Reklama

Reklama

Ostrov doktora Moreaua

  • USA The Island of Dr. Moreau (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladík Andrew Braddock jako jediný přežije ztroskotání lodi a dostane se na podivný ostrov. Není až tak překvapen podivínským dr. Moreauem, jako spíš podivnými tvory, ze kterých se vyklubou výsledky doktorova experimentu a snahy přetvářet zvířata na lidi. Při jedné dramatické situaci Braddock zastřelí zraněného mutanta na jeho vlastní žádost, čímž se ale proviní proti zákonu, který pro ostrov stanovil sám Moreau a ten má tedy jedinečnou příležitost zatáhnout do svého šíleného plánu samotného Andrewa.
Adaptace Wellsovy knihy nabídla především zajímavou práci maskérů a adaptace pod Taylorovým režijním vedením obdržela pět nominací Americké Academy of Science Fiction, Fantasy and Horror Films. (Robbi)

(více)

Recenze (68)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátkový fetiš v podobě zvířecích kostýmů a lidských opičáků jsem nikdy moc nechápal. Uřvaný a uhýkaný film s jakýmsi vágním mravním poselstvím a trochu směšným naivkou Michaelem Yorkem. Nic, co by stálo za zapamatování. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Remake me nijak zvlast nesral, tak jsem byl zvedavej i na tuhle puvodni verzi. No a i kdyz to neni zadna pecka, ani tenhle film me nesral. Pibehove to je podobny remakeu, respektive opacne, ale ja videl remake nejdriv. Jedinej rozdil je, ze tenhle film moc nepusobi jak zvireci horor, jasne, najde se naka ta napinava scena, sem tam tu pobihaj nasrany zvirato lidi v na dobu vzniku vcelku solidnich maskach a ukapne i nejaka ta krev, ale k nejaky atmosfere to ma daleko. Co se tyce hercu, Lancaster nastesti narozdil od Branda vypada normalne a York je sice takovej homousek, ale zahral obstojne. Celkove lepsi 3*, ale kdybych si mel vybrat, asi u me vyhraje remake. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Filmové obdobie, ktoré malo v 'bububu' žánri ako prvoradých zmutovaných, geneticky dokryvených, zvieracích a ja neviem akých ľudí na mňa moc nezapôsobilo. Táto ostrovná rozprávočka tiež veľmi nie a už vôbec ju nezachránil Lancaster. V dnešnej dobre si podobný námet viem predstaviť oveľa lepšie. Najväčším plusom boli zápasi človeka s krásnymi, majestátnymi šelmami, ktoré by obstáli ešte aj o sto rokov. 60%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Mozno na dnesnu dobu priemerny dobrodruzny thriller, ale na 70-te roky vynikajuci film a preto mu davam 4 hviezdicky spolu za slusny vykon Michaela Yorka. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Je to o něco málo lepší verze, než ta z roku 1996, kterou jsem viděl jako první. Vyzdvihl bych herecké výkony, hudbu, atmosféru a přítomné napětí. Některé pasáže jsou výborně natočené (například souboj tygra s mutantem) a je vidět, že režisér Don Taylor, byl mužem, který filmovat opravdu uměl. Je to klasika a i když už dnes asi vypadá úsměvně či zastarale, čtyři hvězdy si prostě zaslouží. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Nejsem si zcela jistá, zda-li Ostrov Dr. Moreaua byl tím úplně prvním zahraničním hororem (dá se použít i výstižnější: takovým pionýrským benjamínkem; ale nejspíš tomu tak bude, dle několika očitých svědků), kterému se podařilo; zcela nemožné, překonat železnou oponu(v té době 80´ zdolatelnou obtížněji, než početnou armádu Iron Manů). A také ten obdivuhodně promyšlený tah tehdejších rudých mocipánů, kteří tímto dosáhli nevídaného; zaplnili sály kin do posledního místa: jelikož Sovětské velkofilmy nebyli právě tím nejžádanějším artiklem. Už jen z tohoto důvodu by neměl být opomíjen. A nejen to; poutavý příběh dokáže oslovit i dnes, masky jsou ucházející a herecké obsazení velmi kvalitní, stačí se proto bez váhání zaměřit na tento druh fosílií :)) Upozornění pro případné zájemce: nenechte se odradit zavádějícími informacemi prodejců Levné Knihy; ten původní dabing z roku 1980, byl pouze nahrazen dabingem České televize z roku 1996: Martin Kolár, Karel Urbánek, Sabina Laurinová, Karel Chromík, Jiří Klem… ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdysi mě v kině docela děsil. Ani po letech se neztratily určité kvality - herecké výkony, působivá hudba a nádherné exteriéry. Masky nejsou špatné, ale daleko starší Planeta opic měla přeci jen dokonalejší. Nejpůsobivější mi přišly scény s divokými šelmami a jejich boj s, řekněme, mutanty. Chvílemi jsem měl pocit, že se zvířata vymkla kontrole a trhají namaskované herce opravdu. Dnes by vše vyřešily počítačové triky, a tak by i ubylo onoho svíravého až mrazivého pocitu ohrožení. Braddock se chvílemi chová jako ekologický aktivista, který v dobré víře vypouští z českých farem americké norky do přírody. Vše dobré se tak ve zlé obrátí. Doktor je naproti tomu chladný fanatický vědec, který je smířen se ztrátami a oběťmi během výzkumu. Konflikt hlavních postav s mutanty spěje nezadržitelně k děsivému finále. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, jak jsme si s klukama ukazovali na plakátu, kdo je kdo. Kdo ukázal první na prase a hned na kámoše, už nemohl být prasetem sám, takže to pěkně rozvíjelo i motorické schopnosti:-) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Průměrná záležitost, kdy pro rok vzniku ještě můžu omluvit slabou esteticku stránku filmu, ale děravý a ničím nenápaditý děj už můj "zážitek" hodně ovlivnil. Hudba od Rosenthala sice dodává všem akčním scénám trochu více šťávy, ovšem zase to hodně sráží mě nesympatický Michael York a místy vlekoucí se režie. Alespoň že druhá polovina byla značně našlapanější a skoro pořád se tam něco dělo. I tak mi ale zůstane v paměti nanejvýš dabing Pavla Soukupa. 60% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad chudobnejší príbuzný Planéty opíc ako po stránke masiek a výpravy, tak po stránke myšlienkovej. Na ten druhý až zas tak nie. Trochu naivne sa rozbiehajúci príbeh sa od istého zvratu poriadne rozbehne a nezastaví sa až do konca. Niekomu bude pripadať prvá, pomalá fáza ako lepšia, druhému, ako napríklad mne, tá druhá. Že sme aj my ľudia iba zvieratá, svedčí nielen zobrazenie výsledkov vedcových pokusov, ale aj jeho prvotná poznámka ohľadom dievčaťa, ktoré bolo nútené robiť ako dieťa prostitútku. Takéto nenápadné dôležité momenty mám na scifi najradšej. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo neuvěřitelné zklamání, je s podivem že pro remake mám slabost(teda spíše proto že jsem to viděl jako malej) a jelikož mám pro ten remake slabost tak jsem se dost těšil na tohle ale čekalo mě neuvěřitelné zklamání. Kostýmy a York jsou moc fajn, na kostýmech si daly hodně velkou práci a ocenění si zasloužily. Ale zbytek? Třeba samotní herci v kostýmech kteří se ani nesnažily hrát polozvířata? A to nemluvím o naprosto zpackané finální scéně. NAvíc ta agitka mi tu totálně neseděla, pro mě rozhodně velké zklamání a remake mám raději. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dnes již skoro zapomenutá klasika, která vypadá vedle Frankenheimerovi verze jako trhák. Beztak by si taková knížka zasloužila lepší film. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Film The Island of Dr. Moreau považuji za nadprůměrný počin, který si vždycky mile rád pustím znova a znova. Na tehdejší dobu se film může pyšnit slušnými maskami, speciálními efekty i solidními hereckými výkony. Když k tomu ještě přidám i nádherné prostředí a hudební doprovod nemůžu dát míň jak…7/10 ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ocenění: Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films - Saturn ´78 (USA): Nominace na ceny pro nejlepšího herce (Burt Lancaster), pro nejlepšího režiséra, za nejlepší kostýmy, za nejlepší masky a za nejlepší sci-fi film. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ostrov nám ponúkne zopár dobre namaskovaných hercov a ...v podstate nič viac, ako priemerný dobrodružný príbeh. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Objektivně je to na 3, subjektivně bych se klonil ke 4 ....A musím říct, že na to jak se tam živí herci "kočkujou" s divou zvěří, jsem jen nevěřícně zíral s otevřenou pusou.-To jsou fakt zběsilosti balancující na hraně bezpečnosti a týrání zvířat.. Tihle filmaři asi rčení"Netahej tygra za ocas" asi nikdy neslyšeli :) ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jak samotná kniha, tak ani tato i jiné verze mě nikdy příliš neuchvátily, ať byly sebelepší. No, na 2.str., ta chujovina z 96 tuto adaptaci povyšuje do lepšího průměru. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl kdysi v době jeho vzniku a musím přiznat, že mě nejen že nezaujal, ale dokonce se mi i nelíbil. V květnu 2009 jsem měl možnost ho opět zhlédnout. Musím přiznat, že jsem se na něj tentokrát díval úplně jinýma očima. Ne snad že by ten film léty nabral na kvalitě, ale vnímal jsem ho pod vlivem jiných souvislostí. Jestli mi v 70. letech přišlo přetváření zvířat v lidi jako totální nesmysl, tak dnes v době genového inženýrsví se na tento film dívám jako na průkopníka ve věcech, o kterých se mi dřívě nechtělo ani uvažovat. Poutavá je zejména první část filmu. Druhá část mi přišla spíš už jen jako taková zběsilá honička, kdy jsem se už nemohl dočkat nějakého konce. Film má celou řadu nedostatků a slabých míst, ale za jeho nosnou myšlenku si podle mě ty **** zasluhuje. Na závěr bych ještě pochválil dobrý dabing. ()

Reklama

Reklama