Reklama

Reklama

Danza macabra

  • Francie Danse macabre (více)
Trailer

Spisovatel se vsadí, že přečká jednu noc o samotě na strašidelném hradě. Jen padne na hrad noc, tak v jeho útrobách ožívá několik obětí vražd, které se tady odehrály. Tato bezduchá monstra touží po spisovatelově krvi, aby se udržela naživu déle než jednu noc. (Chatterer)

Recenze (22)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Naivní černobílý gotický horůrek s pěknou atmosférou, ale celková míra naivity a blbosti chování hlavní postavy zde už přesahuje tu hranici, kterou jsem ochotný akceptovat. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Opět jeden typický zástupce žánru "gothic horor", sice méně známý než třeba jeho součastníci "Black Sunday" od Maria Bavy nebo Cormanovo "Pit and the Pendulum" ale v lečems se jim určitě vyrovná, především pak v brilantní ponuré atmosféře, které hodně napomohl starý oprýskaný hrad, kolem hřbitova, uvnitř hradu samá temná chodba, plno komnat, zvláštních úkazů (hodiny, obraz) a zvuků, atmosféra se místy dala opravdu krájet, ke všemu všechny ty divné a na první pohled nesmyslené vraždy, jako by jich nebyl stále konec. Rozjezd filmu, byl sice pomalejší a hodně upovídaný, jak čas ale plynul, tak jste se rozhodně nenudili, napětí tu bylo dost. Staré černobílé horory, at už to bylo "Psycho", nebo "Strašení", či tento, měly prostě něco do sebe, nemůžu si pomoct, a nebyly k tomu zapotřebí ani hektolitry krve jako tomu je dnes. Navíc pokud v nich ještě hrála, tak krásná žena jakou byla Barbara Steele, radost pohledět. Na scénáři se podílel krom Giovanniho Grimaldiho i známý westernový spaghetti specialista Sergio Corbucci. Podobné filmy: "Long Hair of Death", "Haunting, Black Sunday", "City of the Dead", "La frusta e il corpo" atd. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Antonio Margheriti (mimochodem oblíbenec Quentina Tarantina, jenž mu vzdal hold ve svých Hanebných panchartech) atmosférické horory zkrátka uměl, což je zdárným příkladem právě Danza Macabra. Napětí buduje pomalu, ale precizně, skrze černobílý obraz si vyhrává se světly a stíny, diváka často uvrhne do intenzivní tmy, aby ho s rychlostí šelmy vyděsil skvěle načasovaným leknutím. V jedné z hlavních rolí se představí tajemně krásná "gothic queen" Barbara Steele. Ještě bych rád dodal, že sám Margheriti natočil o šest let později stejně zábavný, barevný remake Nella stretta morsa del ragno. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Včera som si urobil výlet do horrorovej histórie. Pustil som si starý taliasnko francúzsky čiernobiely snímok "Danza macabra", ktorý v roku 1964 natočil režisér Antonio Margheriti. Horrorový príbeh o ambicioznom novinárovi Alanovi Foresterovi, ktorý sa podujme stráviť noc zosnulých na neobývanom strašidelnom zámku v Providence na mňa zapôsobil. Zrejme aj vďaka tomu, že som si ho pozrel okolo polnoci a v pôvodnom znení (po taliansky) s českými titulkami. Bol to výborný, silne atmosferický gothický horror. **** ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Klasický gotický horror se vším, co mají jeho fanoušci rádi. V úvodu vypráví sám E.A.Poe v hostinci posluchačům příběh Berenice a my ho zastihneme akorát v líčení nekrofilního konce. Sem přichází spisovatel Alan Foster a uzavírá sázku s Lordem Blackwoodem. Stráví-li noc na jeho zámku (právě je Halloween, zde jako noc mrtvých, jinak Samhain), dostane 100 liber. Spisovatel přijímá pod podmínkou, že se sázka sníží na 10 liber. Noc, mlha, hřbitov, strašidelný zámek, chodby, kobky, lebky, neuvěřitelné množství pavučin a prachu a...duše zemřelých. Bloudění útrobami zámku se svícnem v ruce, expresivní šerosvitné obrazy a očekávání čehosi vytváří patřičné napětí. Byť je hudba temná, tak nejtísnivější jsou scény bez ní. Postavy se na první pohled chovají zmateně, ale jsou to duchové, což je zřejmé odpočátku, a tak logiku nečekejme. Vše jak drobné střípky začne nakonec do sebe pěkně zapadat. Že film stojí za zhlédnutí už jen kvůli B.Steelové, není třeba zdůrazňovat. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Klasika černobílého gotického hororu šedesátých let s Barbarou Steele. Interiér strašidelné vily, hra světel a stínů, napětí udržováno zvukovými efekty a jednoduchou Ortolaniho hudbou. Tempo příběhu, inspirovaného povídkami E. A. Poea, je sice pomalejší, ale to mi nevadí - na dobu svého vzniku patří toto dílo k těm nejlepším. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak abych byl upřímný řeknu na rovinu že se mi to nelíblo a nesedlo mi to, a při tom jsem se na to dost těšil, Steelová byl důvod proč jsem si film sehnal. Ale po dokoukání jsem byl dost zklamán. Strašně předvídatelný horůrek s parádní atmosférou a strašnými herci. Co mě neustále štvalo byly ty přiblblé nájezdy kamer které byly po čase strašně nudné. Nicméně aspoň atmosféra je dobrá a i příběh je poměrně zajímavý ale je to málo a já se cítím hodně zklamán. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Tak toto sa mi páčilo, napriek drobným chybičkám. Atmosfericky nadupané, perfektné prostredie a sú tu všetky žánrové rekvizity. Zaujímavo posobí aj skutočná postava spisovatela Poea. Čerešničkou na torte je práca Riza Ortolaniho, ktorá pripomína hudobné ostrie Bernarda Herrmanna. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Horrorová gotika v černobílém provedení, se zajímavým příběhem, dvěma hezkými herečkami, funkčními interiéry a tu a tam zajímavými a atmosfréickými záběry (pohled do rakve). Asi to nikoho nevyděsí (a možná to nedokázalo ani ve své době), ale to kouzlo je prostě silné. 3.5* ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Keď sa v úvode snímku neveriacemu Tomášovi popisuje, čo čaká človeka, ktorý cez noc smrti strávi voľné chvíle v tajuplnom zámku, tešíte sa na horor plný strašidelnej atmosféry, podporovanej gotickou výpravou v čiernobielom prevedení. Film, to spĺňa ale len po technickej stránke, tá obsahová za moc nestojí. Podmaniť si diváka sa mu veľmi nedarí. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tento príbeh mi bol hneď od začiatku povedomý a vzápätí som pochopil, že aj musí byť, lebo tým istým príbehom disponuje aj Nella stretta morsa del ragno z bravúrnym Kinskim. Tu predstaviteľ E.A.Poe nevzbudzoval strach ani hrôzu. Tak kúzlo poznania z neznáma tým pádom bolo preč, lebo už som vedel čo sa tam bude diať. A vtom vidím veľkú chybu, lebo ma nemal už čím prekvapiť. Dobové kostýmy boli ukážkové, mrazivo hrôzostrašné kulisy vzbudzovali strašidelnosť, ponurá atmosféra, ktorú skvelo doplnila Ortolaniho hudba boli tiež skvostné. Čierno biely kontrast s prostredím bol úchvatný. Herecké obsadenie ma tak nebavilo ako už v zmienenom Nella stretta morsa del ragno. B.Steele v každom filme vie zbudiť pozornosť publika, hlavne toho mužského lebo jej precítenosť a zmyselnosť srší z každej role. Len škoda, že tento príbeh ma už vôbec nebavil, keď som ho už raz videl. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Danza macabra“ je pro mě velmi příjemným překvapením, kdy jsem nečekal, že by na mě film dokázal takhle zapůsobit. On používá jednoduché nástroje (tmu, zvuky, nečekaná zjevení a nakonec i násilí), ale díky jejich přístupu, díky tomu, že se nebojí sem tem trochy té realističnosti až naturalismu, se ve výsledku jedná o velmi kvalitní film, který má i po padesáti letech ono správné kouzlo gotického hororu. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Dobrý a originálny horror zo 60-rokov.Dobrý záber vo filme je ako sa dym plazí spopod dverí.Žiadna nuda,atmosféra taká aká mabyť aj napriek tomu,že film má dosť pomalé tempo.Stále je tam niečo zaujímavé.Tento film dokonalé využíva tému strašidelného domu a drží príbeh až do samého konca.Kto má rád gotický horror a nevadí mu že film je čiernobieli,je to určite ten pravý. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Perfekty ciernobiely film o cloveku, ktory sa rozhodol stravit noc na strasidelnom hrade - v utrobach ozivaju stare vrazdy, najradsej mam tie zo stredoveku, hoci tu nejde o stredovek. Vyborne kulisy, dialogy, perfektna hudba a hlavne rezisersky talent Margheritiho. Barbara Steele /8 a 1/2/ bola vyborna, videl som Giovanni Cianfrigliu /Dva Vytecnici, Suda a Licha, Jestli se Rozzlobime, budeme zli/. Margheriti je nepravom zabudnuty talentovany reziser, hodne mimo mainstreamu, coz je obrovska skoda . 87 % ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Ani velmi dobrá atmosféra (starý hrad, černobílá kamera, atd.) a dobré herecké obsazení ve mně nezanechaly nějak výraznější dojmy. DANZA MACABRA bych si představoval spíš jako kratší povídku než jako celovečerní film. Průměr. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Příběh z mého oblíbeného stylu gothic horor   mě nezklamal. Přes poněkud upovídaný a tím   pádem i nudný začátek pokračoval v klasickém   provedení. Zaujmou zejména reálie starobylého   hradu vč. přilehlého hřbitova, ponuré chodby   a sklepení, z pod dveří se rozlévá hustá   mlha. Do všeho toho (trpaslíci ne) ještě   mrtví nemrtví, kteří jdou hostům po krku.   Filmem jsem si doplnil další mezeru v hororech   šedesátých let ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Místy velmi krásný horor s podmanivou atmosférou, který je ale ve třetí čtvrtině velmi zdlouhavý a zmatený. Také Italové představující Angličany nejsou zrovna přesvědčiví.. Ale celkově ve mě tento film vyvolal velmi milý dojem.. ()

Reklama

Reklama