Reklama

Reklama

Kovboj Bebop: Lovec odměn

(seriál)
  • Japonsko Cowboy Bebop (více)
Trailer 2
Japonsko, (1998–1999), 10 h 24 min (Minutáž: 24 min)

Kamera:

Jóiči Ógami

Hudba:

Jóko Kanno

Hrají:

Kóiči Jamadera, Unšó Išizuka, Megumi Hajašibara, Norio Wakamoto, Akio Ócuka, Acuko Tanaka, Iššin Čiba, Maaja Sakamoto, Mika Doi, Šigeru Čiba, Šin'ičiró Miki (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(26)

Bývalý nájemný vrah, bývalý polda, podvodnice, hacker a datový pes tvoří nesourodou partu lovců odměn, která pročesává vesmír a má věčně hluboko do kapsy. (Netflix)

Recenze (157)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Kovboj Bebop představuje výbornou vstupní bránu do světa anime seriálů. Je dostatečně komediální na to, aby s ním divák zajatý představou, že animovaný seriál je za buď humorný nebo pro děti, neměl problém, ale na druhou stranu je v některých chvílích tak vážný, že si stejný divák začne uvědomat, že by měl svůj názor možná přehodnotit. Anime no sekai ni youkoso. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Zvěsti o inspiračním zdroji pro Whedonovo Firefly nelhaly, protože posádka Bebopa i při omezeném počtu čtyř a půl člena působí dokonale nesourodě a v mnoha ohledech absurdně. Space cowboy jde ale ve své neuchopitelnosti ještě o něco dál, protože jeho rozpětí dosahuje snad ke všem žánrům, a co je nejdůležitější - umí ve všech naplno zabodovat. Ať je na programu horrorová Toys in the Attic, k zbláznění vtipná Mushroom Samba nebo akcí i hlubší myšlenkou nabitá Pierrot Le Fou, berou si scénáře z profláklých vyprávěcích postupů hlavně to nejlepší a dané ingredience přetaví v hodně chutný výsledek. Na nejvyšší hodnocení to ale paradoxně nestačí právě kvůli s tím spjaté epizodičnosti. Hlášek, vystřílených nábojů i Spikových hlubokých pohledů je sice dost a dost, ale hlavní zápletce se ve výsledku dostane jen nějakých šesti epizod, což je vzhledem k atmosféře Syndikátu a charismatu samotného Viciouse až trestuhodná škoda. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Áno, Cowboy Bebop je kultové anime, je výborné anime a je to akýsi postmoderný zlepenec noiru, gangsteriek, sci-fi, easternov i westernov. Na rozdiel od iných (častokrát kvalitnejších) anime seriálov je podľa môjho názoru v prvom rade omnoho zrozumiteľnejšie a prístupnejšie západnému divákovi,v druhom rade nie je problém vidieť ho v televízii , ale hlavne má každá časť epizódny charakter. Nie je teda potrebné si príliš pamätať nejaký kontinuálny príbeh, aké sú charakteristické pre rozsiahlejšie anime eposy. Epizódnosť seriálu a neexistencia nejakej kontinuálnej línie, v ktorej by sa hlbšie odhaľovala minulosť postáv a na pozadí ktorej by sa jednotlivé postavy vyvíjali, je mojou jedinou a zároveň rozhodujúcou výčitkou. Inak mi Spike,Jet ale hlavne Fey(veru v niektorých záberoch hocikto zabudne, že je len animovaná a nahovorená je anime ikonou Megumi Hayashibara) a Eduardo (šušká sa, že jej "design" je inšpirovaný Yoko Kanno) celkom prirástli k srdcu. Na absolútny počet hviezd vidím po všetkých dieloch len päť - Ballad of the fallen angels a dvojdiely Jupiter Jazz a Real Folk Blues. To je presne štýl , ktorý mne osobne veľmi sedí, prelínanie minulosti a prítomnosti , ktoré nám postavy približuje. CB má však ešte jedného rovnocenného hrdinu a tým je hudba Yoko Kanno. Tak nádherný koktail jazzu, swingu, blues, heavy metalu (!), etna a world music nenájdete v žiadnom inom anime. Po polovici seriálu som tu mal hodnotenie 8/10, ale jednu prihodím za záverečný diel a typicky japonský koniec BANG ! 9/10 ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Jen pro začátek - to, co jsem musela vidět vždy z openingu, který jinak přeskakuji po první shlédnutí, je 5-14 sekunda. Ale teď trochu dospěleji, neb nic jiného si tohle anime nezaslouží. Co si budeme povídat, byla to skvělá jízda vesmírem. Ani u jednoho dílu jsem se nenudila, neměla nutkání posunou děj. Spike i Jet mi byli sympatičtí hned, pak se k nim přidala "proradná" Fay, již jako postavu jsem brala, ale nezbožňovala. A pak o chvíli později se přidala Ed; juj, tu holku prostě zbožňuju - od hlavy až k patě! Prostě úžasná! A to jsem se nezmínila o čtyřnohém chlupáčovi, který také není k zahození... prostě je to příběh prošpekovaný zajímavými charaktery, minulostí dohánějící všechny, přestřelkami, slabostí, hladem i měkkým srdcem. Ráda jsem tě viděla! A tak desítka je závěrečný díl, prostě jsem jen koukala. Tiše a bez hnutí. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

tenhle seriál je zatím první anime seriál, jakej sem dokoukal (vlastně první seriál vůbec) a musím říct, že je to fakt úžsný. Úžasně stylový, skvělá muzika, kvalitní animace (akorát některý ty stíhačky byly sekaný) a hlavně je to vesměs docela sranda (což bohužel kontrastuje s posledním dílem). u 22. dílu (Cowboy Funk) sem se opravdu řezal smíchy od začátku až do konce... skoro doufám, že se udělaj nějký další řady... See you Space Cowboy.... ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Zvláštní směs až vykrádačka Lupina III., Space Cobry, Triguna a spousty dalšího. Hudební a vizuální stránka věci hodně dobrá. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Tak si to zhrnme - osamely vlk, sci-fi, retro, western, noir, popkultura, jazz, blues, Bruce Lee, Yakuza, deviatky, katany, laska, pomsta, velka davka japonskej uletenosti a fantazie...ano, to vsetko mam velmi rad. (10/10) ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

I think it`s time to blow this thing, get everyone and stuff together... (Vynikající noirová pochoutka, provoněná melancholií mezihvězdných prostorů a cynickým humorem ostřílených lovců odměn. Spike a Jet přiberou vlastně velice obyčejného psíka Ein, potkají Faye, která jim zpočátku nepadne do oka (s podivem :), ale jak víme, co se škádlívá, mívá se rádo, a přestože kromě zvířat a ženských nesnáší Spike (otázkou je jesli mu to věřit) už jenom děcka, doplní kompletní posádku vesmírné lodi Cowboy Bebop i spratek neidentifikovatelného pohlaví jménem Ed. Bang! Ó vesmíre, div se, nevzinkne žádný guláš, ale jeden z nejveselji smutných animé příběhů jaké kdy oko mé spatřilo. Na klišé se tu hraje minimálně, hudba na druhou stranu hraje vskutku první housle. Převážně jazzový, ovšem místy žánrově velice široce zapřáhlý soundtrack se stává takřka ústřední postavou, diktující rytmus a náladu vyprávění ústředního příběhu i jeho nezbytných odboček, které převypravují minulost posádky lodi). ...three, two, one, let`s jam! 90% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Já tu anime animaci asi nikdy nevezmu na milost, nicméně je to vlastně to jediné, co mi na Kovbojovi vadilo. Krátké epizody tohohle jazzového cyberpunkového spaghetti westernu mají různou náladu, vážné se prolínají s vtipnými, akční s melancholickými, svět, ve kterém se to odehrává, vypadá naprosto úžasně (to autorům rozhodně upřít nemůžu), postavy mi poměrně rychle přirostly k srdci a příběh se odvíjel tak zajímavě v náznacích, které si člověk musel sám poskládat k sobě... Opravdu se mi to líbilo, tím víc, že jsem to nečekal. ()

