Reklama

Reklama

Tajemná záře nad Pacifikem

  • Česko Konečný odpočet (neoficiální název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nacházíme se v současnosti, na palubě nejmocnější americké atomové letadlové lodi Nimitz, která je právě na cvičných manévrech v Tichém oceánu. Náhle na loď udeří nevídaně silná elektrická bouře, která tohoto ocelového giganta doslova pohltí a způsobí něco zcela nemožného: Nimitz je vržen zpět v čase do 6. prosince roku 1941. Do japonského úderu na Pearl Harbor zbývá již jen několik málo hodin. Jak se nepřátelská flotila blíží k Havaji, octnou se kapitán lodi (Kirk Douglas), expert Ministerstva obrany (Martin Sheen), svérázný letecký důstojník (James Farentino) a zoufalý senátor Rooseveltovy administrativy (Charles Durning) v situaci, kdy se musí rozhodnout mezi dvěma zcela nemyslitelnými možnostmi. Dovolí Japoncům dokonat jejich vražednou invazi, nebo zahájí masivní protiútok, který navždy změní běh dějin? V tomto dechberoucím sci-fi akčním hitu, natočeném na palubě skutečné letadlové lodi Nimitz dále hrají, společně s její posádkou, také Katharine Ross a Ron O´Neal. (Magic Box)

(více)

Recenze (262)

golfista 

všechny recenze uživatele

Filmové cestování v čase je moje oblíbené téma. Zde vylepšeno o cestu celé moderní letadlové lodi do klíčového momentu druhé světové války. Zajímavý film s výborným Kirkem Douglasem rozhodně stojí za to vidět. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Pitomoučká americká náborovnka do řad amerických mariňáků. Je s podivem, jaká vysoká hodnocení zde nacházím. Je vidět, že nostalgie a vzpomínky na to, kdy tenhle film byl za komoušů jeden z mála hollywoodských snímků uváděných v kině a všichni z toho slintali blahem, spolehlivě fungují. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Středa ráno, spousta volného času a v televizi buď tohle anebo Ninočka. „Tož Ninočku už jsem viděl, prubnu Tajemnou záři“, říkám si, „má zajímavý název“. Prvních dvacet minut bych přirovnal ke zdlouhavé reklamě na americké námořnictvo. Záběry na “křivky“ přistávajících a startujících letounů, z nichž vystupují statní opálení běloši, podbarvené vzletnou hudbou u mě pomalu začínaly vyvolávat dávivý reflex, když do toho přišla bouře; blesk a plesk! Jsme v roce 1941 a film začíná být zajímavý. Bohužel trvá pouze necelou čtvrthodinu, než se kamera zase začne „opájet“ krásou tehdy supermoderních stíhaček. Do toho zmateně pobíhá několik slavných herců, kteří skutečně přesvědčivě (ne)hrají, že tady (tedy v tomto filmu) rozhodně být nechtějí. Zvláštní efekty při přesunech v čase připomínají slabší chvilku trikařů Arabely a celý film se jenom líně sune k trapné závěrečné pointě, která logiku veškerého časoprostorového dění pohřbívá pěkně tiše, zato hluboko pod drn. Jako názorný příklad toho, nakolik mě děj dokázal pohltit, bych pak mohl uvést, že jsem si všímal takových malicherností, jako měnícího se čísla na helikoptéře (dokonce jsem si je zapsal: 733 a 736). Jeden z dialogů z filmu se pak přímo nabízí, být použit ve spojitosti s jeho kvalitami: –Kapitáne, co to bylo? –Upřímně? Já nevím. 40% Zajímavé komentáře: Lima, solskjaer, neviâthiel ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Vlastně docela nuda. Cestování v čase je tu spíš jenom taková kulisa pro válečné drama bez válčení, o časových paradoxech jsme v dnešní době měli šanci vidět mnoho promakanějších filmů. Ale určitě lepší, než Rudá záře nad Kladnem, hehe :-) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Opravdu velice zajímavý snímek o možnosti změny historie pomocí cesty v čase. Pár známých tváří sice nepředvádí nijak úžasné výkony, ale úroveň drží vysoko nad vodou kvalitní scénář a napínavý děj. Zajímavá je už samotná myšlenka, jak by asi mohla dopadnout 2.světová válka, kdyby se nekonalo bombardování Pearl Harboru. Ale to nám nezodpoví ani tento film. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Když jsem to jako malý viděl okouzlilo mě to svou myšlenkou. Postupem času jsem si začal uvědomovat, že Final Countdown nebyl první film s prvky cestování v čase, ale pro mě jím zůstal. Výborné spojení válečného dramatu s prvky sci-fi, který nabízí otázku, jestli by ovlivnění historie byla správná věc či ne. Historie by se mohla vyvinout úplně jiným směrem, ať pacifistickým nebo ještě více válečným, ale hlavně lidská otázka změny miliardy životů a jejich vsazení do loterie o novou, jinou budoucnost, v které by možná ani Ti co mění historii nemuseli existovati... ()

tron 

všechny recenze uživatele

“Ešte stále si myslíte, že je to sen?“ – „Zlý sen.“ Netrúfam si hodnotiť vizuálne spracovanie, hlavne keď sa hovorí, že CGI triky sú staré už v čase premiéry filmu, každopádne TAJOMNÁ ŽIARA NAD PACIFIKOM rozhodne nestojí (a teda ani nepadá) na technickom prevedení (ale, keď už sme pri ňom, život na obrovskej lietadlovej lodi je spracovaný výborne), ale na hereckých výkonoch Kirka Douglasa a Martina Sheena a na úžasnom „časovom“ nápade s útokom na Pearl Harbor. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Filmy o cestovani v case jsou fajn a tenhle se radi mezi nadprumer. Ale ono je to spis takovej valecnej film plnej letadel, ale moc to nevadi. Samotna cesta casem je vyresena hezky a nejaky velky nelogicnosti jsem si taky nevsim. K tomu ma film docela solidni triky, peknou hudbu a slusny herce, takze tech 100 minut utece jako nic a film prijemne pobavi. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Kirk Douglas, představím si sestupně Spartaka, Doca Hollidaye, Michaela Douglase a potom kapitána lodi U.S.S Nimitz, o kterým jsem nikdy netušil, jak se vlastně jmenuje. Tajemná záře není klasickým dnešním SF. Vlastně to ani není pořádně SF, protože cestování časem je zde použito spíše jen jako kulisa a žádné jiné SF příslušenství tu není. Naopak i když je v příběhu i na můj vkus trochu příliš záběrů lítajících a zase si sedajících stíhaček, jako malej jsem si nikdy nestěžoval. Dnes se mi líbilo, že to není akční SF a že jde tvůrcům i o prokresení postav, aspoň tedy těch hlavních. Jenže, příběh je příliš předvídatelný. Tedy přibližně v polovině začne být jasné, jak to dopadne. Američani mají z Pearlu ještě pořád hemeroidy, ale poslední dobou to přehlušil nejdřív vír ve střevech zvaný Vietnam a potom tříska pod nehtem prohraná Pouštní bouře se Saddámem. Inu, třísku vytáhli a spálili a ejhle, i Lybie v čele se strachy podělaným Kaddáfím se omluvila za teroristický útok z osmdesátých let na amerických pasažérech letadla a dokonce nabídla pozůstalým i odškodnění. Takže byste lidičky ty Amíky neměli brát na tak lehkou váhu, i když pojmenovávají své lodě po ještě aktivním armádním generálu :) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pánové, jsme ve stavu bojové pohotovosti, protože vůbec nevím, co se stalo." Tajemnou záři nad Pacifikem jsem poprvé zahlédl v kině v době, kdy jsem byl zvyklý spíše na poroučení větru a dešti než na cestování v čase. Patrně proto jsem byl snímkem tak fascinován a užíval si tápání, zda za tím vším je Pentagon, Moskva nebo zelení mužíci. Navíc je skvělé mudrování nad tím, jestli je možné ovlivňovat historii, když jediný důkaz o Japonském útoku je v dosud nevydaných učebnicích dějepisu. Mě to prostě bavilo tehdy a baví mě to pořád, takže se kdykoli znovu rád vydám s kapitánem Yellandem na můstek. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Poměrně běžný sci-fi prvek cestování v čase vylepšený o řešení otázky, zda máme právo do minulosti zasahovat. Jinak velmi náborové, ale co si budeme vykládat, viděli jsme to jako malí, a tenkrát to pro nás bylo něco úchvatného. Navíc skvělý soundtrack. P.S. Řada lidí si tu plete F 14 a F 16, pozor na to, soudruzi :))) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně stravitelný děj, vcelku nenudící příběh, slušné herecké výkony, originální myšlenka a výborná hudba. Na straně druhé spousta nelogičností, které dokonale převáží vše kladné, co jsem v předchozí větě vyjmenoval. Americký kapitán, který může odvrátit katastrofu nejen na Pearl Harbouru, může pomoci rozhodnout válku během kratičké doby ve prospěch nejen spojenců a může posunout Ameriku na mocnost, která díky své nové vyspělosti, super moderní vědě, technice a zbraním může ovládnout celý svět (o tom, jestli už neovládá, netřeba polemizovat) se rozhodne, že nebude zasahovat do historie, že to je proti přírodě. Ikdyby byl natolik vyšinutý a vydal by rozkaz nezasahovat, myslí si snad někdo, že by ho zbytek posádky bezmyšlenkovitě poslechl??? TO je proti přirozenosti. Nemluvě o tom, že ti 2, co se zachránili na ostrově, by určitě mlčeli, do ničeho se nemíchali, stejně jako posádka lodi by nezasahovali do historie a za 40 let by se šli pozdravit se svým starým kámošem. To jsme někteří tak naivní, aby jsem jim to sežrali i s navijákem? Pokuď jsem měl vypnout mozek a bezmyšlenkovitě hltat tohle sci-fi, tak to beru (svůj účel, jakožto nenáročná oddychovka po obědě to nejspíš splnilo). Škoda však, že mě nato nikdo neupozornil. Hodnotím 2*, argumetny,které jsem uvedl, jsou snad dost jasné ;-). ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Záře nad Tichým oceánem vyplní funkci Krytonova Fotostroje času a pošle Kocoura Toma F-14 na nerovný souboj s myší (rozumějte Zero). Pak už se jen řeší dilema, zdali porušit časové kontinuum a zachránit Pearl Harbor nebo nechat věci být, ať má o čem točit Bay.. Už jen kvůli dvojici K.Douglas/M.Sheen to ovšem stojí za podívání. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Sice nic objevného či myšlenkově originálního, logika taky občas drhne, přesto velmi příjemný lehce sci-fi film na téma "co by, kdyby..." se solidním hereckým obsazením (Douglas, Sheen, Ross). ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Originální sci-fi o cestování prostorem a časem v hlavní roli s hvězdnou dvojkou Kirkem Douglasem a Martinem Sheenem. Snímek má skvěle budovanou atmosféru, výborný scénář i zpracování. Postupné odhalování reality posádce je dokonalé. Moc hezká závěrečná pointa. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Po dlhom čase som si užil starý kvalitný popcorňák a bavil som sa. Film vlastne zostarol len o tie efekty z 'búrky', inak to bolo fakt nad rámec mojich očakávaní. Priamou úmerou s počtom minút rástla aj jeho zaujímavosť, akurát v závere samotnom (neuskutočnenie náletu) už mala spokojnosť opačný efekt a uspokojenosť mojich filmových potrieb v tomto type žánrového zaradenia trošku spľasla. Po objektívnej stránke to ale asi bolo lepšie. Hudbu však tiež mohli vymeniť za modernejšie variácie, ktoré sa v osemdesiatych rokoch už dávno zaužívali. O to viac vo filme takéhoto rozmeru potešia herci. 80%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Kirk Douglas v absolutně nevhodné roli. ___ Ohromné množství autentických záběrů na provoz letadlové lodi na úkor budování příběhu. Díky tomu, že je ve filmu všechno to připravování letadel (rozkládání křídel), montování zbraní, převážení letadel výtahem, činnost palubního katapultu (asi 20 vzletů), tankování za letu, přistávání (asi 20 krát) a podobně, tak mám dojem, že scénář musel mít maximálně 30 stránek. Všechny výše jmenované věci jsou nesmyslně nadužívané, takže samotný příběh nemá žádný prostor a jen co se začne něco dít, tak celý film skončí. Subjektivně zápletka trvá 30 minut a zbylou hodinu jsem sledoval dokument o USS Nimitz (kterej teda nebyl špatnej). Jinak samozřejmě high-concept jako sviň a taky mě napadá, že právě díky filmům jako je Final Countdown člověk teprve pořádně ocení, jak skvěle je natočenej Top Gun. ___ Poprvé 24.05.2008, podruhé 22.03.2013. Jako kdybych neměl dost jiné práce. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem to viděl jako kluk takže těžká nostalgie. Sheen s Douglasem sice jedou těžký standard, ale téma je naštěstí dostatečně nosné. Idea moderní (tehda moderní) letadlové lodě na prahu druhé světové nahání husí kůži. S dnešními Marvel alternativními vesmíry to nemusí působit tak šokujícím dojmem, ale tehda to bylo vážně něco. Trochu se divím, že nikdy neudělali remake nebo upgrade s tématem 9/11. ()

Reklama

Reklama