Reklama

Reklama

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

  • Československo O princeznej Jasnenke a lietajúcom ševcovi
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho rána nevyjde slunce, jenže králi se nechce vstávat a zabývat se problémem odloženého svítání. Vzápětí se na hrad dostaví Sluneční paní se stížností na čarodějnici z Černých lesů, která zabila a upekla jejího zlatého kohouta. Král sice váhá, ale rozhodne ve prospěch Sluneční paní. Kohout obživne, slunce vyjde, ale rozzlobená čarodějnice předpoví králi, že se Jasněnka provdá za usmoleného ševce. Princezně to pranic nevadí, ale králi ano, a tak nechá dceru zavřít do věže, aby kletbě zabránil. Mezitím čarodějnice potká v lese dva chasníky, kteří se přou, kdo z nich je ve svém oboru lepší. Dá jim materiál a lhůtu tří dnů, během níž má každý vyrobit to nejlepší, co dokáže. Kovářský tovaryš Ondra vyrobí železnou slepici, která běhá a snáší železná vejce, švec Jíra vyrobí z jemné kůže křídla a odletí. Když se dozví o princezně ve věži, vyletí na ochoz, aby se na ni podíval. Oba se do sebe zamilují, a když je přistihne král, podaří se jim v poslední chvíli uletět na Jírových křídlech. Žijí spokojeně v malé světničce, kde Jíra dělá boty a Jasněnka je prodává na trhu. Dcera čarodějnice Černava však začne Jasněnce její štěstí závidět, a tak ji unese a uvězní na svém hradu. Jírovi po princezně zůstane jen červený střevíček, který mu ukazuje cestu. Napije se však kouzelného lektvaru zapomnění. Podle kletby si vzpomene pouze tehdy, pokud najde něco, co nikdy neztratil. (TV Nova)

(více)

Recenze (451)

Lima 

všechny recenze uživatele

Doba, kdy ještě Troška uměl točit filmy a kdy divák nebyl nucen vnitřně zvracet z jeho současné produkce. "Jasněnka" je jedna z nejlepších pohádek, jaká kdy u nás vznikla. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kvalitní česká pohádka, v hlavní roli hrad Bouzov:) Tehdy ještě dívčí a milá Míša Kuklová, krásné časy kdy Troška ještě uměl točit... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o Zdeňka Trošku stává se pomalu tradicí, že se tady nikdy se zdejší většinou neshodnu. Nemyslím si, že to bylo Troškovu vrcholné dílo především z technických důvodů. Nepochopil jsem co měly znamenat ty záběry proti ostrému světlu nejen že to není příjemné pro oči, ale ještě není skoro nic vidět. Pokud jde o samotnou pohádku spíš než celek se mě líbí její jednotlivé části, hlavně uvěznění Míši Kuklové a její vysvobozování bylo skvělý i když si teda nejsem jist jestli úplně nejvhodnější pro nejmenší děti. Dobrýmu koukání na pohádku tady dost pomáhal i výběr extériérů, který má Zdeněk Troška tradičně velmi kvalitní. Míša Kuklová se mě dost líbila a když se jí v pohádce dostávalo příkoří dost mě sralo, na druhou zlý tandem Růžičková - Blanarovičová byl fakt dobrej, jejich postavy ve mě probouzely ty správné ušlechtilé myšlenky směrem k princezně. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Troška se v těch pohádkách vysloveně našel. Škoda ale, že od něj jsou všechny na jedno brdo. Nicméně je potřeba uznat, že tahle byla první. Každopádně u mě měla smůlu, že ke mně první nepřišla, ale byla až v sérii za daleko lepšími. A jelikož si švec taky mohl odpustit to tílko na styl pohádkový středověk a stejně Troška si mohl odpustit některé záběry, ve kterých nebylo vidět nic jiného, než záblesky slunce, nemůžu jít víc, než na tři hvězdy. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Moc hezká pohádka trochu jiná než je zvykem, ale opravdu velmi dobrá. Škoda, že neudržel pan Troška kvalitu svých snímků na podobné nebo o trochu nižší úrovni. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Troška může natočit třeba 10 Princezen ze mlejna a 10 Z pekla štěstí, ale Jasněnka zůstane navždy tou jeho nejlepší pohádkou. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pohádkový filmový důkaz z dob, kdy byl Zdeněk Troška ještě talentovaný a progresivní nadějný mladý režisér. Dříve, než úplně přičichl k pitvořící stylizaci a estetice pastelových barev (Princezna ze mlejna...), točil svébytné a osobité pohádky, jako je právě tato - O princezně Jasněnce a létajícím ševci... Krásný příběh, nezkalené herectví (i když pitvořící se čarodějnice už naznačují prognózu o neveselých uměleckých časech budoucích), lyrické pasáže a progresivní práce s leteckými záběry a zajímavými střihovými přechody (oko na klíčové dírce - několikrát na sebe nastřihaný záběr v rozsahu od celku po detail...). Jan Potměšil je ,,vesnicky" vitální a Michaela Kuklová ještě není parodií na sebe samu (jako třeba v pseudoromantické Andělské tváři)... Zdeněk Troška zkrátka točit uměl, škoda, že se jeho umělecký tvůrčí způsob utopil v preferování pouze hlediska masové sledovanosti a s ním souvisejícího komerčního úspěchu... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Určitě nejlepší pohádka Zdeňka Trošky (nechápu jak mohl atočit blábol jako je Kameňák) se sympatickým duem Kuklová - Potměšil. S porovnáním s ostatními pohádkami je to, ale průměr.... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

