Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff Bailey je nenápadný majitel pumpy v malém městečku v Kalifornii, kde se nějakou dobu pokouší vést nový život. Jednoho dne se k němu přihlásí hazardní hráč Whit Sterling. V tu chvíli Jeff cítí, že najednou má příliš horkou půdu pod nohama. Ještě před rokem byl soukromým detektivem, jehož si právě hazardní hráč Whit Sterling najal na sledování své milenky Kathie Moffatové. Ta zmizela někde v Acapulcu s jeho 40 000 dolary. Jeff brzy věděl, kde ji má hledat. Jeho život se ale zkomplikoval v okamžiku, kdy Kathie poznal... Kriminální příběh, který patří k nejlepší snímkům série žánru noir, natočil Jacques Tourneur (který je také znám jako tvůrce hororů Kočičí lidé, Komedie plná hrůz). Úlohu Jeffa Baileyho ztvárnil Robert Mitchum, postavu Whita Sterlinga představuje Kirk Douglas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

Sawy 

všechny recenze uživatele

Krystalický noir,ve kterém nechybí hlavní hrdina-detektiv,který cedí suché hlášky,temná minulost,svůdná a nebezpečná femme fatale a zvraty na každém rohu.Radost sledovat,zejména v první hodině.Pak se film trochu zbytečně zamotá,těch zvratů začne být na můj vkus trochu moc a scénárista jakoby nevěděl,kdy skončit.I tak ale super a Kirk Douglas dokonalý. 80 % ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Syžet je jakési vnější schéma, celková konstrukce, podle které je příběh řazen. A fabule je už hotový, divákem na základě syžetu zkonstruovaný příběh. Syžet je zkrátka něco jako plánek z ABC-íčka, podle kterého si postavíte papírový model (fabuli). Proč o tom mluvím? Protože tenhle film v sobě sloučil všechny typy syžetů dohromady - je retrospektivní v první půli (odvíjí se od pointě k příčině), chronologický ve druhé půli, dále řetězový (pojítkem několika zdánlivě nesouvisejících příběhů je femme fatale), stejně tak rámcový (dílčí příběhu jsou součástí hlavního děje točícího se kolem detektiva) a celé to budí zdání paralelního příběhu v příběhu, respektive způsobu, jakým se příběhy stávají. Jenže tím se dostává celý děj do polohy konstruktu s vymakaným scénářem bez života a mám pocit, že těm, kdož mají problémy odlišit civilní život od filmové fikce a jejích konvencí, bude film rozkolísávat hypertenzi. Motá se vám z toho hlava? Na zklidněnou doporučuji Single Malt Scotch Whiskey nebo Jägermeistera. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

První polovina je vrcholným příkladem klasických noirů, kde vyprávění na dvou úrovních naprosto pohltí a postavy jednají nepředvídatelně, ale přece logicky a nevyhnutelně. V druhé fázi, kdy se syžet přehoupne čistě do přítomnosti, už sice scénáři dochází dech a režie poněkud zevšední, ale za dramatické a opět logické vyvrcholení se plusové body sbíhají zpět na stranu tvůrců. Rozhodně povinná učebnice pro nadšence. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Ide o poctivý Noir, ktorý obsahuje všetky prvky žánru. Máme tu hlavného hrdinu. Nekompromisný avšak ženami ovplyvniteľný Jeff Bailey. Femme Fatale, blondínka Kathie, ktorá ovláda každého ale sama je samozrejme "nevinná" a do všetkého sa dostáva zhodou nešťastných udalostí, máme tu nejaké prestrelky, pochmúrna atmosféra mesta, vyšetrovanie atď. Pri tejto snímke, a zväčša Noiroch tohoto obdobia, ma najviac baví to,že nemáme tu iba dejovú linku, nejakého jedného konfliktu, ktorej sa tvorcovia držia dokonca, ale príbeh je rozvetvený tak, že by to dneska stačilo na tri filmy bez problémov. Scenáristi sa pohrali, hoci koniec mohli spracovať trocha inak. Bol nečakaný... Ale až priveľa, čo ma trocha nahnevalo (prezrádzať niečo by bolo hriešne) ale neberiem im to. Avšak aj tak sa jedná o nadpriemerný filmový zážitok ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Strašně mě fascinuje, jak majitel pumpy (čerpací stanice) suverénně u stojanů kouří a ještě ležérněji odhodí vajgla, kterého pak ani nezašlápne. No a tenhle pumpař žil před třemi lety v New Yorku. Krásný detektivní příběh ve stylu noir, vyprávěný hlavním hrdinou. Film o kráse, penězích, cti a smrti je protkán černým humorem a ironickými hláškami. DIALOG : Nenávidím ho, je mi líto, že nezemřel. ODPOVĚĎ - Dej mu čas......... CITÁT - Zbývající část dne se vlekla jako hlemýžď......... Určitě nic neprozradím když něco napíšu, ale i tak pozor možný SPOILER - Detektiv najatej aby našel jednu ženu se posléze do ní zamiluje, ona pak uteče a on jí dlouho neuvidí, pak se zase sejdou, ale to už je vše jinak. KONEC SPOILERU. CITÁT - Vždyť je to minulost......... ()

Galerie (46)

Zajímavosti (23)

  • Hoci v neskorších rokoch bol film často vnímaný ako tím dvoch veľkých hviezd (R. Mitchuma a K. Douglasa), v tom čase bol Kirk Douglas prakticky neznámy. (westerns)
  • Príbeh sa odohráva v Bridgeporte, CA. Robert Mitchum sa v skutočnosti narodil v Bridgeporte, CT. (westerns)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama