Reklama

Reklama

Občanka Jane Fondová

(TV film)
  • Francie Citizen Jane, l'Amérique selon Fonda (více)
Francie, 2020, 53 min

Hrají:

Jane Fonda (a.z.)

Obsahy(1)

Nechtěla být jen dcerou slavného otce a sexuálním idolem. Portrét americké herečky, sportovkyně a aktivistky... Jane Fondová na sebe za svůj dlouhý a plodný život upozornila hned několikrát. Narodila se jako dcera věhlasného herce Henryho Fondy, svým zjevem pobláznila řadu filmových fanoušků (zejména v roli legendární Barbarelly), v době zásahu USA ve Vietnamu byla jednou z předních mírových aktivistek a konečně na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let byla inspirací mnoha ženám, když začala propagovat aerobic. Jane Fondová však přes to, nebo možná i proto, byla a je skvělou herečkou. Za své strhující výkony ve filmech Klute a Návrat domů získala Oscara (mimochodem, její otec v té době stále ještě neměl žádného a svou první sošku získal až na samém konci kariéry za film Na zlatém jezeře, kde hrál Janina otce), na kontě má sedm dalších nominací na tuto cenu a ověnčená je řadou dalších filmových ocenění z celého světa. Z dívky, jejíž matka spáchala sebevraždu v jejích deseti letech a k níž se její otec vždy choval velmi odtažitě, se přes dlouhotrvající psychické problémy (desítky let trpěla bulimií a nedostatkem sebedůvěry) vypracovala v jednu z nejvlivnějších žen Ameriky. Dnešní dokument obsahuje kromě řady ukázek ze slavných filmů i některé zajímavé záběry z natáčení a také hereččinu upřímnou zpověď. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dokument jde po jednotlivých kariérách Jane Fondové, která pořád zkouší něco nového – nebo, můžeme také říct: už neví roupama coby. Herečka, aktivistka, cvičitelka. Samozřejmě, že francouzský dokument vyzdvihuje její aktivistickou epizodu, kde fandí salónnímu levičáctví – protože vrána k vráně sedá. Na druhou stranu dokument poskytuje docela plastický obrázek jedné filmové osobnosti a na nás je, jestli se nám libí nebo ne. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Máme si ju pamätať ako tú, pre ktorú nie je nikdy nič neskoro. Herečka, protivojnová aktivistka, feministka a nakoniec ešte modelka. Pre dlhý a plodný život je 50 minút málo, ale tu stihli asi všetko podstatné. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Úlohou dokumentu je být dokument. Toto poslání předložený film splňuje a o Fondové podává ucelenou a   přesnou základní informaci. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama