Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Torgal 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na obsahovú stránku je to zbytočne dlhý film, ale napriek tomu sa mu podarilo udržať moju pozornosť až do konca a to sa počíta. Názov presne vystihuje to, o čom film je - o dvoch ľuďoch z iných kultúr a vyvíjajúcom sa vzťahu medzi nimi. Všetky ostatné príbehové linky sú podružné a podriadené hlavnej. Bohužiaľ film neoplýva žiadnymi výnimočnými momentami a ani po technickej stránke nepresahuje priemer (snáď s výnimkou hereckého výkonu Jodie Foster). 6-/10 ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

Nevím, čím to je, že mě vždy uchvátí studium rozdílných kultur prostřednictvím konfrontace dvou jedinců tak, jak se to děje zde. Podobně charizmatickou dvojici utvořili Tom Cruise a Ken Watanabe v Posledním samuraji (při sledování Yun-Fata jsem byl dokonce přesvědčený, že je to "ten z Posledního samuraje" :-)). Jen je škoda, že se více času nevěnovalo tomu, jak vlastně fungují vztahy v králově široké polygamní rodině a detailnější rozvoj nenaplněné lásky jedné z nových manželek. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Film o premene krajiny, vplyve iných, kultúre a hodnotách. Tento film mi je sympatický z dôvodov, že v ňom vystupuje sebavedomá, zásadová žena, ktorá nie je ochotná sa podvoľovať nezmyslom a jej kultúra a hodnoty pre ňu hrajú veľkú rolu. Taktiež, že je tam kráľ, ktorí sa postupne mení z pyšného a nadutého na rozumného. Avšak smutné je to, že v realite je to skôr film o výnimočnom správaní jedného kráľa. V realite by dnes asi takí ľudia so správaním ako ten kráľ a Anna neboli a aj v minulosti ich bolo málo. Ale inak je to pekný príbeh. Čo mi vadí je istí rozpačitý tón, či trápnosti, kvôli ktorým som sa pri ňom necítil úplne pohodlne, taktiež bol dosť dlhý. Jodie Foster nie je moja obľúbená herečka a tak mi nejakú zvláštnejšiu emóciu nepriniesla, ale myslím, že to všetko zahrala presvedčivo, akurát mi vo filme chýba ten moment vzplanutia citov medzi kráľom a Annou, lebo buď sú na seba hrubí alebo príliš cukroví, akosi som to tomu filmu neveril aj keď je o pekných veciach, ako porozumení, láske a vzdelaní, cítim trochu rozpaky. Yun-Fat Chow sa aj vďaka tomuto filmu vyšvihol opäť vyššie medzi hercami, dnes sa dá povedať, že patrí k svetovej špičke, páčilo sa mi, že do hlavnej role kráľa obsadili jeho. Kostýmy, atmosféra filmu, hudba boli príjemné, no scenár mi pripadal obyčajný. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

V podstate prumerny romanticky film, v netradicnim prostredi. Fostrova, ktera tu hraje hrdou a i dost drzou ucitelku a Fat, ktery hraje hrdeho krale, ktery se do ni zamiluje a prizpusobi se. Takze tu mame: prumerna romantika, zajimave prostredi, dobra Foster a vyborny Fat v konecne jine nez akcni roli a ne tak dobry zaver na jaky jsme u romantik zvykli, to vse trvajici dve a pul hodiny a i kdyz to nenudi je to jen prumer. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Tento film je kritikou určitě nedoceněný. Podle mě je rozhodně nejlepší ze všech zpracování tohoto tématu. Krásná příroda a tradice Siamu (dnešního Thajska), skvělé herecké výkony Jodie Foster a Chow Yun-Fata, překrásné kostýmy, kouzelná hudba a historická přesnost mě vedou k tomu, že nemůžu dát lepší hodnocení. Český dabing se tentokrát velmi podařil a filmový konec nedopadl (díky Bohu) jak to bylo plánováno v původním scénáři. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Bai Ling si kvůli roli Tuptim nechala oholit hlavu. (Cheeker)
  • Príbeh romantického ľúbostného vzťahu siamského panovníka a britskej vychovávateľky Anny, odohrávajúci sa v druhej tretine 19. storočia, vychádza zo skutočnosti - zápisov Anny Leonowensovej (1834-1914), ktorá učila deti kráľa Mongkuta (1804-1868). (ash99)

Reklama

Reklama