Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historicko-dobrodružný příběh o psanci jménem Mandrin, vychází z reálných historických faktů. Děj se odehrává během vlády krále Louise XV. kolem roku 1750 v oblasti Dauphine nedaleko Švýcarských hranic. Francie je neustále ve válce, lidé se dusí pod tíhou daní a svého milovaného krále Louise mají stále méně rádi. Lid se začne bouřit. Správce oblasti Dauphiné při svém příjezdu do Saint-Étienne-de-Saint-Geoirs musí čelit povstalcům, kteří se seskupili kolem místního bednáře Louise Mandrina, jenž respektuje svého krále, ale nestrpí rostoucí daňové bezpráví a utiskování chudých. Vyhlásí šlechtě neposlušnost. Musí odejít daleko od své snoubenky Antoinette, měšťanské dcery, protože je mu v patách armáda. Utíká do Savoyských Alp, stává se psancem odmítajíc poslušnost šlechtě, který pomáhá těm nejchudším. Zde se setkává s cikánkou Mirtille a jejím otcem medvědářem. Mandrin se do Mirtille zamiloval, nicméně na Antoinette nezapoměl i když se stal vůdcem vzbouřeného lidu, jeho srdce nebylo schopno se rozhodnout mezi dvěma ženami. Mandrin se stává legendárním bojovníkem za spravedlnost. (tahit)

(více)

Recenze (13)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Klasická stará kostýmní dobrodružná romance ve stylu Fanfána, Zorra či Černého tulipána. Mám pro tyto filmy slabost danou zřejmě věkem. Na dnešní dobu volnější tempo a jednodušší bitevní akce bez technické dopomoci mají pro mne stále své kouzlo. Dokonce si myslím, že daňové vydřidušství panských úředníků a bezohlednost exekutorů se dochovala až do dnešních časů a dělá příběh stále aktuální. Jen ti stateční hrdinové bojující za blaho všech se někam vytratili. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Historicko-dobrodružná taškařice z francouzského (švýcarského) venkova, která splní funkci jednoduché rychle zapomenutelné zábavy pro dospělé děti. Milovníci kostýmovek z dob francouzských Ludvíků budou spokojeni. Výjimečný je dabing, v hlavní roli s Oldřichem Vlachem, neobvyklým dabérem hlavní postavy. Z žen, hodně se mi nelíbila Silvia Monfort, kterou jsem omylem považoval za Němku (prohnanou solárkem), naopak hodně sexy byla Jeanne Valérie v postavě Antoinette (česky ve filmu Zuzanky), těžko odhadnutelná byla Dany Robin ukrytá pod parukou. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Další nezapomenutelná postava legendárního hrdiny v hlavní roli lidového hrdiny Mandrina, kterou galantně ztvárnil skvělý Georges Rivière a dobře talentovaná herečka v roli cikánky Silvia Monfort je výborná. Hlavním účelem filmu je pobavit, a pokud nečekáte nic jiného, nebudete zklamáni. Nebudu si nalhávat, že tyto staré filmy nejsou dnes nějak zvlášť pro současného diváka atraktivní, ale to neznamená, že by za těch několik desítek let od zfilmování ztratil něco na svém lesku, i když dnes můžou působit tyto filmy naivně. Tak herecký kumšt zde nepostrádá v romantice nadhled i nadsázku. Tak začíná Mandrinovo dobrodružství… ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Georges Rivière u nás není moc známý, tenhle film ale naznačuje, že ve své době mohl v tomto žánru zdatným konkurentem Jeana Maraise. Má to švih, humornou nadsázku, hezkou výpravu a hned několik krásných žen. Z nich mě zaujala hlavně Silvia Monfort, která se filmu spíš vyhýbala, páč hlavně divadlo, tady ovšem předvádí kreaci bojovné Amazonky s mečem a na koni. Závěrečná bitka sedláků proti vojákům pak nabízí spoustu fakt dobrých vtípků. Škoda je akorát hudby, ta je ze začátku sice pěkná, ale opakování jediného motivu po celý film začne být dost otravné. Přesto všem milovníkům francouzské dobrodružné klasiky můžu vřele doporučit. ()

Maskati 

všechny recenze uživatele

Lehký a příjemný snímeček zcela podporující mé puberťácké představy o romantice života a zapadajici do tehdejší vlny bezvadných šermířských francouzských filmů jako byli Tři mušketýři a Scaramouche s Barrayem,Černý tulipán s Delonem,Cartouche s Belmondem a další.Úžasné,jak si ti frantíci uměli dělat srandu sami ze sebe.... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • Skutečný Louis Mandrin byl zajat a po dvoudenním mučení ve Valence zemřel na popravišti 26. května 1755 před zraky 6 tisíc diváků. Prý skonal statečně bez jediného nářku. Bylo mu pouhých 30 let. (Robbi)
  • Film vznikl ve francouzsko-italské koprodukci, exteriérové scény byly ale natočeny v Polsku, v menších rolích se ostatně objevila řada polských herců. (argenson)

Reklama

Reklama