Reklama

Reklama

Mezinárodní herecká hvězda Michele Placido exceluje v nákladném koprodukčním filmu, který se vrací k tragickým okamžikům Sovětské války v Afghánistánu. Píše se rok 1989 a válka mezi SSSR a afgánskými muslimy spěje po deseti letech ke svému tragickému závěru. Zdecimovaná sovětská armáda, která v asijských horách dopadla podobně jako Američané ve Vietnamu, se vrací domů. Krytí ústupu ruských vojsk má na starost prapor vedený majorem Bandurou (MICHELE PLACIDO). Ten je však nečekaně napaden místními vojáky a dojde k masakru. Hrstka těch, co přežili, se i přes nesmyslnost celé války rozhodne obětovat životy za záchranu svých velitelů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Michele Placido uplne v pohode, ale valecne filmy umeji rusove lepe nez tento...vubec nechapu proc to melo 140 minut. 3- ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Ten film má příšernou technickou kvalitu, přitom musel stát hroznej balík. O co horší byl materiál, na který to točili, o to lepší práci tady odvedli pyrotechnici a výprava. Letku - kolika?- 10 bojových vrtulníků ve filmu jen tak neuvidíte. Michel Placido mi na tu roli přišel už dost znavenej, jinak to ale bylo zajímavý... Všechna ta marnost... Amíci ve Vietnamu, Sověti v Afghánistánu...najdi 10 rozdílů. Jinak tady zazněla zajímavá věta okupaci Československa v srpnu 1968: vojensky to bylo perfektně zvládnuté, ale politicky to bylo neobhajitelné. V tomhle bijáku se hrálo na pravdu nebývale hodně, Rusům se to asi moc nelíbilo. Ale já Rus nejsem, takže u mě převážila objektivní pozitiva. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Syrová válečná podívaná prostá jakýchkoliv příkras a zároveň jedna z mála možností nahlédnutí do pekla "ruského Vietnamu". ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Velmi realistický film. Neuvěřitelné, že rok po Afgánsko-ruské válce dokázali Rusáci stvořit takovýto film. A to ještě vlastně za bolševika. Vůbec si nehrají na hrdiny, na ty, kteří válku nezavinili. Prostě ukazují, jaké to bylo: upalování zajatců, vyvražďování neviných a celých rodin i s dětmi. A co za zvěrstva dělali jedni, tak dělali i ti druzí. Prostě válka. Skoro bych řekl, že některé scény jsou originální. Snad k natočení filmu využili jen zbylou techniku po válce. A jedna věc je ještě jistá: S Afganistánem si několikrát neporadili Angličané, nedobyli jej Rusáci, nedobudou jej ani Amíci. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Na ruské poměry spíše průměrný kousek, protože Rusové mají takových možností, co vše můžou do filmu zapojit a jak to udělat. Bohužel, chtěli natočit něco v rychlosti, aby se také měli čím chlubit. Toto ale nebyl dobrý nápad, jak si časem zkrátit svoje trápení. ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Nakonec volím tři a přiznávám vliv gudaulinova komentáře. Nevadí mi rozvleklost filmu, k Rusům to prostě patří, ale závěrečná bojová scéna vadila i mě. Rusové se tam při boji prochází jako v parku. Jinak záběr filmu je opravdu velmi široký, ale spíše v náznacích než aby se něčemu podrobně věnoval. Myslím také, že film by měl mít nálepku jako protiválečný, vše k tomu směřuje. Poztivní je syrovost snímku a absence jakéhokoli patetismu, což je velmi příjemná změna oproti hollywoodské produkci. Líbí se mi vykreslení Placidovy postavy a také řady dalších charakterů, byť jen opět v náznacích, ale zároveň dostatečně silných. Pozitivem je Afghánistán samotný, velmi nehostinný a prašný. I přes mé hodocení film na jedno skouknutí doporučuji. ()

hribisko 

všechny recenze uživatele

Výborný pohled na poslední dny Sovětské války v Afghánistánu. Narozdíl od akční, jakoby hollywoodské 9. roty se zde zas tak moc nebojuje a děj plyne tak nějak porusku pomalu a niterně...ale rozhodně to není ani přes ty dvě a čtvrt hodiny žádná nuda... ()

waska 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, velmi realistický a typicky ruský film, který klade důraz na vykreslení charakteru jendotlivých postav a jejich pohledu na svět. Nějak mi ale chybělo něco, abych se vžil do postav. Takhle jsem pouze sledoval děj filmu ( místy nudný ) a zdlouhavý ( slušela by mu o 30 minut kratší stopáž ). Major "Corrado" vůbec nevypadá jako Rus. Za zmínku snad jen stojí velmi povedená scénka s obřízkou malého chlapce a suché konstatování posplukovníka v začátku filmu : "Češi jsou klidní, ne jako tady. Je to Evropa, kultura. Žádná střelba. Pozvali nás, tak jsme přišli..." A bylo vidět, jak byl naočkovám komunismem té doby, když zbrunátněl, když mu mladý vojín tvrdil, že vpád do Československa byl nepřiměřený... ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Hned v prvních minutách se mi vybavil Rambo III - stejný konflikt i oblast, stejná vojenská technika, snad i stejné údolí a stejní afgánští komparzisté, navíc oba filmy vznikly v rozmezí pouhých dvou let. Jenže tady se na konflikt díváme z úplně opačného úhlu pohledu, hrdiny jsou sovětští vojáci, jejichž stahování velí major Michele Placido. Říkám hrdinové, ale ono to není až tak úplně pravda, alespoň zpočátku na nich není co obdivovat. Na některých se podepsala válka, jiní jsou sadističtí grázlové od přírody a režisér pak (s odvahou, kterou obdivuji, protože americká cenzura by něco podobného třeba ve filmu o Iráku, nepřipustila) neváhá poukázat na hrůzné zacházení se zajatými partizány a ostatně i civilisty, včetně toho, jak se tragický incident, kdy povolí nervy, zamete pod koberec. "Rambovský" je až samotný závěr filmu, je příjemnou odměnou za předchozích 90 minut, které taky měly co nabídnout, ale přeci jen se vlekly výrazně pomalejším tempem. ()

azumi 

všechny recenze uživatele

Realistické, místy zdlouhávé, přesto vynikající válečný film. Po shlédnutí se nedivíte, že se třetí Rambo objevil zrovna v Afghanistánu... ()

DooFooS 

všechny recenze uživatele

Zobrazení války východním pohledem. Trochu vláčné, ostatně jako většina ruských filmů, ale za to výjimečné nemalou sebekritikou. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Zajimavý snímek, stavějící na postavách a zpočátku i na uvěřitelnosti (narozdíl od mnoha jiných titulů). Vynikající je technická podpora Rudé armády,a snímek tak díky použité technice působí skutečně luxusně. Moc se sice nebojuje a více se mluví, ale není to úplně tupé a atmosféra je tím docela podpořena. Na snímku mi jen vadí neskutečně tupý konec, kdy režisér na opiu či na čem nechá snímek a halavníhu hrdinu spadnout do jakéhosi šílenství, při kterém je hlavní hrdina nesmyslně zabit. Takový konec jsem nečekal, a snímek tím o další hvězdičku přišel a musím ho tím označit jen za průměrný. Je to škoda,zbytek snímku je vážně lepší. 60% a *** ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Opět nechápu tak vysoké hodnocení zde na csfd. Vše podstatné se odehraje v dvouminutovém trajleru, ostatní je už jen nuda a omílání starého známého faktu, že v Afghánistánu nikdo ještě válku nevyhrál. ()

jopal 

všechny recenze uživatele

Film je mozno na 4*, ale co mu neprepacim su detske chyby ostrielanych veteranov a konecna chyba neohrozeneho a podla mna aj schopneho velita. Tomu proste nikdy neuverim!!!! ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Skvělý válečný film, který (doufám, že to nebude znít přemoudřele) má stavbu antické tragedie. Když jsem ho viděl poprvé (nahraný na VHS z televize), nebyl tam konec, protože jsem špatně nastavil časovač. Přesto jsem se i na tento "pahýl" rád díval několikrát. Celý jsem ho viděl až po letech a hodnocení zůstává - je to skvělý film! ()

Naby 

všechny recenze uživatele

Cely film byl natočen takovým rozmazane-chmurnym zpusobem, který dodával celému filmu atmosféru ze jde spíš o reportáž než o film a tak mě tenhle film hodně vtahnul do děje. Zároveň to nebyla klasicka americka skola filmu, takze to bylo rozhodne originalnejsi nez jine filmy. Pokud mate radi filmy s vatecnou tematiku, tak se urcite budete bavit. Hodnotim nadprumerne, jasna nezaokrouhlena 4*. ()

Reklama

Reklama