Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický akční snímek „Stopař" byl natočen podle sámské legendy z 12. století. Vypráví příběh mladíka, který se stal svědkem toho, jakjeho rodiče spolu s mladší sestrou zavraždila skupina Čudů - nejobávanější kmen v oblasti dnešního severního Ruska. Mladík je zajat a přinucen stát se stopařem ve službách nájezdníků, kteří chtějí zničit jeho kmen. „Stopař" je významným snímkem ve filmové historii, v neposlední řadě i proto, že se jedná o první film, který byl natočen v sámském jazyce. (Severská filmová zima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (55)

Fr 

všechny recenze uživatele

Mezi Saamy se tento příběh předává z generace na generaci už téměř 1000 let..... Když vám vyvraždí rodinu, je jedno jestli jste Japonec nebo Laponec. Touha po pomstě je na rozdíl od způsobu jak jí dosáhnout všude stejná. Film z prostředí jaké známe z pravěku, noci jsou stále chladnější a tmavší, lidí pomálu, a když je 15 minut do konce, nechápu chlapce, jehož neomlouvá ani to, že je jeho mysl zastřena myšlenkami na pomstu. Všechno skončí samozřejmě tak, aby film mohl být nominován na Oskara, ale tam uvnitř mě hlodá ono ale…. Každopádně je to film, jaký jen tak někdy a někde neuvidíte! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci vidět novodobé Lovce mamutů. 2.) Připravujete se v ZOO vyzvat na souboj medvěda. 3.) Zjistím, co má R.Hood společného s Laponci. 4.) Hledám netradiční jméno pro svého potomka. 5.) ALE HLAVNĚ – mám rád příběhy o pomstě! PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výrazově neobyčejně úsporný a skromný film, který sámskou legendu líčí s mrazivou věcností a tlumenou emotivitou. Díky tomu je Gaupova verze mýtu srozumitelná, plná přirozeného života a zajímavých momentů spíše národopisného než filmového charakteru. Čistý a nenápadný severský epos o pomstě a rituální jednotě člověka a světa. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Žiadny človek sa nemôže odtrhnúť od celku." Legendicko-dobrodružný film zo zasnežených nórskych exteriérov, ktorý je okrem iného aj ukážkou stredovekého života a ľudových tradicií "stopárov" v severských krajinách. Malé pochybnosti, či malo zmysel dívať sa na takýto drsný film plný krvavých mrtvôl a surových bitiek, úspešne vyvážilo silné vyvrcholenie so záverečným posolstvom hrdinskej obetavosti. Mrazivá atmosféra, pravidelné stupňovanie napätia a doslova autentické stvárnenie hrôzostrašného kmeňa Čudov, ktorí sa divákom určite tak skoro z pamäte nevytratia. 90% (Challenge Tour 2018: 30 dní so svetovou kinematografiou) ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Líčka jako jablíčka, že by i Marfuška záviděla a jakby ne, když lyžovačka a saunování bylo na denním pořádku a panenská příroda vůkol produkovala kvanta zdravého kyslíku. Hlad zahnala medvědina či jiná domácí bio zabíjačka, oproštěna éček i atb. Život bez stresu ve veselé lidské pospolitosti, jak už ji my civilizované, schvácené trosky sotva známe. Být Laponcem v dobách dřívějších znamenalo vlastně hotovou idylku. Pominu-li těch padesát pod nulou nebo nájezdy krvežíznivých Čudů... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Sympatický dobrodružný příběh ze střídmě filmařské země, jakou je Norsko, který zaujme ani ne tak jednoduchým příběhem o pomstě, jako svou autentičností a exteriéry v čele s mrazivě nádhernou norskou přírodou, při jejíž sledování se i divákovi, zachumlaném pod dekou v teple rodinného krbu, zadírá zima pod nehty. A poklona také lidem od castingu, kteří pro představitele nepřátelského kmene našli opravdu dokonalé divoké ksichty. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Hlavná záporná postava, resp. vodca Čudov, ktorého vo filme stvárnil Helgi Skúlason, nepovie počas celého filmu ani jedno jediné slovo. (MikaelSVK)
  • Většina scén byla natáčena na norské náhorní planině Finnmarksvidda v extrémě mrazivých podmínkách. (/Pablo)
  • Film byl natočen podle staré sámské legendy. (Marek#33)

Související novinky

Severská filmová zima

Severská filmová zima

29.01.2011

Na měsíc únor připravil Severský filmový klub další festivalovou přehlídku zaměřenou na filmy skandinávských tvůrců: SEVERSKOU FILMOVOU ZIMU. Cílem akce je nabídnout českým divákům filmy z produkce… (více)

Reklama

Reklama