně odnaučili mluvit? ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější díl po jedničce. dívím se tomu nízkému hodnocení. Perfektní ukázka USA paranoii a jejich pocitu neustálého ohrožení a Eric Braeden je znamenitý záporák. Perfektní díl. Za sebe mu dávám 85% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ak bola druhá Planéta opíc priemerná (a že bola), trojka je už podpriemer. Nerád to hovorím, ale tá séria sa fakt kazila vo veľkom a toto je zbytočnosť. A to som tu sériu mal v detstve vážne veľmi rád ... Pravdou je, že sa to rozbieha vcelku dosť slušne a vyzerá to, že by sa z toho dalo vyžmýkať niečo nové a zaujímavé. Bohužiaľ a naozaj veľké bohužiaľ, sa nevyžmýkalo nič. Film väčšinu stopáže len nudí a je v podstate o ničom. Možno oceniť len tých niekoľko spomienkových pasáží, dialógy nie sú nič moc. Tu sa vážne dajú oceniť už len a len luxusné masky. No a mínusom tohoto dielu je aj český dabing, ale dá sa to pretrpieť. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Strašný low cost. Žiadne sci-fi kulisy, len traja opičáci, pričom jeden z nich je na plátne asi 5 minút. Prvá polhodinka je ešte celkom uchádzajúca, ale zvyšku, ktorý by mal byť pomerne temný, chýba akákoľvek atmosféra a drive. Toto malo byť prvým dejstvom regulérneho tretieho filmu. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Vskutku zaujímavé. Po slabom druhom diely mi tento film doslova až dych vyrážal. Dejovo je to veľmi zaujímavé a i ked sa to odohráva v súčastnosti a nie v dobe ked po Zemi pobehovali inteligentné opice, skvele doplňa prvý diel (a aj posledný opičí zárez Rise of the Planet of the Apes). V minulom diely pohrávanie s posunutím série daľej moc nevyšlo a tak prišla tentokrát na rad hra s časom a dopadlo to skvele! Nízke hodnotenia sú mi záhadou. Film na jednej strane rozpráva dej o vzniku a zániku Zeme a násladnej Planéte opíc a na druhej strane je to skvelá antireklama na boj s rasizmom. Ten politický podton mi zo začiatku trochu vadil, ale samotný záver filmu ukázal, že tvorcovia sa s ničim nehrajú a dokážu prekvapiť. Možno kvôli daľším dielom je už aj tento obeťou davovej psychózy a odsudzuje sa napriek jeho kvalitám. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Alespon lepší příběh než v předchozím dílu, návrat hudebního skladatele z jedničky. Jinač to bylo opět nic extra. Třetí hvězdu dát nemůžu. Slabší průmě ve výsledku. Hodnotím na 48% = ** ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Reklama

Reklama