Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Shallow Grave

Drama / Thriller
Velká Británie, 1994, 92 min

Režie: Danny Boyle
Hrají: Kerry Fox, Christopher Eccleston, Ewan McGregor, Ken Stott, Keith Allen, Gary Lewis, Peter Mullan, Tony Curran, John Hodge

komentáře
 ve filmotéce
v bazaru
Na DVD od:10.11.2009Intersonic

Obsah:

Mělký hrob, originální thriller Dannyho Boyla, který odstartoval slávu Ewana McGregora, vypráví o třech přátelích, kteří do svého bytu shánějí spolubydlícího. Když se konečně jeden najde, skončí to tragicky a obrátí to jejich životy naruby. Toto drama a zároveň i černá komedie o smrti, penězích, problémech s mrtvým tělem a šílenství se zamýšlí nad tím co dělají z lidí, a dokonce z přátel, peníze.   (Zoiberg)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele don corleone *****

Zajímavosti: Matka Ewana McGregora, Carole, hraje jednu ze zájemkyň o podnájem v úvodu filmu. [--] Tvůrci filmu museli v jeho průběhu dražit některé z rekvizit, aby měli dostatek kapitálu na jeho dokončení. [--] Roli Davida měl původně hrát Robert Carlyle.

profil / všechny komentáře uživatele Radyo ****

Výborný film, ne až tak známý, ale rozhodně dost povedený. Skvělý Ewan McGregor, kvalitní režie, perfektní zápletka, skvělá pointa... Pobavil jsem se nad očekávání dobře.

profil / všechny komentáře uživatele Faye ****

..... “Když nemůžete věřit svým přátelům, co pak? “ Ano, přátelství je nestálé a mít v podnájmu mrtvolu, pravda s kufrem peněz, to nejenom vztahy prověří, ale řádně s nimi zacloumá. Drsné a velmi bolestivé zjištění, nádherně brutální humor... „Já myslím že to nezvládnu.- Ale, Julie, ty jsi doktor. Zabíjíš lidi každý den.- To je rozdíl“. Výborný film o tom, že občas se člověk nestačí divit, koho (ve své naivní představě) měl za kámoše. Naštěstí většina z nás k tomuto poznání nemusí rozřezávat mrtvé tělo! Nicméně a pro jistotu, doporučuji se podívat kam až by mohl vést špatný úsudek a špatná volba. „Jistě. Věřím v přátelství. Myslím, že přátele potřebujeme. Ale, když jednoho dne zjistíš, že už jim nemůžeš víc věřit.....co pak? Co s tím?“

profil / všechny komentáře uživatele Isherwood ****

Nápad je to fajn, exnuté tělo feťáka, jež po sobě zanechalo balík peněz. Ale Boyle musel celý děj dvakrát mohutně zlomit přes koleno, aby se dostal až na konec. Díky Bohu ukázal, kolik talentu v sobě má a velmi obratně přebruslil jak přes regulérní psychothriller, tak osobitou variaci Dostojevského ‚Zločinu a trestu‘. Pravda, celek nakonec shodil v prvoplánově laciné, ale o to zábavnější pointě. Genialita nebo neschopnost? Nachytal jsem se a pobavil zároveň, takže díky Danny!

profil / všechny komentáře uživatele Matty ****

Napsat o Mělkém hrobu, že je to černá komedie je jako tvrdit, že Charles Manson byl drobný kriminálník. Ano, je to komedie, komedie (a)morální, mrazivá a děsivá. Danny Boyle, režisér kultovního Trainspottingu, debutoval právě tímto celovečerním příběhem o trojici přátel, které spojuje zprvu jeden byt, později i jedno krvavé tajemství. Je to film o přátelství, lásce a penězích, jen v trošku jiné podobě, než na jakou jste nejspíš zvyklí. Násilí zde úmyslně nepůsobí legračně, naopak až bolestně realisticky. Díky tomu jsou napínavé scény skutečně napínavé. V druhé polovině filmu jsem byl v neustálém napětí, kdo odkud na koho vyskočí a rozmlátí mu kladivem lebku. Ale nenechte se odradit, on je to skutečně vtipný film plný nadsázky, jen kdesi pod povrchem, pod tou maskou psychologického dramatu pojednávajícího zcela seriózně o věcech, jenž by mohly postihnout každého. Přinejmenším každého smolaře. Velmi potěšující je svižná režie (ani jsem se nerozkoukal a uběhla polovina filmu), která si sem tam neodpustí nějakou tu vizuální libůstku a způsobuje, že ještě dvanáct let od vzniku budí Mělký hrob dojem moderního, současného filmu. John Hodge napsal mnoho chytrých dialogů a zasadil je do odměřeně zvráceného příběhu s několika vtipnými zvraty. Z tehdy neznámých herců bude dnes pochopitelně budit největší rozruch účast Ewana McGregora. Nedá se říct, že zcela právem. Zatímco McGregor si již zde zvyknul střídat několik očekávatelných poloh, Christopher Eccleston a Kerry Foxová hrají skutečně komplikované osobnosti s neodhadnutelným jednáním a hrají je výtečně. Pokud preferujete černou kávu s lžičkou cukru a pokud máte rádi ne zbytečně komplikované úvahy nad otázkami etiky, je zde solidní šance, že se vám Mělký hrob bude líbit stejně jako mi. 80%

profil / všechny komentáře uživatele Renton ****

Scénář: John Hodge .. Hravé, chytré, cynicky černé. Danny Boyle nakročil do světa velkých filmů více než dobře. John Hodge je skvělý scénárista a jeho se měl Danny držet víc než nyní Alex Garlanda.

profil / všechny komentáře uživatele Rob Roy ****

Extrémně černé ( úder, který inkasuje jedna ženská postava, snese srovnání jen se Zuřícím býkem nebo Peckinpahovým Alfredem Garciou a že ten se s tím nemazlil, to mi věřte ) a vizuálně stylové - výrazné barevné ladění ( červená, modrá, zelená ), temné stíny, pohyblivá kamera. Jedna sekvence je prachsprostá vykrádačka Mafiánů.... zkrátka dobrý debut :))

profil / všechny komentáře uživatele mandes

rozpočet : $2.5 million tržby americké : $2,079,569

profil / všechny komentáře uživatele AngelAngie ***

Čekala jsem bohužel více ..

profil / všechny komentáře uživatele Superpero *****

Už se mi dlouho nestalo, aby mne u něčeho takhle mrazilo. Danny Boyle je prostě talentovanej. Rozpočet na tohle měl asi pakatelózní ale emoce dokázal vybudit dokonale. Něco takového by se s klídkem dalo natočit i u nás...jenže netočí.

profil / všechny komentáře uživatele Marius *****

Myslím že o dosť lepšie ako Trainspotting, síce pomalšie ale rozhodne prepracovanejšie a kompaktnejšie. O tom, že keď medzi priateľov na život a na smrť príde kufor peňazí, zmenia sa na kamarátov na smrť ;o)

profil / všechny komentáře uživatele Oskar *****

Zprvu černá komedie, zanedlouho psychothriller. Kdybyste někomu převyprávěli děj, nemá šanci pochopit, v čem je ten film tak dobrý. Ono nejde ani tak o to, O ČEM vypráví, ale JAK. Promyšlená režie a kamera vás totiž přivedou do takového zmatku a nejistoty, že začnete být stejně paranoidní jako hlavní hrdinové. Nebo aspoň já jsem byl. :-) Ze všech dosavadních filmů Boylea a Hodge se mi Mělký hrob líbí nejvíc. 90 %

profil / všechny komentáře uživatele Lateef ****

Působivý snímek s pozvolnou gradací o kufříku plném peněz a o přátelství, které může být pevné jako lýko a v následujícím okamžiku slabé a tenké jako nitka. V závěru vzniká mezi postavami napětí o tolika voltech, že jich takové množství není ani v Raidenově hromové holi. Herecky i režijně parádně odmakané, ale díky pomalejšímu rozjezdu a také prokouknutelné pointě ´pouze´ nadprůměrné, nikoliv geniální.

profil / všechny komentáře uživatele T2

Rozpočet $2,5miliónovTržby USA $2,881,508Tržby Celosvetovo $20,500,000

profil / všechny komentáře uživatele B!shop ****

Tenhle film neni bezchybnej, ale na to, ze to je Dannyho debut, to rozjel slusnym zpusobem. Nejvic na filmu potesi vyvoj postav, hlavne Davida. Taky ma film hezkej zaver a Ewan hraje perfektne. Povedly se i kamerove filtry a svizna hudba. Ale i tak je to porad jen pribeh o trech kamaradech a co s jejich pratelstvim udela mrtvola a kufr penez. Ale musi se nechat, ze tu jsou fajn drsny sceny a zaroven i slusne cernohumorny sceny a celkove docela slusna atmosfera. Ale jednu vec tvurci nedomysleli. Po tom, jak rozmlatej na sracky ty mrtvoly, fakt nechapu, jak mohli detektivove zjistit, o koho de a jit se vyptavat zrovna k hlavni trojce. To bylo naky nedomysleny. Ale jinak si nemam prakticky na co stezovat, snad jen, ze je ve filmu neco malo hluchejch mist.

Hodnocení uživatelů:
kleopatra ****