Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický akční snímek „Stopař" byl natočen podle sámské legendy z 12. století. Vypráví příběh mladíka, který se stal svědkem toho, jakjeho rodiče spolu s mladší sestrou zavraždila skupina Čudů - nejobávanější kmen v oblasti dnešního severního Ruska. Mladík je zajat a přinucen stát se stopařem ve službách nájezdníků, kteří chtějí zničit jeho kmen. „Stopař" je významným snímkem ve filmové historii, v neposlední řadě i proto, že se jedná o první film, který byl natočen v sámském jazyce. (Severská filmová zima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (55)

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdybych neviděla Stopaře, nevím ani náhodou nic o nějakém kmenu Čudů a už vůbec ne o žádné legendě, či mýtech, které se k nim vážou. Tady se jednalo podle toho, co jsem si přečetla na Wiki o finské, karelské nebo ruské lupiče. Byl to příběh tak trochu ojedinělý svým mysteriózním nádechem. Bude vám zima z toho obrovského množství sněhu a mrazu, kde byl slyšet zcela zřetelně ten skřípot nohou lidí, kteří po něm chodili. Budete se bát při pohledu na jakéhokoliv Čuda, který se tam objeví a budete s úžasem v očích vzdychat nad nádhernou norskou krajinou, ovšem v teple svého domova. A závěrečné finále vás nerozběsní, protože je to přece legenda a v nich je možné téměř cokoliv. Nechtěla bych v té době a na tomhle místě žít ani náhodou, ale jsem ráda, že jsem se alespoň na chvíli mohla ponořit do minulosti a života takových lidí, jako byli třeba hezoučká Sahve a odvážný Aiigin. Přemýšlím do čeho všeho bych musela být zabalená já při natáčení takového filmu, muselo to být docela náročné. Klobouk dolů před celým filmovým štábem a všemi herci, kteří na takové klima přece jen nejsou zvyklí. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Sympatický dobrodružný příběh ze střídmě filmařské země, jakou je Norsko, který zaujme ani ne tak jednoduchým příběhem o pomstě, jako svou autentičností a exteriéry v čele s mrazivě nádhernou norskou přírodou, při jejíž sledování se i divákovi, zachumlaném pod dekou v teple rodinného krbu, zadírá zima pod nehty. A poklona také lidem od castingu, kteří pro představitele nepřátelského kmene našli opravdu dokonalé divoké ksichty. ()

Reklama

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Líčka jako jablíčka, že by i Marfuška záviděla a jakby ne, když lyžovačka a saunování bylo na denním pořádku a panenská příroda vůkol produkovala kvanta zdravého kyslíku. Hlad zahnala medvědina či jiná domácí bio zabíjačka, oproštěna éček i atb. Život bez stresu ve veselé lidské pospolitosti, jak už ji my civilizované, schvácené trosky sotva známe. Být Laponcem v dobách dřívějších znamenalo vlastně hotovou idylku. Pominu-li těch padesát pod nulou nebo nájezdy krvežíznivých Čudů... ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Příběh je možná trošku jednodušší, ale to ostatní nemá skoro žádnou chybu. V první řadě je to nádherná, severská krajina, u níž jsem se tedy opravdu okem pokochal a poté také fakt, že osazenstvo tohoto příběhu o krvavé pomstě, na mě působilo po celou dobu trvání velmi věrohodně. Byli to prostě takový "krasavci", jací se možná v těchto končinách tehdy opravdu vyskytovali a teď mám na mysli hlavně loupeživou bandu Čudů, tam byl vyloženě jeden dobrák, vedle druhého! Nad úplným koncem jsem přivřel jedno oko a napálím s čistým svědomím za čtyři, protože hlavně co se týče nelítostné, mrazivé přírody, hezčí film už jsem dlouho neviděl. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

(česky: Stopař). Stopař vypráví drsný příběh z drsných časů, legendu kmene Saanů (laponců) starou tisíce let. Je to někdy krutá podívaná, ale ne zbytečně a přehnaně. Atmosféra filmu mi připoměla Holdstockovy knihy. Vyniká především svou naturalističností. Mladý muž po té,co byl jeho kmen zničen bandou zabijáků se přidá ke kmeni novému. Nechce na minulost zapomenout a hledá pomstu, ikdyž ostatní chtějí spíše uchránit své životy tím, že ustoupí. Na závěr si počkejte sami. A plyne z filmu nějaké poučení? Asi to, že každý musí někam patřit. A taky se dozvíte, jak v horách přelstít zabijáky. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Film byl natočen podle staré sámské legendy. (Marek#33)
  • Většina scén byla natáčena na norské náhorní planině Finnmarksvidda v extrémě mrazivých podmínkách. (/Pablo)
  • Film je prvním celovečerním filmem natočeným v sámském jazyce. (Marek#33)

Související novinky

Severská filmová zima

Severská filmová zima

29.01.2011

Na měsíc únor připravil Severský filmový klub další festivalovou přehlídku zaměřenou na filmy skandinávských tvůrců: SEVERSKOU FILMOVOU ZIMU. Cílem akce je nabídnout českým divákům filmy z produkce… (více)

Reklama

Reklama