Reklama

Reklama

Legenda o "1900"

  • Itálie La leggenda del pianista sull'oceano (více)
Trailer

Obsahy(1)

V jednom z prvních dnů nového století nalezl Danny Boodman, pomocník z kotelny, na palubě zámořské lodi Virginian, novorozeně chlapce a rozhodl se dítě skrýt v tajemných prostorách podpalubí. Posádka lodi malého vždy nazývala 1900. Chlapec rostl a již v první třídě v sobě objevil zázračný talent při hře na klavír. Dokázal hrát přirozeně procítěně, fascinoval všechny cestující. Kapitán se proto rozhodl ponechat chlapce na palubě lodi, aby bavil první třídu. O 30 let později se neúspěšný muzikant Max setkává v jednom zaprášeném hudebním obchodě se starou nahrávkou překrásného jazzového piana. Dozvídá se, že to hraje 1900 na palubě lodi Virginian a je rozhodnut stůj co stůj zjistit, jaký byl jeho další osud. Dozvídá se však, že loď Virginian je určena k demolici. Max, jat zvláštní předtuchou, spěchá do přístavu a na poslední chvíli demolici zabrání. Než dojde ke konečnému zničení lodi, chce Max ještě naposledy slyšet tu zázračnou hudbu a setkat se s legendou 1900... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

Natabar 

všechny recenze uživatele

Ne úplně špatný film, ale ani žádná díra do světa. Místy značně přitažené za vlasy (odchování kojence v kotelně, hra na piano za bouřky, apod.). Jinak celkově (když opomenu hudbu, která "jakože jo", ale jenom dobrá hudba dobrý film neudělá) řeknu, že film s pár dobrými scénami a mimo to buď vata anebo cílené ždímání emocí z diváků. Škoda, že ze mě to jaksi nevyždímalo nic... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Giuseppe Tornatore /Bio RajPouha Formalita / natocil krasny, artovy film o chlapcovi nalodiu. Nielen film o diani v podpalubi, ale hodne sa tu hra na paino, hlavne dzez. je to ciry art a nestaci jedno pozretie, treba napozerat viackjrat. Kazdopadne rezisersky doslova genialne, vyborne dialogy a mlady Tim Roth ako hlavna hviezda filmu. Namakany herec, vlastne aj on je hlavny tahun, ostatni herci su len do poctu. A cakal som dalsi film z Talianska, Tornatore vsaktentokrat Taliansko opustil, a to je len dobre. Legenda o 1900 je tymto jeden z najlpsich Tornatoreho filmov : 95 % ()

Reklama

major.warren 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem překrásné. Legenda o „1900“ je hlavně legendou o Enniu Morriconem. Nádherný příběh chlapce, ze kterého se přes noc stal nejlepší klavírista oceánu. Poetika Giuseppe Tornatoreho zde dosahuje vrcholu, stejně jako jeho souhra s Morriconeho hudbou, jež zde dokonce přímo utváří důležitou část filmu. Tim Roth ("1900") je zkrátka geniální, dost možná jeho životní výkon. Pruitt Taylor Vince (Max Tooney) je také výborný a krásně nás od začátku do konce provází příběhem z pozice vypravěče. Scéna klavírního souboje mezi "1900" a Jerrym Rollem Mortonem je dnes již legendou. Já mám ale stejně nejraději úžasné "playing love," popřípadě (ne)vystoupení "1900" na pevninu. Je to opravdu krásný film, který si vždycky rád pustím na zlepšení nálady. "Stačí mít dobrý příběh!" ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tento film sa snad da opisat dvomi slovami: krasny a zvlastny film. Moje druhe zoznamenie s Giuseppem Tornatorem ma opät prijemne prekvapilo, zrejme to ma nieco spolocne s hudobnym virtuozom Enniom Morriconem, pretoze tato zohrana dvojka dokaze natocit film plny emocii, kde ma hlavnu ulohu prave hudba. Moje prve zoznamenie s Tornatorem bolo pri filme BIO RAJ (1988). Scenar Legendy bol celkom zaujimavy, aj ked bolo mozno nepochopitelne, preco klavirny virtuoz Tim Roth nechcel za ziadnu cenu opustit lod, kde tak rad hraval na piane, ked mohol hrat aj kdekolvek inde na zemi, ale on sa to tam pokusal vysvetlit. Najviac sa mi pacila rivalita dvoch najväcsich klavirnych virtuozov, ktori hrali proti sebe. Jednemu sa hovorilo: ,,Ten, ktory vymyslel jazz" a bol az prilis namysleny a arogantny voci "Legende 1900", v kazdom pripade ho podcenil a scena so zapalenim cigarety nemala chybu :-).. 24.09.2010 ______ Tim Roth - ("1900") +++ Pruitt Taylor Vince - (Max Tooney) +++ Bill Nunn - (Danny Boodmann) +++ Clarence Williams III - (Jelly Roll Morton) +++ Mélanie Thierry - (Dievča) +++ Gabriele Lavia - (Farmer) +++ Hudba: Ennio Morricone +++ Nemecka Cinema - 50% ()

shantim 

všechny recenze uživatele

Film stojí rozhodně na režisérovi, který nenechal ve filmu snad jedinou zbytečnou scénu nebo jen gesto. Taktéž výkony dvou hlavních představitelů byly vynikající, přestože je jejich hraní trochu divné. Ale představte si člověka, který se narodí na lodi a nikdy ji neopustí. To na něm přeci znát být musí. A to bych řekl, že zvládl Tim Roth dobře. P. T. Vince a jeho melancholický výraz se do role neúspěšného muzikanta, který vypráví romantický a trochu uslzený příběh, hodí nadmíru dobře. 4,5 hvězdičky ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Film je založen na divadelní hře Alessandra Baricca Novecento (z italštiny Nové století). Hra je zajímavá tím, že je celou dobu na scéně jediný herec, představitel (ve hře nepojmenovaného) Maxe Tooneyho. (gjjm)
  • Na titulní písni "Lost Boys Calling" se kromě Morriconeho podílel i Roger Waters z Pink Floyd. (frashmaker)
  • Tim Roth trénoval hru na klavír s učitelem šest měsíců, aby to ve filmu vypadalo reálně. Ve filmu pak vidíme jen hru na umělé klávesy, ale sám Morricone uznal, že to vypadalo přesvědčivě. [Zdroj: kniha Ennio Morricone a jeho filmový svět - Jan Šmíd] (major.warren)

Reklama

Reklama