Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zapomenutá detektivka se Svatoplukem Benešem v hlavní roli se soustředí na ty neduhy minulého režimu, které bylo povolené glosovat - hlavně rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví a nedovolené podnikání. Kriminalisté zde přijdou na stopu nezákonných machinací v pohostinství, zahraničním hostům jsou dokonce nabízeny sexuální služby... Mládeži přístupný příběh se však odvíjí líně, nenápaditě, důraz klade na přemíru tupě přednášených dialogů, které nahrazují akci i napětí. (Lexikon českého filmu)

(více)

Recenze (48)

honajz 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Kupodivu Olinka Schoberová mne tady moc netankovala, ale to vlastně nikdy, Barbie na pochodu, víc mne zaujalo, že jsme měli českého Petera Sellerse - ta podoba! Film má několik velkých kladů. Co se scénáře týče, postupné rozvíjení zápletky je dobře načasované, snad jen závěrečné odhalení stylem "Jo, takhle!" mi přišlo poněkud uspíšené - zase na druhou stranu divák musí trošičku popřemýšlet, proč zrovna tohle je ta stopa neomylně ukazující na vraha. Herecky jsem se dočkal několika překvapen - jak Dubský (s Vladimírem Šmeralem jak by si z oka vypadli!), který střídá několik poloh, podle toho, jestli předvádí ctnostného ředitele, nebo podvodníka, tak velmi civilní a skvělý herecký výkon Beneše - vlastně v takto vážné roli jsem jej viděl poprvé. A Šmídu jsem doposud znal jen jako Pacínka, ale jako komisař si vede skvěle, a kolikrát jsem se přistihl, že vlastně koukám na českou verzi Maigreta, třeba Vraždy v hotelu Majestic. A moc se mi líbila i kamera - škoda, že film nevyšel vyčištěný na DVD - třeba ke konci v tom jednom záběru, když komisař prochází jednotlivými odděleními, nebo ten hitchcockovský pohled do dlouhé chodby, když přichází Řehoř, excelentní! Skvěle kamera kouzlí i na terase, kde ji vhodně doplňují ruchy v pozadí. Mimochodem, tento film je jeden z mála, kde je ještě vidět vlakové nádraží Těšnov - mívalo to tam zajímavou atmosféru. Ještě se vrátím k postavám - jsou dobře napsané i zahrané, nikdo není vyložený padouch, teda kromě jednoho, docela všechny ale chápeme, jejich jednání vychází z jejich psychologie. Ve scénáři se dají najít ještě drobné nuance, třeba právě u mnohovrstevné postavy ředitele hotelu a jeho morálních zásadách a jistém druhu pokrytectví. Povedený film, pro mne překvapivě. Takže, nezapomeňte, Bartolomějská 6, Roháč. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

Černobílá detektivní konverzačka na téma prostituce, do níž se náhodou zamotaly dvě vraždy … Vlastně mě napadá, že jsem si skoro ani nevšimla, že se staly … Ještě že alespoň tou první příběh začínal, jinak bych to ani ve spleti těch duchaplných pravdu odhalujících dialogů nezaznamenala. Tak tohle tedy ne. Já mám klasickou československou černobílou detektivku moc ráda, ale tohle opravdu nešlo. Bylo to nudné, k uzoufání nudné. Jasná ukázka toho, že ani sebelepší herci a byla jich tam celá plejáda – Beneš, Šmída, Dubský, Vrchota, Lackovič, Fišer … - nezachrání špatný scénář. Téma prostituce mohlo být v té době zpracováno velmi kontroverzně, nakonec bylo to v té době vnímáno jako výrazně negativní jev, tvůrci se mohli pokusit mravokárně varovat mladé dívky, aby nepadly do tenat … Ale tady, jaksi, nebylo před čím. Tenata se nekonala, dámy byly cudné, se svými klienty především konverzovaly u televize a nejodvážnější tak byla hláška „svý manželce dává každej mnohem víc a spokojenej je mnohem míň …“. Tak takhle tedy ne. „My končíme, soudruhu kapitáne, my končíme.“ ()

Reklama

cariada 

všechny recenze uživatele

Snímek nám tu ukazuje jak se dělala prostituce za minulého režimu. Jenže policajti na to přijdou. Jako prostitutka tu zaujme krásná Olga Schoberová. Pak už tu jen sledujeme vyštřování kdo za tím vším stál máme tu tři podezřelé, ale taky dvě vraždy a ppouze jeden z nich to mohlo udělat.To , že jsou vinni všichni je jasné, ale vrah je jen jeden. Další z těch zapomenutých filmů. Celkem pohodová kriminálka , která staví hlavně na dialozích než na akci. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Není to zase taková katastrofa, jak by to podle některých zdejších komentářů mohlo vypadat. Schoberová se sice nesvlékne, navíc je nějak divně předabovaná. Ale stejně se na ní hezky kouká. Dávám 3*, protože kromě celkového obsazení, oceňuji navíc obsazení vedlejších rolí. Landovský, Herz, Peterka... A samozřejmě Němeček jako nablblej fízl... "No, a jede mu to bez klíčku. To jsou machři u toho Opla." ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Solidní kriminálka, ve které se trio zločinců snaží zahladit stopy, dřív než policie během vyšetřování vraždy jejich parťáka přijde na jejich nelegální podnik. Podle zdejších komentářů v tom lidem chybělo napětí a nudili se. Já ten problém tedy nemám. Naopak mi přišlo fascinující, jak se všechno zamotává, mezi hlavními aktéry roste paranoia a do konce pořádně nevíte, který ze dvou možných vraždil. Nemluvě o tom, že rekonstrukce zločinu, byť si myslím, že zvrat v jejím závěru se dal vyřešit zajímavěji, rozhodně napínavá je. A Juraj Herz jako chlípný Egyptan Sálim tomu vládne. Za mě super. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama