Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Recenze (194)

POMO 

všechny recenze uživatele

Pekný, krehký film, ale príliš dlhý na to, aké malé záchvevy emócií ponúka. Krásna výprava a fluidum okolo ústrednej dvojice tu víťazia nad slabším príbehovým motorom. Chow Yun-Fat je charizmatický kráľ a Jodie Foster je skvelá ako vždycky. I keď v roli Anny by som radšej videl Cate Blanchett. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Já jsem neviděla filmy (film), podle kterého byl natočen tenhle remake, takže nemám s čím srovnávat, a asi i proto se mi to docela líbilo. Výprava, kamera a hudba jsou na vysoké úrovni a herci také. Co se týče příběhu, tak z již zmíněných důvodů mi na něm nijak zvlášť nic nevadí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Díky bohaté výpravě a velmi vydařené hudbě George Fentona se na to hezky dívá, ale i přesto hodnotím výš onu letitou a poněkud divadelní filmovou verzi s Yulem Brynnerem. Chow Yun-Fat se s ním prostě nemůže rovnat, a pravděpodobně to ani neměl v úmyslu. Narozdíl od letitého muzikálu, jehož významnou porci zabírala humorná nevzdělanost Brynnerova Mongkuta - v dnešních časech pravděpodobně etnicky/rasově nekorektní (WTF?), a tedy nepoužitá - se posouváme k poněkud prostšímu epickému příběhu o muži a ženě z různých světů, Terry Pratchett by se zajisté pousmál - na pozadí válkou šíleného světa. Toto zpracování snad kromě té hudby nepřináší nic výjimečného. Aniž bych to myslel jakkoliv špatně, řekl bych, že všichni zúčastnění (opět - až na skladatele) odvedli svůj standard - a nebudeme se doufám přít, že kvalit standardního výkonu Jodie Foster se spousta hereček bude pokoušet dosáhnout naprosto marně - a ty dvě a půl hodiny tak nelze označit za ztracený čas. Zvlášť když Bai Ling konečně dostala výraznější roli než obvyklou asijskou kočku, co umí kung-fu a je na plátně maximálně pět minut. 70% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Výpravný příběh, který má trochu smůlu v tom, že je "jen" remakem dvou starších verzí (vlastně jen jedné, druhá byla muzikálová), takže divák má s čím srovnávat. Ono srovnání vyznívá přece jen lépe pro klasiku, to ale vůbec neznamená, že by se snad tento remake nepovedl. Upřímně řečeno, po nepříliš pochvalných kritikách jsem čekal něco daleko horšího, tudíž na konci filmu jsem byl spíše mile překvapen. Kameraman odvedl svou práci velmi dobře, herci jsou také kvalitní a podávají odpovídající výkony, výprava filmu je bohatá, no a děj je sice známý, ale přesto nenudící. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $92miliónovTržby USA $39,263,420Tržby Celosvetovo $113,996,937║ V prvom rade nebol moc správny výber režiséra a ani Jodie Foster mi tam moc nesedí, aspoň že Chow Yun-Fat a jeho charizma drží nad vodou strašne rozťahaní príbeh, na ktorom ten veľký rozpočet až tak vidieť nie je. /55%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Na to, ze se jedna o historicky monumentalni film je film pomerne umirneny co do dramaticnosti a prakticky nulovy co do scenare. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Moc dlouhé, ale jinak docela ucházející. Díval jsem se hlavně kvůli hlavním představitelům a kvůli nádherné hudbě (Fenton). Příště si ale místo filmu raději pustím soundtrack a na hlavní představitele se budu dívat na obrázky na CD. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack George Fenton: 1. How Can I Not Love You ,2. Arrival at the Palace (Main Theme Title) ,3. Meeting the Children ,4. Tuptim ,5. Letter of the Week ,6. The House ,7. The Rice Festival ,8. Rajah Attack ,9. Anniversary Polka ,10. "I Am King, I Shall Lead" ,11. Flowers on the Water ,12. Moonlit Beach ,13. Betrayed ,14. Chowfa's Death ,15. The Execution ,16. Anna Returns ,17. The bridge ,18. I Have Dance With a King , ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

V podstate prumerny romanticky film, v netradicnim prostredi. Fostrova, ktera tu hraje hrdou a i dost drzou ucitelku a Fat, ktery hraje hrdeho krale, ktery se do ni zamiluje a prizpusobi se. Takze tu mame: prumerna romantika, zajimave prostredi, dobra Foster a vyborny Fat v konecne jine nez akcni roli a ne tak dobry zaver na jaky jsme u romantik zvykli, to vse trvajici dve a pul hodiny a i kdyz to nenudi je to jen prumer. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Velkolepě pojatá a přemrštěně dlouhá nuda, kterou ani dobří herci nedokážou oživit na delší dobu než pár minut. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mám jako nejraději k sobotnímu odpolednímu spánku. Docela příjemná podívaná, která nevyruší. Ne přímo nudné - jen tak krásně... tichoučké... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Takový vo ničem...děj pomalu plyne od ničeho k ničemu... kouká se na to hezky ale víckrát se to vidět nemusí... ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tento film byla lahůdka pro mou romantickou duši. Nádherné ztvárnění postav anglické učitelky a siamského krále. Závěrečný tanec řekl vše ... oba se milují, ale nemůžou být spolu. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Trochu přecitlivělý film, který se snaží zachytit střet dvou kultur, tedy té britské, která vládne světu a té siamské, která je pochopitelně zcela odlišná v životní filozofii, zvycích i tamějších obyčejích. Nic proti, snaha se cení a svého času byla Anna and the King docela populární u středně-proudých diváků, protože je to vlastně taková lehká příjemná filmařina na nedělní odpoledne. Ovšem při detailnějším rozboru dojdeme k závěru, že názorový souboj dvou odlišných kultur a vizí světa je podán velmi polopaticky a odlehčeně a i třeba takový Last Samurai, který disponuje úplně jinou koncepcí a dynamikou má tento aspekt mnohem věrněji vyobrazený. A když si po 150 minutách člověk uvědomí, že nejzajímavější moment filmu je odpálený most, není tady asi něco úplně v pořádku. Umělé slzy Jodie Foster ani netřeba komentovat. A Chow Yun Fat ? Tam už jen čekáte kdy se nasere a vytasí svoje dvě devítky co určitě tajně nosí za pasem. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Veliká škoda je, že z krásné výpravy, exotických dálek, atraktivního prostředí a kvalitního hereckého obsazení vznikl pouze standartní romantický film. Sice hezký, ale pouze dobrý film. Jodie Fosterovou mám rád a ani zde mě nezklamala. Yun-Fat Chowa mám taky rád, podává dobrý herecký výkon, snaží se seč může, ale na Rexe Harrisona (i když nebyl Asiat) co se týče charismatu nemá. Bohužel také nepříliš výrazná režie ubíjí zručnou kameramanskou práci. "Anna a král" je sice dobrý film, ke kterému se budu vracet, ale zůstává bohužel ve stínu starší verze. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pamatuji, že mě tehdy někdy před dvanácti roky brala ústřední píseň ze závěrečných titulek, po druhém shlédnutí jsem si pamatoval hlavně to, že dekorace, výprava a kostýmy hrají v tomhle výpravném a nákladném snímku pro diváka snesitelnější roli než děj a osudy ústředních postav.. ač už jsou jakkoliv dobře zahrané!! Roztahaný příběh zašlapává do prachu země jakékoliv náznaky emocí, osobně si troufám tvrdit, že producenti měli lépe hledat, kým obsadí režisérské křeslo!! ()

Reklama

Reklama