Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí část pětidílné řady o planetě opic vypráví o třech opičích vědcích, kteří uprchnou před nukleárním výbuchem tím, že s kosmickou lodí proletí časoprostorem na Zemi do 20. století. Nejprve se stanou senzací. Pak se ale stanou nepohodlnými, protože prorokují, že civilizace bude zničena atomovými zbraněmi a opanována inteligentními opicemi. Alegorická satira, za jejíž opičí kostýmy dostal John Chambers Oscara, poukazuje na nelidské jednání lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jestliže byla druhá Planeta opic průměrná ( a že byla ), trojka je už podprůměr. Nerad to říkám, ale ta série se fakt kazí ve velkém a tohle je zbytečnost. A to jsem tu sérii měl v dětství vážně moc rád... Pravdou je, že se to rozjíždí vcelku dost slušně a vypadá to, že by se z toho dalo vyždímat něco nového a zajímavého. Bohužel a opravdu velké bohužel, se nevyždímalo nic. Film většinu stopáže jen nudí a je v podstatě o ničem. Lze ocenit jen těch několik vzpomínkových pasáží, dialogy nejsou nic moc. Tady se vážně dají ocenit už jen a jen luxusní masky. Musím říct, že dlouho chvíli to vypadalo, že to vypnu. Planeta opic prostě byla, je a bude jen jedna - ta originální. Tohle tedy moc nedopadlo, přesto jsem zvědav, na zbývající díly, třeba se to ještě zlepší. Jo, a mínusem tohohle dílu je i český dabing, ale dá se to přetrpět. Jasných 45%. ()

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Z původní pentalogie můj nejoblíbenější díl... Občas to sice kazí pár logických kiksů (oproti Dobytí a Bitvě jich však není tolik) a prostý fakt, že toto pokračování vzniklo primárně pro peníze, ale co... Stejně jako díly předchozí je i tento krásně depresivní, navíc i donutí diváka se „zamyslet." Scénář není vůbec špatný, Cornelius a Zira jsou skvělými tahouny tohoto ponurého příběhu, vedlejší postavy sympatické a hlavní záporák nanejvýš odporný... Celému snímku navíc vévodí Goldsmithův úžasný soundtrack, perfektní práce s kamerou a masky, které jsou z celé série nejpovedenější právě v tomto díle... A finále bylo strhující... Srdcovka z dětství :) ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale paradoxně až tento třetí díl je mnohem více podobný původní předloze Pierra Boullea. Zajímavé, že? Téměř přesně to, co se děje v tomto snímku dělaly opice s Ulyxeem Merouxem, předobrazem Taylora. Jejich civilizace byla téměř stejná, jako ta naše, akorát protože to jsou opice, tak jen opakovaly a nevyvíjely se. Tuto dějovou linii však tvůrci v roce 1968 opustili. Film není až tak špatný, ale stejně jako každé pokračování ztrácí hodně tím, že není první (nad touhle větou jsem se ještě jednou zamyslel a musím uznat, že je geniální). Navíc je tu pár opravdu hloupých momentů, kdy bytostem s příruční taškou a oblečením, která vystoupí z neautomatické vesmírné lodi, dávají testy jako pro debily. Kdyby nebyly žádné předešlé díly, byl by tento film mnohem lépe přijímán, než teď, ale přeci jen to je velký sesuv kvality a to jak v obsahu, tak v obsazení. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Očividně budu vyčnívat z řady. Ale pro tuto sérii mám prostě slabost. Minulý díl mě zklamal trapným závěrem, ani ne tak výsledkem, jako tím průběhem... Tento díl už, ač nebyl moc akční, se mi zase hodně líbil. R. McDowall i K. Hunter byli úžasní! A závěr hodně napověděl dalšímu pokračování. Kvalitou se toto pokračování, ani předchozí či následující prvnímu dílu nikdy nevyrovná, ale stejně se mi tato série zatím moc líbí! ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

To čo nemalo mať pokračovania, má už tretiu časť. Ukážkový príklad na to ako sa dá vysporiadať a vykľučkovať zo zabitých koncov predchádzajúcich filmov. Na prvý film ktorý končí tak, že Tylor ostáva žiť na planéte nadviazali scenáristi záchrannou výpravou. Dvojka končí úplným zničením planéty, na čo by sa už teoreticky nič nadviazať nedá. Omyl. Však tu máme osvedčené cestovanie časom, dokonca naspäť (Einstein sa musí obracať v hrobe, na ktorého teóriu je narážka aj v jednotke). Vzniká s toho táto maškaráda, ktorá má spoločné s prvým alebo druhým filmom len dve (tri) masky. Ak má film poukazovať na to, že každá spoločnosť sa stavia k novým veciam, ktoré vyvracajú doposiaľ uznávané teórie odmietavo, s nepochopením či nepriateľsky, tak sa to tomuto filmu podarilo len z časti. Film sa dá do polovice charakterizovať, ako uvítanie, obdiv a popularita prišelcov, a v druhej časti sa to obracia a začína sa na nich štvanica. A trojka zo záverom nenecháva žiadnu možnosť na kreativitu scenáristov pre ďalšiu časť, sama vytvorila vráta veľké ako stodola (aspoň v tomto sa mohli držať scenáristi zaužívaného debnenia koncov). ()

Galerie (60)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu se oproti předchozích filmech objevují pouze tři lidé v opičích maskách a čtvrtý v gorilím kostýmu. (fiLLthe3DD)
  • Pre Sala Mineoa (Milo) bol make-up tak nepríjemný, že tvorcovia museli prepísať scenár a jeho postavu nechať zomrieť skôr, ako plánovali. Zároveň to bol Mineov posledný film premietaný v kinách. (m.a.t.o.)
  • V prvním díle kosmonauti přepočítávali čas, kolik let uběhlo při návratu na Zemi podle "Hassleinovy křivky". Ve třetím díle se sám Otto Hasslein objevuje a vysvětluje příčinu příletu tří opic do minulosti. (Lucina84)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Reklama

Reklama