Fabienne 

všechny recenze uživatele

S tímto anime se dostáváme do blízké budoucnosti, kde se hranice obyvatelného světa rozšířily daleko za zemskou atmosféru. Kriminalita zůstává i nadále lidskou přirozeností, ochránci zákona nestačí hlídat všechny místa rozlehlého vesmíru, a proto se každý může stát "lovcem lidí" a vydělat si tak slušnou odměnu. Mezi ně patří i Jet Black a jeho nový parťák Spike Spiegel, kteří putují černou pustinou vesmíru na lodi Bebop. Cowboy Bebop už podle svého názvu naznačuje blízkou spřízněnost s americkou populární kulturou. To není japonskému anime vůbec cizí, ale zde je vše dotaženo k úplné dokonalosti. Seriál se dá označit za potomka ryzích amerických žánrů jako je gangsterka, western a film noir. V uších vám nejčastěji zní country, jazz a blues. Celé prostředí připomíná chvílemi divoký západ. Některé díly (např. Cowboy Funk) přímo citují ze zavedených žánrových schémat a samozřejmě je nezapomínají parodovat. Cowboy Bebop ve mně vyvolal dost ambivalentní pocity. První díly tohoto do nebes vyvolávaného seriálu se pohybují na hranicích geniality, za kterou stojí hlavně skvěle zvolená hudba. Ta vás strhne a snad jen kvůli ní si musíte pustit další díl. To trvá asi do šesté části, kdy se mi zdálo, že tvůrci na tuto nezaměnitelnou složku úplně rezignovali. Zbytek už jen velmi výjimečně dokáže překonat začátek (drží ho při životě jen zajímaví zločinci a roztomilé eskapády bezpohlavní Ed), a proto pro mě bylo někdy opravdu těžké pokračovat ve sledování. Dalším důvodem mého nezájmu byla téměř nulová návaznost a epizodní charakter scénáře. Poslední díly s typicky otevřeným koncem, zase vše mírně napravily. I přesto, že budu opakovat již několikrát zmíněné, musím říct: See you, space cowboy... Doufám, že film mi názor na tebe vylepší. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Cowboy Bebop je Odpadlík budoucnosti po japonsku. Hlavními hrdiny jsou (2-4) lovci odměn (tj. zločinců, na jejichž dopadení je vypsána odměna), kteří létají vesmírem a chytají zločince, resp. se o to snaží, většinou však marně, takže si nic nevydělají a každou chvíli někomu z nich kručí v břiše (docela by mě zajímalo, kde berou na palivo, když nemají ani na jídlo:-) ____ Tím prvním, čím seriál zaujme, je úvodní znělka. U anime seriálů bývá pravidlem, že úvodní písnička je docela chytlavá a dobrá. Ovšem ta v CB je naprosto cool a sexy, skvěle vymyšlená a s úplně nadupanou blues/jazzovou hudbou (ona i hudba v seriálu je výtečná, Yoko Kanno opět nezklamala). Dále je u většiny anime seriálu zvykem, že v půlce dílu se nám krátkou znělkou připomene, jaký že to seriál vlastně sledujeme. Jindy to časem leze na nervy, ale zde je tato znělka skoro pokaždé jiná, což mě velmi mile překvapilo. ____ I hlavní postavy zaujmou. Spike je neuvěřitelně cool, správný mix mezi akčním hrdinou, cynikem a dobrosrdečným člověkem, v nevděčné úloze magnetu na problémy. Jet má na starosti technickou stránku věci, získává informace a patří mu kosmická loď, se kterou létají - tím mi připomněl právě toho "indiána" ze seriálu Odpadlík. Časem se k nim ještě přidají Fay Valentine, velmi sexy mladá dáma, a Ed, dětský hacker, naprosto kouzelná a šílená postavička. ____ Na kresbě (zvláště prostředí) je vidět, že už přeci jen není nejnovější, ovšem design postav to naprosto vynahrazuje. Místy překvapí docela povedená (a zcela jistě ne nepatřičná) 3D animace. ____ Jednotlivé díly na sebe většinou nenavazují, a téměř vždy kopírují schéma "objeví se zločinec - pokus o dopadení - nějaká komplikace", zde ovšem nejde ani tak o to, co se děje, jako spíš jak - a já prostě ještě jednou musím použít to slůvko - je to děsně cool a stylové. ___ Lepších 90% ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Jazz miluju, noir mi voní a sci-fi taky nepohrdnu. Proč tedy jen tři hvězdy? Bebop je kult, leč mě ani po druhém zhlédnutí, s nějakým desetiletým rozestupem od toho prvního, nezasáhl. Naprosto rozumím tomu, proč je z toho zejména v Americe kult, proč se to stalo pro mnoho lidí odrazovým můstkem do světa anime a proč Netflix neváhal po více než 20 letech udělat hraný remake. I pro mě Bebop představuje nápaditou kombinaci dobrých ingrediencí, avšak pro mě jsou tyto prvky jenom dobré, nikoli skvělé. Jednotlivé epizodické příběhy jsou fajn, ale nezanechaly ve mně hlubší dojem a splynuly mi vesměs dohromady. Atmosféra je stylová a postavy jakbysmet, ale svým poněkud groteskním pojetím působí někdy až příliš šablonovitě, a aktualizovanou kovbojku v té době předvedl například již Trigun. Přístupnost pro západního diváka je pochopitelná, neb seriál záměrně potlačuje svou „japonskost“ (která se projevuje především eklekticismem žánrů a témat), avšak z mého pohledu byl její nedostatek spíše na škodu. Komu tedy stejně jako mně ona „japonskost“ chyběla, tomu můžu vřele doporučit Samurai Champloo, které Bebopa v mých očích hravě překonává ještě rafinovanějšími postupy, nápady, hudbou a velmi šikovným, svérázným míšením oné „japonskosti“ se západními reáliemi. I přesto lepší 3*. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Zdržel bych se nadšeného uctívání Bebopa jakožto nej anime ever, ale nejde mu upřít že má sakra dobrý styl a baví parádně s každým dílem. Horší je to s tím jak jsou ty jednotlivé díly provázané - tedy špatně - takže toho aby seriál mohl nějak hlouběji zasáhnout zajímavým kontinuálním dějem se tu nikdo moc nedočká... a to je na anime zkrátka podstandard. /// Zaslouží se zmínit o dvacet let mladší hraný "remake", který právě na výraznější rozpracování silného kontinuálního příběhu se soustředil. A jde mu to velmi dobře... ale pak mu zase chybí spousta standalone příběhů z originálu. Takže nejlépe funguji obojí tandemu, navzájem se doplňují. 8/10 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Nech anime fanúšikom nešahám na bibliu, kritiky sa radšej zdržím. Poviem to takto; skutočne vizionárskych a úžasných je asi štvrtina častí. Ale hudba, ta hudba popri letoch vesmírom, to jest do top 10 soundtrackov čo som počul (niekde na čestnom mieste medzi tarantinovkami a wong kar waiom). See you, space cowboy... ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Cowboy Bebop má opravdu jedinečnou atmosféru; směs několika dobrodružných žánrů dává výsledek, který je netradiční... a lákavě dobrodružný. Není to úplně můj šálek čaje, nepotrpím si na postavy / vesmírná plavidla bez újmy probíhající / prolétávající deštěm kulek a heroizaci hlavních hrdinů, ale sem se to docela hodí, takže přivírám oči. Co mi pilo krev o poznání více, byly právě hlavní charaktery. Autoři jim sice dodali trochu hloubky několika díly osvětlujícími část jejich minulosti (které patří k nejlepším), většinou se ale chovají jako jednorozměrní šašci, kteří chtějí mnohem víc pobavit, než přimět k zamyšlení. Problém je, že si tenhle cirkus vystačí s hodně levnými triky. Jak mi vtipy po celou dobu přišly (v lepším případě) špatné, u 18. epizody jsem se upřímně zasmál hned několikrát; čím to? Seriál prochází několika fázemi, během nichž se dosti proměňuje jeho ráz i kvalita. Několik úvodních spoléhá především na atmosféru prostředí, což se daří, pak přichází nejslabší fáze, u níž jsem uvažoval o předčasném ukončení, ale od 11. se náplň jednotlivých dílů o poznání zlepšila a závěrečných 9 epizod bylo opravdu dobrých (nejvíce vyčnívá létající tlouštík ve 20.). Cowboy Bebop je nevyrovnaný, jednou nahoru, jednou dolů; skvělá hudba, nesympatické postavy; jeden díl je nápaditý, druhý k uzoufání nudný... Hodnocení se zastavilo někde uprostřed. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Skvelé. Jednoduché a pri tom to skvelo pracuje s náladou a atmosférou. Akcie dravé, hudba výnimočná - aj preto, že je to v štýle westernu sa to podobá skvelému FIREFLY. Niektoré zápletky nie sú vysvetlené doslovne, ale možno práve pre to domýšlanie, sa mi to páči ešet viac. Pre neskorší a podobný DEVIL MAE CRY mám slabosť, ale cowboy jasne ukazuje, kto je na koni... ()

Související novinky

Kovboj Bebop míří na Netflix

Kovboj Bebop míří na Netflix

29.11.2018

Streamovací gigant Netflix oznámil novou desetidílnou hranou sérii slavné japonské anime ságy Kovboj Bebop. Kultovní vesmírný western bude Netflix produkovat společně s Tomorrow Studios a kreativně… (více)

Reklama

Reklama