Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff Bailey je nenápadný majitel pumpy v malém městečku v Kalifornii, kde se nějakou dobu pokouší vést nový život. Jednoho dne se k němu přihlásí hazardní hráč Whit Sterling. V tu chvíli Jeff cítí, že najednou má příliš horkou půdu pod nohama. Ještě před rokem byl soukromým detektivem, jehož si právě hazardní hráč Whit Sterling najal na sledování své milenky Kathie Moffatové. Ta zmizela někde v Acapulcu s jeho 40 000 dolary. Jeff brzy věděl, kde ji má hledat. Jeho život se ale zkomplikoval v okamžiku, kdy Kathie poznal... Kriminální příběh, který patří k nejlepší snímkům série žánru noir, natočil Jacques Tourneur (který je také znám jako tvůrce hororů Kočičí lidé, Komedie plná hrůz). Úlohu Jeffa Baileyho ztvárnil Robert Mitchum, postavu Whita Sterlinga představuje Kirk Douglas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

POMO 

všechny recenze uživatele

Bohaté na zvraty, super dialógy, a vypäté situácie, skvelý Kirk Douglas vo vedľajšej roli. Obe hlavné postavy ale režijne nepresne vedené, vďaka čomu aj prekvapivý záver vyznie zvláštne a neuspokojivo. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Dialógy!!! Znova další noir, ktorý ma uhranul hlavne svojimi dialógmi (jeden za všetky: That's not the way to win. - Is there a way to win? - There's a way to lose more slowly.) ako i dokazom, ze i z predpovedatelne jednoducheho pribehu sa zrazu moze vyklut velmi klukata serpentina. A hoci Robertova tazko pomenovatelna "neotesanost" v mojich ociach sa Humpreyho "elegancii" nevyrovna, suche hlasky cedi z ust s rovnakou razanciou a potesenim. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Soukromí detektivové Jeff Malcolm (Robert Mitchum) a Fisher (Steve Brodie) jsou najati Fredem Sterlingem (Kirk Douglas), aby se poohlédli po jeho bývalé milence Kitty Moffat (Jane Greer), jež mu se 40 000 dolary utekla. Jeff Kitty najde v Mexiku, zaplete se s ní, a když se na Kittinu stopu dostane i Fisher, nastane ošemetná situace... Brilantní "suchý" kousek toho nejlepšího z filmu noir. V roce 1984 vznikl o dost slabší remake Against all odds s Jeffem Bridgesem a Rachel Ward. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Syžet je jakési vnější schéma, celková konstrukce, podle které je příběh řazen. A fabule je už hotový, divákem na základě syžetu zkonstruovaný příběh. Syžet je zkrátka něco jako plánek z ABC-íčka, podle kterého si postavíte papírový model (fabuli). Proč o tom mluvím? Protože tenhle film v sobě sloučil všechny typy syžetů dohromady - je retrospektivní v první půli (odvíjí se od pointě k příčině), chronologický ve druhé půli, dále řetězový (pojítkem několika zdánlivě nesouvisejících příběhů je femme fatale), stejně tak rámcový (dílčí příběhu jsou součástí hlavního děje točícího se kolem detektiva) a celé to budí zdání paralelního příběhu v příběhu, respektive způsobu, jakým se příběhy stávají. Jenže tím se dostává celý děj do polohy konstruktu s vymakaným scénářem bez života a mám pocit, že těm, kdož mají problémy odlišit civilní život od filmové fikce a jejích konvencí, bude film rozkolísávat hypertenzi. Motá se vám z toho hlava? Na zklidněnou doporučuji Single Malt Scotch Whiskey nebo Jägermeistera. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vydatná Americana a rovnou jeden z mých oblíbených noirů. Útěk před minulostí se kříží s mad-lovers, sexy výměna prostředí (Tahoe, Acapulco, San Francisco), Jane Greer dokonalá jako zrádná osudová potvora, plno zábavných hlášek, děj ukázkový flashback a pak z hlavní části souboj kdo koho přechytračí. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ani napodruhé mě to úplně nedostalo - snad proto, že Greer mě i přes prakticky všechny potřebné parametry femme fatale nebrala, snad proto, že Mitchum nemá potřebné bogartovské charisma. Naopak Kirk Douglas je dokonale hrozivý i s úsměvem na tváři. Tourneur mohl rozhodně točit víc noirů. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Femme fatale jak ze škatulky, Douglas jako hajzl největší velikosti a počet zvratů na metr čtvereční obdivuhodný. Robert Mitchum na druhou stranu postrádá jakékoliv charisma. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Je to možné, že nejvíc se mi líbilo pár úvodních minut, ještě než začalo celé vyprávění a film se ponořil do noiru? Němý chlapec bloudící divočinou opanoval mé srdce víc než hodina a půl drsných mužů dělajících drsné mužské věci. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Miluješ mě? Poco?“ - „Co to znamená?“ - „Trochu.“ - „Mucho.“ Když Robert Mitchum takhle propadne osudové Jane Greer, nelze se pak vůbec divit, že požaduje stavbu vysoké šibenice (knižní předloha Daniel Mainwaring: Build my gallows high). Likvidace mafiánského gunmana rybářskou udicí, stará známá filmová drobnůstka s plýtváním energie (postavy přicházejí do bytu, kde nikdo není, ale přitom je rozsvíceno) a v neposlední řadě opravdu precizně vybroušené dialogy, poznávací to znamení kvalitního filmu noir. „Oh, Jeff, I don't want to die!“ - „Neither do I, baby, but if I have to I'm gonna die last.“ ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Skvělá žánrovka s výbornými dialogy a hláškujícím Mitchumem v hlavní roli. Formálně nečekaně experimentální. Střídající se typy i tempo vyprávění, které rozbaluje podstatu celého příběhu až k překvapivému konci. P.S: Starý Douglas už v jedné ze svých prvních rolí válí. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Brilantní suché dialogy, patřičně zašmodrchaná zápletka, kombinace různých modů vyprávění, zajímavé téma (předem prohraná snaha uniknout před minulostí), fantastická Musuracova kamera akcentující ambivalentnost ústředních charakterů pomocí expresívního nasvícení, výstavní "dáma, pro kterou se zabíjí", pro noir zrozený Bob Mitchum, jemuž ta bytelně cynická póza sedne jako ulitá (zdatně konkuruje Bogartovi) a hrozivý Kirk Douglas v jedné ze svých prvních filmových rolí. Krvelačnou stránku mé osobnosti velmi potěšil i relativně vysoký bodycount. Ve výsledku tedy to lepší z noirové pokladnice. Na první ligu ale Tourneurově klasice schází, jak se říká, "něco" navíc. Třeba voiceover. :)) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velká škoda ukvapeného závěru, kdy čekáte katarzi a ono bum a konec. Jinak poctivý a nefalšovaný noir s charismatickým hrdinou (skvělý Robert Mitchum), svůdnou a zrádnou femme fatale (velmi dobrá Jane Greer) a slizkým záporákem ve výtečném podání tehdy ještě nepříliš známého Kirka Douglase. 80%. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Kvalitní noir film, který ale podle mě dnes nemá čím překvapit. Pointu divák uhodne několik minut po začátku a celý děj poté jede v předvídatelné koleji. Herci jsou ovšem skvělí, ať tipově přesný Robert Mitchum, dokonalá femme fatale Jane Greer nebo začínající Kirk Douglas. Snímek to není špatný, ale například taková Rozdvojená duše nebo Pošťák vždy zvoní dvakrát se mi líbili víc. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Trošku mi to prišlo zbytočne prekombinované ale inak výborná noirovka s perfektnými postavami. V každem spoločnej scéne s Mitchumom a Douglasom ich spoločná charizma prepaľuje obrazovku. A scéna s rybárskm prútom je supercool. 8/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Noir film, v němž každá postava má své opodstatnění, více či méně předpovídatelný charakter a úžasně aranžované exteriérové i interiérové scény. Za celých 93 minut se zde nenajde ani jedna, která by byla vyloženě slabá. Hlavní kvarteto postav je naprosto bezchybné, charismatický Robert Mitchum si velmi brzy získá přízeň diváka a Kirk Douglas (zde velmi mladý) svoji roli představuje s noblesou sobě vlastní. Blíže zmiňovat duo žen, které do děje vstupují, aby se postavily ze dvou stran k širokým ramenům Jeffa Baileyho, není třeba, jelikož jejich vývoj - zejména Kathie Moffatové - si je třeba vychutnat. Snímek se nese v klasické noir-filmové atmosféře, do níž proniká vše, co divácké oči a srdce potěší! Zcela jsem se při sledování přenesl do 40. let a krásného jazzového věku. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

První polovina je vrcholným příkladem klasických noirů, kde vyprávění na dvou úrovních naprosto pohltí a postavy jednají nepředvídatelně, ale přece logicky a nevyhnutelně. V druhé fázi, kdy se syžet přehoupne čistě do přítomnosti, už sice scénáři dochází dech a režie poněkud zevšední, ale za dramatické a opět logické vyvrcholení se plusové body sbíhají zpět na stranu tvůrců. Rozhodně povinná učebnice pro nadšence. ()

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama