Zapomenutá detektivka se Svatoplukem Benešem v hlavní roli se soustředí na ty neduhy minulého režimu, které bylo povolené glosovat - hlavně rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví a nedovolené podnikání. Kriminalisté zde přijdou na stopu nezákonných machinací v pohostinství, zahraničním hostům jsou dokonce nabízeny sexuální služby... Mládeži přístupný příběh se však odvíjí líně, nenápaditě, důraz klade na přemíru tupě přednášených dialogů, které nahrazují akci i napětí. (oficiální text distributora)
Film o kurvách, ve kterym se kurvy odhalujou asi jako jeptišky a do toho člověk kouká na nějaký nudný rozhovory fízlů a záporáků. Starý český detektivky mam docela rád, ale tohle se vůbec nepovedlo. Hlavně na rok 1966 je to takový podivně upjatý. Jiný filmy z tý doby jsou rozhodně víc odvázaný.
Valutoví cizozemci (zejména skvělý arab Salam) to neměli v ČSSR lehké. Sehnat ochotnou slečnu s velkou postelí bylo velmi těžké, ale recepční Alexej to za příslušný poplatek dokáže zařídit. Kapitán Roháč už ví o Alexejových praktikách a připravuje promyšlené zatčení. Jenže Alexejův život končí smrtelným pádem z okna a pro inteligenty z Bartolomějské začíná zkouška z jejich deduktivních schopností.
Detektivka o tom, jak si zaměstnanci jednoho pražského hotelu přivydělávali provozováním nelegální agentury s erotickými službami. Film je přes zdánlivě lechtivý námět velmi cudný, Olga Schoberová je na cestě za klientem oblečenější než dnešní ženy a dívky v létě a divák by ani ji ani ostatní slečny nemohl podezírat, že se budou ve vypůjčeném bytě s pánem věnovat něčemu jinému než konverzaci. Film má jednu vadu, ale na detektivku dost podstatnou: postrádá napětí a nudí. A to se v Československu v 60. a 70. letech dokázaly natočit slušné detektivky. A jeden plusík za roztomilou epizodní postavu Egypťana v podání Jureje Herze.
Snímek nám tu ukazuje jak se dělala prostituce za minulého režimu. Jenže policajti na to přijdou. Jako prostitutka tu zaujme krásná Olga Schoberová. Pak už tu jen sledujeme vyštřování kdo za tím vším stál máme tu tři podezřelé, ale taky dvě vraždy a ppouze jeden z nich to mohlo udělat.To , že jsou vinni všichni je jasné, ale vrah je jen jeden. Další z těch zapomenutých filmů. Celkem pohodová kriminálka , která staví hlavně na dialozích než na akci.
Zajímavá kriminálka, kterou oživuje Olga Schoberová, objevující se víceméně jen v negližé. Zápletka je bohužel poněkud tendenční, což se dalo čekat. Co se týká herců, tak Bohumil Šmída mi ke kriminalistovi vůbec nesedí, naopak velmi dobrý je jak Svatopluk Beneš, tak Stanislav Fišer, ale hlavně Juraj Herz v roli šišlajícího machometána.
Tato detektivka obsahuje několik tuctů celkem nezáživných dialogů a několik tuctů celkem nezáživných hereckých výkonů. Díky napsaným scénam a líné režii herci své role odříkávají a nikde jsem se nedočkal aspoň nadprůměrného dialogu. Samotný děj nepřinesl nějaký větší zájem o příběh či napětí neřku-li akci. Celkově hodnotím tento film hluboce pod průměr naší běžné produkci šedesátých let.