Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

 Film byl zde uveden ve dvou verzích:83 minut a 94 minut jako "Director's cut". (opraveno)

Ale žádná taková verze neexistuje, jen cenzura mu z filmu vystřihla 10 minut.

Troška to vysvětluje:

Zachovalo se vystřižených deset minut filmu?
Nezachovalo, ale některé scény jsem přetočil a použil ve filmu Slunce, seno a pár facek. Už byla perestrojka, trochu se všechno povolilo a scény mi prošly.

Uživatel sator smazal svůj příspěvek.

Uživatel sator smazal svůj příspěvek.

Uživatel sator smazal svůj příspěvek.

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

breeder

radsej talianske blaznive komedie - bud BS/TH alego Hugo fantozzi, taketo normalizacne priemery mi vela nehovoria 

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

Alebo trebárz také naivné filmy so žandárom zo Saint Trope. Tuším tam v posledných dieloch prikvitli aj mimozemšťania a žandárky.

Alebo taký blondýn s botou?

Každý z nich má milión chýb a s odstupom času pôsobia občas trápne. Ale haní ich za to niekto?

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

to je vec názoru. Nik sa predsa netvári, že film Slunce je výkvetom inteligentných dialógov a scenára. Čakal by to niekto?

Film v každom prípade celkom verne zobrazuje dedinské prostredie. Snáď sa budeme hanbiť za to, že sme takto žili? A takto to isto fungovalo nie len v hošticiach ale si dovolím povedať, že i na mnohých dedinách v SR.

V čom je lepší nejaký divoký western? Tých sme už tiež videli na tisíc. Tam to tiež bolo tak, ako je v tých westernových fimloch. A hanbí sa snáď za to niekto?

na příspěvěk reagoval Martin741

Příspěvek byl smazán administrátorem.

ro1man

ro1man (hodnocení, recenze)

...bestak tam má hovno. Má ho tam. No, tak tam mám hovno. To je toho... Co věta, tak hláška. Geniálně natočený film.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

aaa, ešte 1% a je to v červenom. Fakt, je to kult. Buranské, hrubý humor a dedina fekál-nefekál ukázaná v tej najnaturistickejšej póze. Vo filme hrajú naši slávni herci (no dobre hlavne H. Růžičková), ale tak v porovnaní s trhala fialky dynamitom, toto mi príde ako hodne lepšie. Nemáme sa za čo hanbiť.

aknel1967

aknel1967 (hodnocení, recenze)

Pro mě skoro klasika. Samozřejmě to celé táhne Helenka. Už nikdy v životě se nezbavím vazby Růžičková - Angelika :-) Vždy to u mě vyvolá minimálně úsměv. 

DaNvYto

DaNvYto (hodnocení, recenze)

Kameňák je humorná trilogie humor často až trapně postrádající... ale Slunce, seno... to je klasika, ať už se někomu líbí nebo ne, je to film co má atmosféru, u někoho probouzí staré emoce... a jestli ho někde dávají dokola, a? v součastnosti má většina domácností přez trilion programů, nebo alespoň PC podložené knihami uprostřed prázdného pokoje beze stolu, na kterém si každý může pustit co sám chce a nemusí tupě držkovat tady.

na příspěvěk reagoval Martin741

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

Kadlík: Tak to markíza ešte nie je nič oproti nove. Markiza zatiaľ opakuje s 1 ročným cyklom.

Reyak

Reyak (hodnocení, recenze)

Kadlik777: Máte pravdu, ve všech bodech s vámi souhlasím.

Kejdlo

Kejdlo (hodnocení, recenze)

To už si snad dělá ta Nova prdel že to bude vysílat z půroční pravidelností! To je tak trapné pořád omýlat to samé dokola. Ikdyž možná pokud by to začali dávat každý měsíc, je naděje že by se to divákum už mohlo konečně znechutit. Nejde mi o kvalitu filmu ale o to jak s tím Nova zachází. Místo aby kupovala nové filmy a seriály bude vysílat tisíckrát omleté. Prostě Nova - zažíjte víc :) Co by neudělala pro zkažené Čechy, kteří chcou vidět neustále Kameňáky apod. a cizí tvorba je pro ně fantasmagoria.

Morinek

Morinek (hodnocení, recenze)

tato trilogie patří mezi naše nejlepší komunistické komedie(i když třetí díl je porevoluční),nechápu co se na tom komu nelíbí,jediné co sem viděl lepší byli komedie z vlastou burianem..

nicky.2000

nicky.2000 (hodnocení, recenze)

Ať si kdo chce, co chce, říká, pro mě tohle ukázka typicky blbého (v tom dobrém slova smyslu) českého humoru. Jistě, objektivních kvalit film mnoho nepobral, ale možná právě to ho dělá dokonalým. České vesnice totiž nejsou dokonalé. Vím to, žiju v jedné z nich. A dodnes jsem občas svědkem nějaké události, která mi dokonale připomene výjev z filmu. A to nemluvím o řadě hlášek, které zlidověly a staly se pro mnohé základním stavebním kamenem komunikace. I když ano, ve své podstatě je to jedna velká Sodoma, Komora.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Kamen..Souhlas, vem čert tyhlety přiblblé intelektouše, možní se to jako plevel..A to říkám sám za sebe, nenarodil jsem se na vesnici, ale jak to tak čtu, některým by to možná dost prospělo:-)

Kámen

Kámen (hodnocení, recenze)

Co se týče hodnocení, má tento film spolu s fackami smůlu jednak proto, že ho "intelektuálové z paneláku" nepochopili a za druhé je to prostě Troška, tak tomu dám zkrátka odpad! či 1 *, abych se neshodil před ostatními - ještě by si mohli myslet, že jsem nějakej divnej. Jasně že to není žádné veledílo pro lepší lidi, není tam skvělý nájezd kamery, precizní střih, hra se světly a podobný "důležitý" věci u komedie, ale některé komentáře, obzvášť lidí kolem 25 let jsou opravdu k popukání. Je to prostě pohodová úsměvná sonda do lidského nitra lidí z vesnice. A tomu opakování v TV - za to snad už Troška nemůže, ne? Těm, kterým se nelíbí časté reprízy doporučuji prostě na to nekoukat každý měsíc. No jo, ale proč na to tak často koukají, když je to taková blbost? A pro citlivky - na vesnici se dříve nemluvilo zrovna podle učebnice českého jazyka, přesto to není fekální a trapný humor typu Izera, Suchánka a Genzera a jiných exotů, kteří nám v nové době servírují opravdu nechutný humor...

artcha

artcha (hodnocení, recenze)

to co pouští v tv je ten "Director's cut" ? by mě zajímalo, jestli jsem třeba o něco nepřišla :-)

Santek

Santek (hodnocení, recenze)

Tenhle film byl hit, je to sranda a hlavně opravdu ukazuje co se dělo na vesnici před 20 lety. Není žádná vymyšlená hovadina. Troška prostě natočil co znal ze života. A to si na tom cením nejvíc .-)

LastWalk

LastWalk (hodnocení, recenze)

Scrap : Hodně lidí snižuje automaticky hodnocení, jen když už vidí jméno Zdeněk Troška :)

Scrap

Scrap (hodnocení, recenze)

První díl této komedie ja jednoznačně kultovní záležitostí alespoň pro mě a mojí rodinu, Paní Růžičková byla velká žena a herečka, moc sem si jí vážil a v tomhle filmu opravdu září. Opravdu nechápu nízké hodnocení u téhle, pro mě, filmové klasiky, rozhodně nejlepší ze všech třech dílů.

Pa-Dr

Pa-Dr (hodnocení, recenze)

Před lety bych dával tak dvě hvězdičky, teď když to porovnám s těmi strašlivými americkými slátaninami, kterými jsou zaplaveny všechny tuzemské televize tak musím přidat. A navíc Růžičková a někteří další jsou fakt výborní, chvílemi mě to v těch hádkách připomínalo některé starší italské komedie

pajinarx-8

pajinarx-8 (hodnocení, recenze)

Tento druh humoru zdá se mi poněkud nešťastným, vlastně mi něříká vůbec nic. Ačkoli jsem trilogii párkrát viděla, nikdy jsem tomu nepřišla na chuť.

Bolldar

Bolldar (hodnocení, recenze)

Medard to vystihl presne. Diky nemu jsem si ted uvedomil, ze měšťáci to nemusí vůbec pochopit (nic ve zlém). Celý život bydlím ve větší vesnici (500-1300 obyvatel), Ale díky tomu že v okolí je plno statků a malých vesniček, kde jsem byl i na prázdninách chápu veškeré narážky v tomto filmu, které nemusí každý postřehnout :o)

Pitipitipa

Pitipitipa (hodnocení, recenze)

Na takové dědině kde se zastavil čas bych chtěl dělat v JZD:-) Jedinečná atmosféra-celá trilogie prostě BOMBA !

Medard

Medard (hodnocení, recenze)

Celkem mě překvapilo jak rozporuplná hodnocení tenhle film dostává. Prostě kdo nevyrostl na dědině tak tohle není schopný pochopit, ono to totiž v o něco mírnější podobě opravdu funguje (farář a mafie babek klepen, zavístiví sousedé atd.) někteří lidi od nás by se v tom filmu úplně našli :D Navíc ačkoli Troškovu trilogii znám za tu dobu už skoro nazpaměť pořád se u něj dokážu zasmát. Prostě vypnout mozek a na chvíli se odreagovat ^_^b

Vivian

Vivian (hodnocení, recenze)

Žádné intelektuálně náročné veledílo to holt není... Ale je to dokonalý pomník české povaze. Troška naprosto přesně vystihl, jak to za minulého režimu na vesnici vypadalo, jak se lidi chovali, jak uvažovali... Prostě "nastavuje zrcadlo", jak se říká:-))

Afterpoe

Afterpoe (hodnocení, recenze)

Možná i tu jedna by se našla. Pokud vypnete mozek, tak vás to možná na chvíli zabaví.

xklarax

xklarax (hodnocení, recenze)

Tento díl je z celé trilogie zaručeně nejlepší, ale zas tak se od ostatních dvou podle mě neodlišuje. Takže mě docela překvapuje, že se u ostatních uživatelů hodnocení tolik liší.. No, nicméně je to určitě film oddechový, u kterého můžete strávit příjemný večer.

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama