Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 8 (2001) (série)


Vražda v Mezopotámii (S08E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Murder in Mesopotamia (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 2001, 1 h 40 min

Obsahy(1)

Přijel sem objevovat dávno mrtvé světy. A čekalo jej tu setkání se současným zločinem. Je jen málo míst na světě, kde by se Hercule Poirot cítil hůř. Neuvěřitelné nepohodlí, domy bez elektřiny, ubíjející horko, obtížný hmyz, a hlavně všudypřítomný písek, který se člověku dostane i pod nátělník – ne, to opravdu není nic pro toho úzkostlivě pečlivého, čistotného a puntičkářského mužíčka. Ještě štěstí, že – když už jej náhoda zavála až do daleké Mezopotámie – tu potkal alespoň svého dávného přítele Hastingse, a že spolu s ním má možnost objevovat pro sebe dosud zcela neznámý svět. Svět vykopávek. Ostatně něco mají archeologové s Poirotem společného: i oni stejně jako on oživují minulost, hledají mezi smetím stopy dávných skutků a lidí. Lidí, kteří jsou už v tuto chvíli mrtvi. Ani Poirot ovšem při své první návštěvě archeologického naleziště netuší, jak brzy a jak tragicky se oba tyto jejich světy propojí. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podobně jako archeolog při své práci, oživuje monsieur Poirot u Bagdádu minulost a jelikož při tom šetří s cukry do čaje stejně jako s francouzskými slovíčky, není divu, že po něm jdou mouchy. Závěr veskrze tradiční. Všechny podezřelé sezve Belgičan na jedno místo a pak v duchu svého rčení „fakta jsou kameny, jenž dláždí cestu, po které kráčíme“ na ně vysype korbu náklaďáku z kamenolomu. No a kdo se zpod hromady nevyhrabe, ten to je.. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi můj nejoblíbenější Hercule, ale mám jich rád víc. Tento díl nás zavede do Mezopotámie, v které bude mít Hercule řadu problémů, jak už problémy související s klimatem, tak i jeden jako bonus v podobě vraždy. Zápletka zde nemá chybu a samotné provedení vraždy je víc než mistrovské. Jediný člověk, který by byl shopný tuto vraždu objasnit je Hercule Poirot a zrovna on se sem vydal na dovolenou. No ale nebude to mít lehké a čeká ho spousta práce. Jak už mnozí napsali, skutečně skvostný film, s perfektním Davidem Suchetem v hlavní roli. Jestliže na světě žije herec, který by mohl Poirota hrát je to právě on, a ona podoba britského herce s knižní postavou je ten důvod, proč mají detektivky s plnoštíhlým a vždy elegantním belgičanem takový úspěch a natáčejí se další, díky bohu. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příjemně exotické prostředí (ačkoli je to vlastně jedna budova se dvorem, jedny vykopávky a jeden hotel) jde Poirotovi k duhu a to i přesto, že je záhodno nosit oděvů světlých barev, které v Anglii zpravidla zdůrazňují, že paliva šedých buněk mozkových byl v Poirotím jídelníčku dostatek. Škoda jen, že nejvíc zajímavá a dle mého soudu i nejhezčí herečka hraje roli, kde o ní nezakopne ani poloslepý pasáček poštovních holubů, zatímco jiné, rozhodně ne tak hezké jsou v příběhu zdůrazňovány jako osoby, za kterými se každý muž otočí. Průměrný Poirot = nadprůměrný film. ()

mosem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V dalším příběhu dochází ke změně prostředí, ve kterém se Poirot pohybuje, nikoliv však ztrátu jeho šarmu, která je pro celý seriál typická. Tím čím je pro filmového Švejka Rudolf Hrušínský, je pro Poirota nesporně David Suchet. Každý kdo má rád prostředí klasické společnosti s vytříbeným chováním si příjde na své i v tomto příběhu, i když samotné rozuzlení je v tomto příběhu ještě méně uvěřitelné než v jiných, nic to nemění na faktu, že film si zaslouží nejvyšší ocenění. ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkem dobrá epizoda, tady jí ale škodí srovnání s předlohou. Po jejím přečtení mě mrzí redukovaný počet podezřelých, přimyšlená vražda a sebevražda, změna vypravěče mě nemrzí tak moc, protože Hastings je sympaťák, ale taky nepřináší do příběhu nic navíc. Nevím, jestli je to přečtením knihy, ale teď se mi zdá, že scénář trochu okatě upozorňuje na osobu vraha (dva rozhovory na střeše těsně před vraždami a vždy je u toho stejná osoba). A ta celková pointa je problém i v knize - prostě se mi nezdá, že by ta žena nepoznala, že se vdala za stejného muže, navíc, když vidíme flasback z neštěstí, tak kromě vousů vypadá ta osoba prakticky stejně jako v současnosti. Trochu to tedy vysvětlují tím, že se znali krátce a nestrávili spolu moc času, ale stejně to nějak skřípe. Jinak ale slušná epizoda a před přečtením knihy jsem s ní větší problémy neměl. Nechám to na slušných 4 * ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Pro Davida Sucheta bylo natáčení filmu dosud nejtěžším filmováním Poirota, jakého kdy zažil. Díky tehdejší politické situaci se namísto v Iráku, dřívější Mezopotámii, natáčelo ve vnitrozemí Tuniska. Exteriéry byly filmovány v římských historických sídlech, kde panovala nesnesitelná vedra a bez přestání zuřila písečná bouře. Zatímco ostatní postupně chytali hnědošedou barvu, on musel vypadat stále svěží, elegantní a bez jediné kapky potu. Asistenti se starali mimo jiné i o to, aby například jeho kalhoty nebyly zaprášené a jeho lakýrky se stále leskly. Pro toto natáčení měl vytvořený speciální oblek, který byl vybaven v zadní části kapsami vyplněnými umělým ledem. Jeho obvyklé vycpávky, jež navozovaly dojem korpulentnějšího vzhledu a jakéhosi hrbu a které sahaly od zadní části krku až k nohám, se staly v tomto případě snesitelnějšími. (avonetka)

Reklama

Reklama