To jsem z toho jelen (a parohy mi ne a ne narůst, zřejmě nedostatek vápníku). Čím to, že režisér Kameňáků a filmů s princeznami, ať už cukrují s drakem nebo jsou ze mlejna, byl schopný natočit půvabnou a chvílemi docela temnou pohádku, navíc nepostrádající originalitu? Nebo bych se spíš měla zeptat, co se to stalo s režisérem, který nám kdysi dal pohádku s mladou a krásnou Míšou Kuklovou, okřídleným ševcem, dvěma neodolatelnými čarodějnicemi a vpravdě oslňující Sluneční paní, a poskytl zábavnou dětskou podívanou prostřednictvím Boty jménem Melichar, abychom pak od něj dostávali spíš facky než slunce a seno, případně jeho zásluhou zjišťovali, že kamenný vtip tíží na krku víc než kámen? Zřejmě nějaká kletba poražených čarodějnic. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jedna z nejlepších pohádek, co Troška režíroval, ale mně se stejně moc nelíbí. Horší 3*. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nejpovedenější Troškův film, kvalitní dobrodružná pohádka bez kýčovitého balastu obvyklého u Troškovy pohádkové tvorby poslední dekády. Celkový dojem: 70 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka se mi nějakým záhadným způsobem vždycky vyhýbala, a tak namlsán ucházejícím hodnocením a některým příznivými komentáři jsem ji zkusil. A dostavilo se docela zklamání. Celý film je totiž plný trapné infantilnosti, a to bohužel nejenom v případě čarodějnice a její dcery (Blanarovičová už zřejmě cvičila na budoucího čerta a „vrcholem“ je scéna radování se), ale i drtivé většiny dalších postav. Humoru zde bylo minimum (tedy až na tu jednu dnes už nekorektní narážku na naše spoluobčany). Až od zmizení Jasněnky z tržiště to na chvíli chytlo pořádnou šťávu, jenže od konfrontace s královským vojákem se to zase navrátilo do starých kolejí. O logických kiksech (a že jich bylo) radši pomlčím, avšak potěšila mě zdařilá technická stránka filmu (a třeba ten kohout byl hodně fajn). Hodnotím ještě průměrem, ale opravdu žádná sláva. „Třebas holka špitala ze spaní.“ – „Ale dvojhlasně?“ ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Jediná pohádka Zdeňka Trošky, která není tupá a kýčovitá jako většina jeho ostatní produkce. Byť jako dítě jsem tuhle pohádku moc nemusela (snad pro trošku strašidelnější nádech) a spíš jsem milovala "Princeznu ze mlejna", dnes přicházím "Jasněnce" o to víc na chuť. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka se mi nikdy nelíbila a viděl jsem jí v celku asi jen jednou jako malej kluk. S postupem času se mi k ní názory poměrně vyostřili a nemůžu ji vystát. Jak už to tak u Trošky bývá, tak ten kdo je hodný je naivní nesympatický pitomec a ten zlý ho celou dobu bez výčitek zneužívá. Jedna hvězda za mé mladší já které to bylo schopné dokoukat. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Dělá Kuklová tady něco jiného než že fňuká, kvičí, vzdychá a volá "Jííírooo". Normálně docela fajn pohádka, ale Kuklovou tam fakt nemůžu vydýchat. Nejde to. Jsem na to její kňourání taaak alergická. Každopádně si říkám, proč se dnes na Troškovu tvorbu nemůžu ani podívat? Co se stalo, že to nejde, že jeho současná práce stojí v mých očích za nic? A tak to bylo kdysi supr ... škoda. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Periferní postřehy: Důkladná, promyšlená a efektní stavba scén, skutečně filmová kamera, pracující bez zábran se stíny a s protisvětlem, s obtížnými perspektivami... Fascinuje mě, jak si vyhráli s různými druhy triků a s výtvarným pojetím, skutečně opečovaný film. Samozřejmě, za tímhle filmem stojí souhra skvělé knižní předlohy, dobrého scénáře a citlivé a odvážné kamery, a nic z toho není přímo Troškova práce. NA triky a výtvarné pojetí měli sehrané týmy odborníků. Zajímavé a smutné je všímat si, v jakých všech rovinách i nuancích se pak už Troška lacině vykrádá, namátkou třeba ve Z pekla štěstí nebo v Princezně ze mlejna (např. všechny ty scény s čarodějkou v jejím doupěti, včetně konkrétních záběrů a propriet, projev Blanarovičové etc. - jen už zmizela temnota a realističnost, a zbyl z toho remakeový nakašírovaný kýč, který pracuje se zjednodušením, ať už šetřili na obsahu, způsobu snímání či kulisách), a jak zpop-kulturněl, zmelodramatičtěl a zhloupnul tam, kde v kořenech míval evidentně alespoň rozhled, vkus a ambice. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Lesk tomu všemu dodává úvaha Heleny Růžičkové nad tím, že byla škoda, že už tehdy tady nefungoval merchandising . ()

Reklama

Reklama