Reklama

Reklama

Maléna

Trailer
Itálie / USA, 2000, 88 min (Director's Cut: 109 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Byla příliš krásná. A on byl příliš malý na to, aby ji mohl ochránit. Psal se rok 1940 a sicilské městečko Castelcuto nadšeně vítalo vstup Itálie do války. Dvanáctiletému Renatovi se však ten den zapsal do paměti ze zcela jiného důvodu. Ten den totiž poznal ji. Malenu. Mladou vdovu, po níž muži šíleli a na níž jejich manželky nenechaly nit suchou. Krasavici, která byla pro místní výrostky nevysychajícím zdrojem erotických představ a předmětem drsných sexuálních žertů. Pro Renata se měla stát bohyní, kterou toužil hýčkat a ochraňovat, první a nejsilnější láskou, jež jej poznamenala na celý další život… (Česká televize)

(více)

Recenze (324)

golfista 

všechny recenze uživatele

Sorry, ale mně to tak úžasný zase nepřišlo. Monica Bellucci je sice chvílemi pěkná, ale taky chvílemi taky dost "divná" a vyplnit celý film pouze chlapeckými sny o ženský se mi zdá dost málo. Možná je to taky tím, že jsem si v půlce na chvilku zdřímnul :) ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Chytrý a dobře natočený film s podmanivým režijním vedením ostříleného italského matadora. A ta Monica je opravdu krásná. Přímo nádherná a sama o sobě minimálně za tři hvězdičky...:-) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Thx to oli.G se mi dostal do rukou můj první Tornatore. A bylo to první setkání z druhu nezapomenutelných, a to rozhodně nejen proto, že Monica Bellucci má k bohyni prvních chlapeckých lásek tak blízko jako moje přítelkyně k dokonalému zpodobnění štěstí a lásky a vůbec, že ano, co si budeme povídat;) Není ta zamilovanost fajn?:) Hormony holt dělají svoje:)) A dost už o ženách, i když to u Malény asi bude problém...Maléna je po všech stránkách lidský film, skutečně uvidíte všechno co (někdy bohužel) není lidem cizí...italské přístavní městečko za druhé světové války se stává kulisou romantického příběhu tak jedinečného jako je sama první chlapecká láska, která by mohla být tím co kluka mění v muže, ale zároveň neopouští dětinskou rozvernost italského temperamentu, za nímž je schováno cosi co nejde popsat, ale je to v Renatově otci. A jako vždy když se sešli Giuseppe Tornatore a Ennio Morricone, i tentokrát je nejen na co se dívat, ale i co poslouchat...je na čase skončit, stejně se pokouším vylíčit něco co není možné slovy obsáhnout. Takže 100% a dost. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Bezesporu hodnotný studijní materiál pro všechny voyery, ale jako pojednání o morálních prohřešcích „počestných“ občanů Maléna neobstojí. Tornatore společně s celým osazenstvem městečka dobrou hodinu slintá nad vnadami Bellucciové, což je alibisticky omlouváno převzetím hlediska kluka s rozbouřenými hormony a navíc shazováno fraškovitými scénami z domova. Stejně jako malý Renato se ale krásou titulní hrdinky jenom opájí, nedělá nic pro její obranu, nenabízí žádné argumenty, které by podpořily to, co podvědomě tušíme – že Maléna byla do své role děvky dotlačena okolím. Vůči Maléně empatický doslov je tak sice vzhledem k odlišnému vnímání svobodné a zadané ženy na Sicílii věrohodný, ale k filmu jen násilně přilepený. Náhlé změnění postoje k hrdince, jež po celý film nebyl dovolen jediný obranný protipohled, je od režiséra stejně pokrytecké jako změna v chování místních. Bylo by vlastně velmi smířlivé označit Malénu za Prci, prci, prcičky filtrované skrze nostalgii. Ty, byť srovnatelně oplzlé, alespoň netrpěly takovou vyprávěcí repetitivností (sledování Malény na ulici, sledování Malény v jejím soukromí, samohana… a znovu od začátku). Možná byla chyba v tom, že jsem zhlédnul rovnou režisérský sestřih, jakékoli srovnání s mnohem barvitějším Amarcordem, mezi jehož zapálené obhájce rozhodně nepatřím, mi nicméně přijde nemístné. 50% Zajímavé komentáře: Gemini, sportovec, Le_Chuck, mata77 ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to bylo na mě až moc "italsky přímočaré." Oslovil mě však příběh o mladém chlapci a také zobrazení dvojí, pokrytecké morálky. Dobré. Jen mi přišlo, že ta válka je tam v mnoha případech jaksi navíc. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Monica Bellucci je přenádherná a to je taky jediný čím se v tomhle filmu provinila, ale řeknu Vám, tolik odporu k lidem jsem už dlouho neměl. Na co si to tam hráli ty vesnický sračky, roky se tulej k fašounům, dělaj Monice pejsky, závistí jim vypadávaj zuby a pak najednou moral jo ? A to co udělaly Monice ty křupanský pochvy, to nemá obdoby já byl rozzuřenej jak ježek co přijde o bodliny a reakce italských chlapů mě ani nepřekvapila, kdyyž chceš hledat sráče zajeď do Itálie, nejlépe do týhle vesnice. Tam bych všem naplival do ksichtu a zase bych odjel. No tahle ukázka lidských povah mě teda dala zabrat. Skvělý, silně emotivní v jeden moment až přeemotivní biják mající v sobě nádhernou poezii krásna a zamilovanosti. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Drama s romanticko-lyrickým podbarvením. Monica Bellucci je oslnivě krásná a jen její půvaby samotné jsou jasně za 5 hvězdiček. Slušně zahrané role dětskými hrdiny snímku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Že jsou Češi zákeřnej národ, kterej kdyby mohl, tak by na své nepřátele poslal z fleku Gestapo? Tak se podívejte na Itálii za druhé světové války a myslím, že se nad tím čecháčkovstvím trošku zamyslíte. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film postavený na kráse Monicy Belluci a onanistických touhách mladých kluků a mužů v jejím okolí. Krásná slečna co nezachrání jinak průměrný film. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si myslela, že krásná žena má mnohem snazší život, ale tenhle film o lásce, o dospívání a hlavně o „hodných" lidech z maloměsta mě dokonale vyvedl z omylu. Zřejmě i tady platí, že pokud má někdo něco navíc, třeba krásu nebo hrdost, prostě cokoli navíc. Udělají ostatní všechno proto, aby o výhodu přišel a .... obyčejně se jim to i podaří. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Natočit to kdokoli jiný, tak ho ode mě plné hodnocení asi nemine. Jenže tohle nenatočil "kdokoli", ale samotný Tornatore. A od něj očekávám prostě více, než "pouze" po všech stránkách výborný film. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Vydařený pohled na chlapecké dospívání a sexuální probouzení s magickou a nelidsky krásnou Monicou Belluci. Proti Amarcordu trochu těžkopádnější, ale jen o kousek. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nevím proč je v italských filmech o dospívání vždy hromadná masturbace. Asi národní zvyk. Italská teatrálnost mi ze začátku dost vadila a přišlo mi, že je to vlastně dost o ničem. Zároveň naprostá posedlost celého města Malénou mi přišla přehnaná, jelikož to zase nebyl úplnej zapadákov. Vizuálně je to skvělé a hodně silným závěrem si mě to nakonec získalo. 70% ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Príjemně se na to dívá ( moc pěkná kamera ), příjemně se to poslouchá, ale emocionálně mě to až na pár okamžiků nechalo poměrně chladným. Pocity, představy a touhy Renata mě míjely ( možná je to tím, že jako menší jsem žádný podobný objekt svého zájmu neměl ). Bohužel humorná rovina s tou melancholickou nějak nesedí dohromady ( ale Renatův otec by si zasloužil vlastní film ). Přiznám, že úplný závěr za tónů Moriconeho mě dojal a přemýšlel jsem o čtyřech*, ale za 2 minuty emocí? Ne. 70 procent. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„V živote mi veľa žien povedalo, aby som na ne nezabudol, ale ja som nezabudol iba na tú, ktorá ma o to nepožiadala ani raz." Ťažko opísateľný film s úchvatnou atmosférou o správaní žien (xenofóbia, nenávisť, pomsta), chlapcov (nohavičky) a ich otcov (aký darček dáte dospievajúcemu synovi? Určite bicykel?). Vynikajúce herecké obsadenie (prím hrajú Monica Bellucciová a Giuseppe Sulfaro). Snímka je predchnutá smutnou atmosférou, keďže od začiatku tušíme, že sa to NEMOŽE skončiť dobre. Záverečné minúty sa nesú v pochmúrnom, nostalgickom a melancholickom duchu (niečo ako PRI MNE STOJ! ibaže so sexom). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Opravdu nechapu ty kecy typu chytrej film, uzasny drama, skvost a podobne, protoze me to prislo jako naprosto jednoduchoucka komedie se stupidnim pribehem, kde jde jen o to, ze v jedny prdeli v italii behem druhy svetovy zije jedna sexy zenska, ktera kdyz se projde po meste, tak se za ni otoci kazdej chlap s hlaskama typu ty bych protah vsechny otvory a zensky ji naopak pomlouvaj, ze je coura. Do toho vse sledujem ocima 12 letyho kluka, kterej je do ni zamilovanej. Nicmene tim, ze rikam jednoduchoucka komedie, se to nesnazim nijak kritizovat, Tornatore vse natocil s lehkosti, takze se na to moc prijemne kouka, obcas to fakt skvele pobavi, paradni hudba, jednotlivy postavicky jsou spravny uchylacci a Belluci je sexy. Takze jsem se tech 90 minut dobre bavil. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ač nemám páru proč, čekal jsem něco víc války a dostal byť odsýpající, tak vesměs jen průměrný lechtivý šmírácký příběh s poměrně idiotsky šarádním smyslem pro humor (nápad fantazií okay, vyzněl ale krajně debilní), krásnou Bellucci a spoustou ošklivých, záštiplných postaviček. ()

Reklama

Reklama