Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tato hrstka statečných francouzů svým hrdinstvím a nezlomnou vůlí po vítězství překonává kruté chvíle bojů na východní frontě. I přes obrovské ztráty, které v jednu chvíli hrozí úplným zánikem pluku, je svým hrdinským příkladným bojem postrachem německých leteckých jednotek. Jejich bojové úspěchy při násilném přechoduřeky Niemen ve východním Prusku byly oceněny řádem rudého praporu a přídomkem Niemen. Film Normandie-Niemen zobrazuje část slavné jednotky svobodných francouzů, kteří na východní frontě hájili čest francie v boji proti fašizmu a dosáhli výrazných úspěchů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Carbo 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý rusko-francouzský film. Více byla na filmu znát sovětská filmová škola než francouzská. Nicméně sem se vůbec nenudil. Líbilo se mi že děj nebyl osekán pouze na boj a jednoduchou dialogovou agitku ale dokázali rozehrát celkem ucházející drama v několika rovinách(velitel z Maroka držící se rozkazů,Chardon jenž sestřelil svého,boj aristokrata po boku rudé armády,neutuchající ztráty,boj s ruským počasím). Efekty nerušily levností ani nezastiňovaly příběh. Tento film doporučuji pro to že je asi jediný pojednávající o této jednotce, není moc politický ani plný patosu a rovněž není nudný. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Normandie-Němen (francouzsky Normandie-Niemen, rusky Нормандия-Неман) je stíhací jednotka Francouzského letectva která původně vznikla v době druhé světové války jako stíhací skupina letectva Svobodné Francie bojující na východní frontě proti nacistickému Německu. Její nynější plné označení zní Régiment de chasse 2/30 Normandie-Niemen (Stíhací pluk 2/30 Normandie-Němen). Tak začíná článek na Wikipedii o této jednotce, o kterém pojednává tento koprodukční černobílý válečný snímek. Je to snímek i s ohledem na svou dobu vzniku oslavný, kde byli i použity autentické válečné filmové záběry. A protože se vlastně jedná o takový literární životopis, samotných bojů tu bohužel moc není. Ono na druhou stranu ani není divu. Ve své době byli letecké souboje velice nákladné a jak je velmi jasně na některých záběrech vidět, byli pro složité letecké záběry použity modely letadel. Děj snímku je tedy převážně konverzační, ale to zájemci o vojenskou historii nemusí nijak vadit. Příběh začíná příjezdem několika francouzských letců do sovětského svazu a končí návratem do své vlasti po válce. Mezi tím dějství sleduje jejich počínání, úspěchy i neúspěchy, vzájemné vztahy atd. Téměř dvouhodinová stopáž se zdá být s ohledem na příběh vcelku moc, ale budiž. Je to dle skutečné historie a tak to lze pochopit. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 3/10 Děj 4/10 Hudba 3/10 Efekty 3/10/// +několik hodně povedených a autentických záběrů -archaické, bez pořádného scénáře, dokumentární formou, černobílé, ve francouzko-ruském znění s ruským dabingem a českými titulky /// Celkové velmi špatná kvalita DVD ještě více odradí od sledování tohoto filmu. Pouze pro opravdové skalní fandy válečných filmů, kteří jsou ochotni toho hodně přetrpět aby se dodívali do konce. Přiznám se, že některé nudné pasáže jsem musel přeskočit (to sem snad ještě nikdy neudělal). Navíc ten ruský dabing překrývající francouštinu byl velmi rušivý. Takže jsem spíše znechucen, nesedlo mi to/// Celkem 34%/// ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film je namluven pouze v ruském jazyce. To mě osobně nevadilo, tuto řeč ovládám. Na škodu ovšem je, že české titulky jsou tak drobným písmem uvedené, že starším lidem nebo lidem se slabším zrakem tato skutečnost musí dělat velké potíže a na kvalitě filmu to ubírá body. Pokud ve filmu mluví francouzští letci francouzsky, tak to současně tlumočí dabérka rusky, do toho české titulky, takže to působí komicky. Děj filmu je orientován na statečnost francouzských letců, kteří odešli do Sovětského svazu, aby zde po boku sovětských letců bojovali proti fašistům. Dějově nic moc, je třeba brát tento film spíše jako dokumentární než jako hraný, neboť je zde použito mnoho dokumentárních snímků z 2.svět.války. Obsazení : hrají zde francouzští herci a též sovětští herci. Nenudila jsem se, ale též se nijak výrazně nebavila. Jak jsem řekla, je to snímek na paměť statečných letců z Francie, kteří pomohli vyhrát 2.světovou válku. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Na tehdejší dobu celkem výpravný, ale bohužel černobílý snímek poměrně věrně mapující účast příslušníků Svobodné Francie v bojích na Východní frontě. I když šlo z vojenského hlediska o bezvýznamný podíl na válečných událostech, z politického hlediska měla tato účast velký význam zejména v době, kdy De Gaulle byl trnem v oku spojenců, Britů a Američanů. Toto plně využil Stalin, který nakonec letadla, na kterých Francouzi bojovali, těmto daroval a oni na nich odletěli domů. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Sovětské frontové stíhače Jak-3 a Jak-9 ve filmu nahradily poválečné cvičné Jak-11, přestavěné na jednomístné stroje. Všechny tyto letouny vycházejí ze stejné konstrukce, pouze Jak-11 byl poháněn hvězdicovým motorem s dvoulistou vrtulí namísto řadového. (p3tris)

Reklama

Reklama