Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff Bailey je nenápadný majitel pumpy v malém městečku v Kalifornii, kde se nějakou dobu pokouší vést nový život. Jednoho dne se k němu přihlásí hazardní hráč Whit Sterling. V tu chvíli Jeff cítí, že najednou má příliš horkou půdu pod nohama. Ještě před rokem byl soukromým detektivem, jehož si právě hazardní hráč Whit Sterling najal na sledování své milenky Kathie Moffatové. Ta zmizela někde v Acapulcu s jeho 40 000 dolary. Jeff brzy věděl, kde ji má hledat. Jeho život se ale zkomplikoval v okamžiku, kdy Kathie poznal... Kriminální příběh, který patří k nejlepší snímkům série žánru noir, natočil Jacques Tourneur (který je také znám jako tvůrce hororů Kočičí lidé, Komedie plná hrůz). Úlohu Jeffa Baileyho ztvárnil Robert Mitchum, postavu Whita Sterlinga představuje Kirk Douglas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

honajz 

všechny recenze uživatele

Nakonec dám tři hvězdy, ale jen za dialogy (asi tak do poloviny filmu, pak už to šustilo papírem, ne břitkostí), některé herce včetně Mitchuma, a za kameru a kouzlo hor. Jinak mi to přišlo až moc zmatené, včetně toho retrospektivního vyprávění, kdy to vlastně celé nedrží pohromadě a netáhne na jeden cíl. Místo, aby to od začátku do konce bylo celé soustředěné na vztah Jeffa a Kathie, je zde naprosto zbytečná dívka navíc, která vlastně nemá vůbec žádný větší účel, je jen jakýmsi drobným, avšak v celkovém vyznění nedůležitým střípkem možných, naznačených Jeffových tužeb do budoucna. Protože vskutku netušíme, zda nechtěl potom opět prásknout někam do bot a zda by skutečně v takovém nudném vztahu byl šťastný, když je zvyklý na akci a adrenalin a řešení zapeklitých problémů - vlastně o těch postavách až moc nevíme, kromě toho, že splňují steretypy chladné mrchy, nadřazeného mafiána, uhlazeného mafiánova poskoka... Osobně mne to hodně zklamalo - postavám jsem nevěřil, nezaujalo mne to, přišlo mi to jako stokrát viděné, jen trošičku jinak poskládané, a u marlowovek i ta kadence vtipných a břitkých dialogů je častější. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Asi najslabšie s mnou pridelených štyroch hviezdičiek. Ocenil som atmosféru, dialógy, spád aj hercov, s výnimkou Mitchuma, o ktorom som presvedčený, že sa na stvárnenú postavu nehodil. Za negatíva považujem, že v záujme spádu mi dej pripomínal rýchloobrátkový tovar, takže nižšia uveriteľnosť bola cenou za absenciu dejovej vaty. Nad minimom scén, v ktorých sa nefajčilo, som sa iba pousmial, lebo tabakoví sponzori doláriky nedávali z lásky k filmom. A nemal by som zabudnúť na dobre vybrané a pohľad tešiace herečky. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Pro me velke zklamani, jedna z noirovek, ktera ma nejmene uveritelny dej, ktery nas mota kolem prstu od zacatku do konce. Kde vzal indicie hledat Kathie v Mexiku (konkretne Acapulco), kdyz dle pritelkyne mela byt na Floride? A mohl bych pokracovat. Timto jsem o film postupne ztracel zajem a i kdyz byl Robert Mitchum (opet) vyborny a jeho, az cynicke dialogy me bavily, tak jeho osud mi byl celkem lhostejny. Technicky zvladnute velmi dobre, ma to i slusnou atmosferu, ale scenar neni nejstastnejsi... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Soukromí detektivové Jeff Malcolm (Robert Mitchum) a Fisher (Steve Brodie) jsou najati Fredem Sterlingem (Kirk Douglas), aby se poohlédli po jeho bývalé milence Kitty Moffat (Jane Greer), jež mu se 40 000 dolary utekla. Jeff Kitty najde v Mexiku, zaplete se s ní, a když se na Kittinu stopu dostane i Fisher, nastane ošemetná situace... Brilantní "suchý" kousek toho nejlepšího z filmu noir. V roce 1984 vznikl o dost slabší remake Against all odds s Jeffem Bridgesem a Rachel Ward. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Nemám rád špatný konce, ale tenhle film dopadnout dobře nemohl. Jeff Bailey se snaží začít znovu a zapomenout, ale minulost ho dožene a on vzpomíná, jak ho mafián vyslal najít ženu, do které se zamiloval. Zatímco prvních 40 minut se rozjíždí klasická romantika s jasným vyústěním, další část na sebe v noirovém stylu vrší jeden zvrat a podraz za druhým. Není to zrovna Hitchcock, ale perfektní herecké výkony jak klaďáka Mitchuma tak mladého Kirka Douglase v záporné roli to zvedají. K tomu jedna pořádná mrcha, pardon femme fatale, skvělé dialogy a hudba a vychází solidní nadprůměrný film. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (23)

  • Hoci v neskorších rokoch bol film často vnímaný ako tím dvoch veľkých hviezd (R. Mitchuma a K. Douglasa), v tom čase bol Kirk Douglas prakticky neznámy. (westerns)
  • 50,000 amerických dolárov, ktoré Jeff (Robert Mitchum) vo filme požadoval na svoj útek, sa rovná dnešných viac ako 609,000 americkým dolárom. (westerns)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama