Reklama

Reklama

Kočičí lidé

  • USA Cat People (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý pohledný muž se v newyorské zoologické zahradě seznámí s krásnou ženou, kreslící před klecí s velkým černým panterem. Jmenuje se Irene Dubrovna a je módní návrhářkou. Začnou se častěji vídat, přestože Irena zůstává uzavřená a dějí se kolem ní divné věci. Když se jednou schovají před deštěm v krámku se zvířaty, začnou ptáci v klecích zděšeně poletovat. Kanárek, kterého dostane darem, uhyne, a když se krátce na to Irena za svého přítele provdá, je svatební veselka přerušena neznámou ženou s výrazem kočky. (Benjamin-L)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

To máte tak: V každé ženské je menší (nebo větší) kousek nějaké kočkovité šelmičky - jenomže všeho moc zkrátka škodí. Neočekávejte, že se budete bát - snímek má už svá léta, zápletka je jasná a pointa v hrubých rysech rovněž. Berte ho spíš jako zajímavou a velice názornou ukázku toho pravého filmařského umění, které dokáže z minima vytěžit maximum. Uvidíte, že k vytvoření slušné atmosféry nejsou bezpodmínečně nutné špičkové triky ani hektolitry krve. 3,5* … a z úcty ke stáří "Kočičích lidí“ tentokrát musím zaokrouhlit nahoru - prostě si zkuste na chvíli představit, že sedíte v kině v roce 1942 … :-) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Cat People je prvním ze čtyř filmových hororů které vytvořili producent Val Lewton a režisér Jacques Tourneur. Všeobecně je považován vůbec za jedno z nejlepších filmových děl tohoto žánru ve 40. letech. Nevím jestli má cenu se tady více rozepisovat o dějovém obsahu filmu jen tak pro představu, protože vidím že už to přede mnou udělala uživatelka anais. Akorát zde napíši a zanechám můj celkový dojem z filmu ve stručné výpovědi: Film Cat People okouzluje určitě svou subtilní hrůzou. Vraždící monstrum já jako divák nikdy nevidím, je pouze nebo je naznačeno zvuky a reakcemi strachem ochromené oběti. Simone Simonová se ukázala jako fakticky ideální představitelka této role, určitě mě a nejen mě, ale i všechny ty co tento film viděli, nadchla jak svými ladnými kočičími pohyby tak i svou divokou krásou. Na film jsem si vzpomněl až teď a to prostřednictvím ČT která ho před časem snad v rámci Filmového klubu uvedla ve svém vysílání, ještě společně s filmy Frankenstein, Dracula, Frankensteinova nevěsta, Mumie, Neviditelný muž, Fantom opery aj. Všechno vesměs klasické hororové snímky známého dnes již legendárního amerického studia Universal a zároveň zřejmě i to nejlepší s klasického filmového hororu... ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příklad klasického hororu z dob, kdy si kinematografie nemohla pomáhat technickými vynálezy a digitálními triky, takže musela spoléhat na atmosféru vytvářenou scénářem, hrou stínů, zvuků a hereckou mimikou. A ono to kupodivu velice dobře funguje, takže tohle původní zpracování je důstojným soupeřem pozdějšímu remaku. Napětí postupně graduje a je neuvěřitelné, jak málo stačí k jeho navození. Hororový námět zároveň úzce souvisí se sexuální tématikou podobnou například upířím hororům oné doby. Vzájemné soupeření dvou žen o jednoho muže může vést v případě, že jedna z nich má drápky a povahu jít ve všem nadoraz, k opravdu děsivému dramatu. Celkový dojem: 65 %. ()

Quen11 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavá hororová vzťahovka. Dá sa vnímať ako klasická žánrovka, alebo ako čistá metafora na žiarlivosť. Prenasledovanie medzi lampami patrí medzi to najlepšie čo som v hororoch 30.-40. rokov videl. Tá atmosféra, kamera, svietenie, strihová skladba, gradácia. Má na tom veľkú zásluhu Tourneur, toto je presne ten typ scenáru, ktorý by v iných, menej schopných rukách mohol dopadnúť veľmi zle. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tento film se stal jednou z legend černobílého hororu a do dnešního dne se těší docela velké oblibě. Především díky skvělým hercům a atmosféře, jenž nás celým snímkem doprovází. Navíc zde máme šanci vidět, že divák si může film užít i bez přítomnosti nestvůr či vraždících psychopatů. Tato směsice romantiky, drama a hororu se dá v klidu označit za nezapomenutelný zážitek, který by měl vidět každý správný hororový fanda. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Vo filme nikdy nevidieť premenu hrdinky na pantera/mačku a samotnú bytosť je možné zazrieť len letmo. Snímka dosahuje hororový efekt skrz použitie tieňov, prepáleného osvetlenia na postavy či mimoobrazového zvuku. (Biopler)
  • Val Lewton, producent filmu, prehlásil: "Naše pravidlo je jednoduché: milostný príbeh, tri scény kde je hrôza len naznačená, jedna násilná scéna. Zatmievačka. Do 70 minút máte po všetkom." (Biopler)
  • Film byl natočen za 18 dní. (hladass)

Reklama

Reklama